26.04.2021

Звітуємо за новою формою № 4-ПН

Наказ Мінекономіки від 18.03.2021 р. № 563

Висновок документа

Оновлено форму звітності № 4-ПН «Інформація про заплановане масове вивільнення працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці» та Порядок її заповнення

Підприємства незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання зобов’язані подавати до центрів зайнятості інформацію про заплановане масове вивільнення працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці. У тому числі інформація подається у зв’язку з ліквідацією, реорганізацією або перепрофілюванням підприємств, скороченням чисельності або штату працівників підприємства.

Обов’язок щодо подання такої інформації встановлений п. 4 ч. 3 ст. 50 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 р. № 5067-VI (далі — Закон № 5067). Для цього передбачена звітність за формою № 4-ПН, що раніше подавалась згідно з наказом Мінсоцполітики від 31.05.2013 р. № 317. Тепер Мінекономіки наказом, що коментується, оновило цю форму та Порядок її заповнення.

Інформацію подають не пізніше ніж за 2 місяці до вивільнення працівників, а у разі звільнення держслужбовців — не пізніше ніж за 30 календарних днів. Необхідність звітувати про вивільнення держслужбовців у «скорочений» 30-денний термін з’явилася із внесенням змін до ст. 50 Закону № 5067 у грудні 2020 року.

Треба зазначити, що новий звіт за формою № 4-ПН фактично дублює попередній, за винятком зазначення у реквізиті «Термін подання» особливого терміну у випадку вивільнення держслужбовців. Крім того, у реквізиті «Подають» форми № 4-ПН вказано, що її слід подавати до центру зайнятості за місцем провадження господарської діяльності. Зауважимо, що стару форму слід було подавати за місцем реєстрації платника єдиного внеску.

Якщо останній день строку подання форми № 4-ПН припаде на вихідний, святковий (неробочий) день, то згідно з Порядком її заповнення день закінчення строку подання — перший після нього робочий день.

Для того щоб правильно визначитися, в яких випадках необхідно інформувати центри зайнятості про звільнення працівників, необхідно враховувати, що згідно зі ст. 48 Закону № 5067 масовим вивільненням з ініціативи роботодавця (крім випадку ліквідації юрособи) є одноразове або протягом:

1) 1 місяця: вивільнення 10 і більше працівників на підприємстві з чисельністю від 20 до 100 працівників; вивільнення 10 і більше відсотків працівників на підприємстві з чисельністю від 101 до 300 працівників;

2) 3 місяців: вивільнення 20 і більше відсотків працівників на підприємстві незалежно від чисельності працівників.

У разі ліквідації юрособи інформація подається незалежно від кількості працівників.

У формі № 4-ПН вказують, зокрема, дату наказу про попередження щодо запланованого вивільнення працівників, дату їх вивільнення, кількість таких працівників із угрупуванням за професіями (посадами).

Звітувати за формою № 4-ПН можна в електронному вигляді (з накладенням КЕП) чи в паперовому вигляді із засвідченням підписом керівника або особи, відповідальної за її подання. У разі неподання або порушення порядку подання форми № 4-ПН з підприємства стягується штраф у чотирикратному розмірі мінзарплати на момент виявлення порушення.

Наказ, що коментується, набрав чинності 16.04.2021 р.