09.08.2021

Коли блокують ПН при гарних показниках

Нас цікавить оцінка ризиків блокування податкових накладних (ПН). У підприємства показник D = 0,08. Показник Р = 9,7 млн грн. Обсяг продажів з ПДВ від 70 до 90 млн грн на місяць. Чи можуть у підприємства з такими показниками блокувати ПН? (м. Дніпро)

Давайте проаналізуємо «блокувальні перспективи» підприємства з орієнтиром на наведені вами красиві цифри. Ваші дані «націлені» на одну («триумовну») з чотирьох антиблокувальних ознак з п. 3 Порядку № 1165*, відповідність хоча б одній з яких виводить ПН/РК з-під моніторингу і блокування. Це ознака, за якої повинні одночасно виконуватись такі три умови:

* Порядок зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН, затверджений постановою КМУ від 11.12.2019 р. № 1165.

— загальна сума ПДВ, сплачена з вироблених в Україні товарів/послуг за останні 12 місяців, що передують місяцю складання ПН/РК, становить більше 1 млн грн;

— значення показника D (податкового навантаження), розрахованого за наведеною там формулою, становить більше 0,05;

— значення показника P є меншим, ніж значення, розраховане за формулою:

де P — сума ПДВ з ПН/РК, зареєстрованих в ЄРПН у звітному періоді, з урахуванням поданої на реєстрацію ПН/РК, а Рмнайбільша місячна сума ПДВ згідно із зареєстрованими в ЄРПН за останні 12 календарних місяців, що передують місяцю, в якому складено ПН/РК.**

** Значення показників D та P відображаються в електронному кабінеті платника податку.

Тобто, виходячи з ваших показників, оскільки податкове навантаження перевищує 0,05, а річна сплата ПДВ набагато перевищує 1 млн грн, ваші ПН будуть потрапляти під моніторинг (і можливе блокування) тільки через третій показник цієї ознаки. Тобто у разі, коли ПДВ у вас за зареєстрованими ПН у поточному місяці (показник Р) перевищить сума найбільшого місячного (за останні 12 місяців) ПДВ більше ніж на 40 %, ваші ПН/РК потенційно можуть блокувати. У такому випадку ПН/РК, що надалі подаватимуться в поточному місяці, будуть моніторитися, і потім — у разі підпадання під якийсь із блокувальних критеріїв, їх реєстрацію зупинятимуть. При цьому якщо ви знаходитесь у списку ризикових платників, то ті ПН/РК, що після подолання «40 %» підпадатимуть під моніторинг, блокуватимуть усі підряд.

До речі, тут сам по собі ваш показник Р = 9,7 млн грн нам нічого не дає, адже цей показник у його динаміці (з кожною наданою для реєстрації ПН/РК) регулярно перераховується і порівнюється із найбільшою місячною сумою ПДВ за останні 12 місяців (Рм) плюс 40 %.

Незалежно від таких ваших красивих податкових показників завжди можуть блокуватися мінусові РК (тобто РК, складені на зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг), а також будь-які (на зменшення і на збільшення) РК, складені на неплатників ПДВ (абзац перший п. 3 Порядку № 1165).

На практиці хоча п. 4 Порядку № 1165 запевняє, що коли ПН/РК відповідають одній з ознак безумовної реєстрації, визначених у п. 3, їх реєстрація в ЄРПН не зупиняється, податківці подеколи це правило порушують. Наприклад, якщо платник чи навіть хтось із його контрагентів потрапив до переліку ризикових, то навіть за наявності таких значних податкових показників ПН/РК можуть блокуватися. Адже ручні втручання податківців у автоматичний режим роботи СМКОР на практиці — зовсім не рідкість. До того ж причиною блокування бувають і просто програмні «глюки». Боротися з таким свавіллям можливо тільки через оскарження — адміністративне та/або судове***.

*** Можна звернутися зі скаргою й до Ради бізнес-омбудсмена, навіть онлайн: boi.org.ua/complaint/online/