16.08.2021

Зустрічайте порядок відкриття спецрахунків для амністії!*

Положення, затверджене постановою Правління НБУ від 05.08.2021 р. № 83

* Див. також матеріал «Амністія капіталів: ДПСУ пробує пояснити» цього номера.

Висновок документа

Затверджено порядок відкриття спецрахунків для податкової амністії

Згідно з п. 9 підрозд. 94 розд. ХХ ПКУ, аби внести готівку в нульову декларацію, її потрібно попередньо розмістити в українському банку на рахунку зі спецрежимом. Це стосується готівки (у гривні чи в інвалюті), яка знаходиться в Україні (див. п. 8.1 підрозд. 94 розд. ХХ ПКУ).

Для українських активів ставка спецзбору нижча, ніж для закордонних. Заради неї і виникли спецрахунки. Якщо порушити порядок розміщення, є загроза, що кошти, зазначені в декларації, оподаткують за ставкою 18 % (див. п. 15.2 підрозд. 94 розд. ХХ ПКУ). Порядок відкриття, закриття, зарахування коштів на амністійний спецрахунок установлює Нацбанк (див. абзац третій п. 9 підрозд. 94 розд. ХХ ПКУ). Ну от, власне, він його і встановив.

Процедура відкриття спецрахунку в основному аналогічна до тієї, за якою фізособі відкривають звичайний поточний рахунок. Тобто фізособа пред’являє документи, що посвідчують особу, пише заяву на відкриття рахунку і укладає договір із банком (п. 62 Інструкції № 492**). Гроші на спецрахунку обліковуються банком як окрема складова коштів фізособи до запитання (пп. 7, 11 Положення № 83).

** Затверджена постановою Правління НБУ від 12.11.2003 р. № 492.

Особливість спецрежимних рахунків у тому, що при їх відкритті потрібно заповнити анкету (додаток 1 до Положення № 83) та написати заяву (додаток 2 до Положення № 83), яка посвідчує, що фізособа не буде вносити кошти, які набуті незаконним шляхом або заборонені до декларування через своє походження (див. п. 5 підрозд. 94 розд. ХХ ПКУ). І, звичайно ж, про відкриття спецрахунку фізособі банк обов’язково повідомляє податкову за п. 16 Інструкції № 492 (п. 7 Положення № 83).

Кошти на спецрахунок треба вносити через касу банку (п. 9 Положення № 83). Для такого внесення пишеться ще одна заява — на переказ готівки (див. додаток 10 до Інструкції, затвердженої постановою Правління НБУ від 25.09.2018 р. № 103). Після цього довнести готівку на спецрахунок можна тільки один раз (абзац другий п. 9 підрозд. 94 розд. ХХ ПКУ, п. 10 Положення № 83). І, судячи з усього, процедура довнесення має виглядати так само.

Після відкриття спецрахунку і внесення грошей на нього банк повинен здійснити всі передбачені заходи згідно із законодавством про фінмоніторинг (пп. 4, 5 Положення № 83). Перевірка проводиться як щодо особи декларанта, так і щодо джерела походження коштів.

Припустимо, ця перевірка встановить, що права на амністію немає. Залежно від того, коли встановлено цей факт, банк або одразу відмовить фізособі у відкритті спецрахунку і розміщенні коштів на ньому, або розірве договір і закриє рахунок (п. 6 Положення № 83).

І ще. Нацбанк прояснює подальшу долю коштів на спецрахунку. Якщо банк проведе фінмоніторинг та не встановить порушень, кошти повертаються у розпорядження фізособи-декларанта. Фізособа може: (1) закрити спецрахунок, а гроші на ньому переказати на інший рахунок чи зняти готівкою; (2) змінити режим спецрахунку за заявою у довільній формі та надалі використовувати його як звичайний поточний рахунок (п. 13 Положення № 83).