23.08.2021

Святкове перенесення у відпустці: чи виходити на роботу 28 серпня?

Працівниці надана щорічна відпустка з 1 по 25 серпня 2021 року. Чи потрібно їй виходити на роботу 28 серпня та відпрацьовувати за 23 серпня (перенесено робочий день)? Працівниця вважає, що ні. Адже 23 серпня вона була у відпустці.

Працівниця помиляється. 28 серпня 2021 року є звичайним робочим днем за графіком роботи підприємства. Тож вона зобов’язана в цей день вийти на роботу.

Пояснимо чому.

Щороку з метою забезпечення раціонального використання робочого часу КМУ рекомендує роботодавцям для працівників, яким установлено п’ятиденний робочий тиждень із двома вихідними днями в суботу та неділю, переносити окремі робочі дні, що передують або йдуть одразу за святковими днями.

Так, наприклад, 24 серпня — День незалежності України — у 2021 році святкуємо у вівторок. І якщо на підприємстві п’ятиденний робочий тиждень, то за графіком без перенесень працівники після двох вихідних вийдуть на роботу у понеділок 23 серпня, а у вівторок 24 серпня знову відпочиватимуть. Виходить, що цей робочий понеділок ні сюди ні туди. Не дає повноцінно насолодитися відпочинком.

Саме тому Кабмін рекомендував перенести робочий день з понеділка 23 серпня на суботу 28 серпня. І багато хто з роботодавців скористався цими рекомендаціями.

Прийняте роботодавцем рішення про перенесення робочих днів змінює графік роботи підприємства. У результаті день, який первісно був робочим (23 серпня), стає вихідним, а вихідний (28 серпня) — звичайним робочим днем. Тож усі дії щодо надання відпусток, виходу на роботу мають здійснюватися за зміненим у зв’язку з перенесенням робочих днів графіком роботи підприємства.

Зверніть увагу! Йдеться саме про перенесення робочих днів, а не про відпрацювання.

Працівники не відпрацьовують за наданий їм вихідний день. Вони працюють згідно зі зміненим графіком виходу на роботу

Саме тому в ситуації, описаній у запитанні, працівниця має вийти на роботу 28 серпня (субота). І для неї, як і для решти працівників підприємства, це буде звичайний робочий день, за який буде нарахована зарплата згідно з умовами трудового договору.

Відсутність працівниці в робочий день 28 серпня 2021 року без поважної причини розцінюватиметься як прогул (лист Мінсоцполітики від 13.08.2012 р. № 270/13/116-12).

Ще один цікавий момент. Для збереження балансу робочого часу за рік тривалість роботи в перенесений робочий день має відповідати тривалості передсвяткового робочого дня.

Тобто тривалість робочого дня у суботу 28 серпня 2021 року повинна бути такою ж, як і була передбачена для передсвяткового понеділка 23 серпня 2021 року — зі скороченням на одну годину (ст. 53 КЗпП). Зверніть увагу на цей момент та правильно вкажіть кількість відпрацьованих годин у табелі обліку робочого часу, щоб потім не отримати на горіхи від Держпраці, якщо та завітає з перевіркою. До речі, в табелі обліку робочого часу 28 серпня табелюємо не як вихідний, а як звичайний робочий день.

Увага! Попереду на нас чекає ще одне перенесення робочих днів. Якщо ви дотримуєтесь рекомендацій КМУ, то на вашому підприємстві робочий день з п’ятниці 15 жовтня буде перенесено на суботу 23 жовтня. Попередьте про таке перенесення працівників заздалегідь. Особливо тих, що збираються в цей час у відпустки.