30.08.2021

Дія Сіті: правовий режим уже працює

Закон України від 15.07.2021 р. № 1667-IX

Висновок документа

Визначено організаційні, правові та фінансові засади правового режиму Дія Сіті

Погляд у минуле. Про те, що законотворці мають намір стимулювати розвиток IT-індустрії, відомо давно.

Перший огляд спеціального правового режиму для IT-індустрії — Дія Сіті було зроблено у «Податки & бухоблік», 2021, № 47, с. 27. Ви ознайомились із двома законопроєктами, якими тільки мали запровадити Дія Сіті.

Реальність. Минуло не так багато часу, а законодавці впритул наблизилися до запровадження Дія Сіті. Законом, що коментується (набув чинності 14.08.2021 р.), було запроваджено спеціальний правовий режим для IT-індустрії.

Водночас, щоб Дія Сіті почала працювати повною мірою, тільки введення правового режиму недостатньо. Потрібно, щоб законодавці зробили ще один невеликий крок, а саме — внесли зміни до ПКУ і дали право резидентам Дія Сіті скористатися пільговими правилами оподаткування.

Зважаючи на те, як швидко законодавці ввели в дію спеціальний правовий режим для функціонування Дія Сіті, є велика вірогідність того, що до кінця року вони введуть у дію і спеціальні правила оподаткування резидентів Дія Сіті. Чекати лишилося недовго.

А доки законодавці чаклують над спеціальним податковим режимом для Дія Сіті, коротко пробіжимося по тому, хто ж таки має право бути резидентом Дія Сіті, тобто може потрапити до Реєстру Дія Сіті.

Резиденти Дія Сіті. Стати резидентом Дія Сіті може юрособа, яка відповідає таким вимогам:

1) здійснює один або кілька видів ІТ-діяльності, що вказано у її статуті та/або відомостях про неї, які містяться у ЄДР. До таких видів діяльності віднесено комп’ютерне програмування, консультування з питань інформатизації, діяльність із керування комп’ютерним устаткуванням, видання комп’ютерних ігор та іншого програмного забезпечення, а також надання програмних продуктів (у тому числі комп’ютерних ігор у режимі онлайн), освітня діяльність у галузі інформаційних технологій тощо.

Перелік дозволених для Дія Сіті видів ІТ-діяльності шукайте у п. 4 ст. 5 Закону, що коментується;

2) розмір середньої місячної винагороди залученим працівникам та гіг-спеціалістам має становити не менше ніж 1200 євро;

3) середньооблікова кількість працівників та гіг-спеціалістів за підсумками кожного календарного місяця становить не менше 9 осіб;

4) за перші три календарні місяці після реєстрації резидентом Дія Сіті та за кожен календарний рік перебування у статусі резидента Дія Сіті частка кваліфікованого доходу від ІТ-діяльності юрособи має становити не менш ніж 90 % суми загального доходу юрособи за відповідний період (за наявності загального доходу).

Крім того, Закон, що коментується, визначає і перелік обставин, за яких навіть ті юрособи, які відповідають вищенаведеним критеріям, бути резидентом Дія Сіті не зможуть. Їх перелік міститься у п. 2 ст. 5 цього Закону. Серед таких обставин — реєстрація в іноземній країні, неприбутковий статус, наявність податкового боргу тощо.

Також резидент Дія Сіті має щороку підтверджувати факт відповідності вищенаведеним вимогам. Для цього він має подавати не пізніше 1 червня року звіт про відповідність за минулий рік та незалежний висновок суб’єкта аудиторської діяльності про дані річного звіту про відповідність.