Теми статей
Обрати теми

Дія Сіті: як оподатковуватимуть ІТ-сферу

Децюра Сергій, податковий експерт, Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Законодавці мають намір створити спеціальний правовий режим для IT-індустрії — Дія Сіті та ввести в дію спеціальний режим оподаткування для ІТ-компаній — резидентів Дія Сіті. У першому читанні вже прийнято законопроєкти від 14.04.2021 р. № 5376 та від 02.11.2020 р. № 4303. Обидва вони є надреволюційними, тож обходити їх своєю увагою не маємо права. Сьогодні поговоримо про те, що може змінитися для ІТ-індустрії після запровадження цих нововведень.

Кого стосується?

Спецрежим оподаткування ІТ-індустрії буде стосуватися юросіб, які після перетворення на закон законопроєкту № 4303 набуть статусу резидентів Дія Сіті. До числа цих суб’єктів можуть потрапити ті юрособи, які відповідають певним вимогам. Наведемо найбільш значимі:

1) здійснює один або декілька видів ІТ-діяльності;

2) розмір середньої місячної винагороди працівникам та гіг-спеціалістам становить не менше ніж еквівалент 1200 євро;

3) місячна середньооблікова кількість працівників та гіг-спеціалістів становить не менше ніж 9 осіб;

4) сума ІТ-доходу становить не менше ніж 90 % суми загального доходу тощо.

Саме ці ІТ-компанії зможуть набути статусу резидента Дія Сіті і матимуть право розраховувати на використання запропонованого спецрежиму оподаткування.

Два варіанти оподаткування

Законопроєкт дає суб’єктам, які набудуть статусу резидента Дія Сіті, вибрати один із двох варіантів оподаткування:

1) бути платником податку на прибуток за загальними правилами. Тобто розраховувати податок за ставкою 18 % виходячи з фінрезультату до оподаткування, за необхідності відкоригованого на податкові різниці;

2) обрати замість класичної сплати податку на прибуток сплату податку на виведений капітал з річним періодом (п.п. 137.10.3 ПКУ).

Особливості нового режиму

По-перше,

сплачувати податок на виведений капітал слід буде за ставкою 9 %

По-друге, під оподаткування потрапляє прибуток не в момент його формування, а тільки в періоді здійснення операції, яка прямо передбачена ПКУ, зокрема

— виплата дивідендів на користь неплатника податку (крім рефінансування за умови, що це не призводить до зміни пропорцій володіння);

— виплата коштів та/або повернення майна у зв’язку з виходом учасника/акціонера в сумі, що перевищує вартість внеску в статутний капітал або вартість придбання акцій/часток, щодо яких здійснюється викуп;

— виплата процентів на користь нерезидентів — пов’язаних осіб, або нерезидентів, зареєстрованих у державах, що є низькоподатковими юрисдикціями;

— виплата процентів, комісій, інших винагород, відшкодувань, штрафів, пені, що пов’язані із залученням та/або використанням коштів, на користь неплатників податку;

— придбання робіт/послуг у неплатника податку — нерезидента, крім окремих випадків;

— внесок до статутного капіталу, у спільну діяльність, у довірче управління особі — неплатнику податку;

— надання пов’язаній юрособі — неплатнику податку чи непов’язаній особі поворотної фіндопомоги, яка залишається неповернутою протягом 12 календарних місяців;

— безоплатне надання майна та фіндопомоги неплатнику податку (крім окремих випадків, наприклад, коли підлягає оподаткуванню ПДФО);

— виплата роялті в сумах перевищення ліміту та інші види операцій.

Робота зі спрощенцями

Законодавці мають намір оподатковувати 9 % податком на виведений капітал виплати за роботи, послуги на користь платників ЄП.

Таке оподаткування мають намір ввести починаючи з 2024 року. При цьому під оподаткування мать намір включити не всі виплати, а тільки їх частину. А саме:

протягом 2024 року під оподаткування має потрапити тільки сума виплат, що перевищує 50 % суми витрат за попередній рік;

надалі під оподаткування потрапить сума виплат спрощенцям у розмірі, більшому за 20 %.

Правила обрання

Щоб сплачувати податок на виведений капітал, ІТ-компанії слід набути статусу резидента Дія Сіті і подати фіскалам заяву на застосування ІТ-спецрежиму. Обрати його можна тільки з початку певного кварталу.

Також кожна ІТ-компанія може без проблем з початку будь-якого наступного кварталу і відмовитися від цього спецрежиму. При цьому обрати ІТ-спецрежим можна тільки раз на календарний рік.

Чимось це нагадує правила переходу із загальної системи на спрощену і назад.

Трудові та гіг-контракти

Почнемо з трудових контрактів. При наймі на роботу резидент Дія Сіті може укладати з особою контракт, як особливу форму трудового договору. При цьому втрата статусу резидента Дія Сіті роботодавцем не призводить до припинення трудових відносин за трудовим контрактом.

Та більш цікавим є гіг-контракт. У законопроєкті № 3404 сказано, що

гіг-контракт є цивільно-правовим договором (далі — ЦПД)

Проте законодавець чомусь наділяє гіг- контракт ознаками, що властиві трудовим договорам.

Ось погляньте на визначення терміна «гіг- контракт». Це ЦПД, за яким фізособа (гіг-спеціаліст) зобов’язується особисто виконувати роботи та (або) надавати послуги за завданнями резидента Дія Сіті (замовника), а резидент Дія Сіті зобов’язується оплачувати виконані роботи та (або) надані послуги і забезпечити гіг-спеціалісту належні умови для виконання робіт та (або) надання послуг, а також соціальні гарантії. Що воно нагадує? Правильно, визначення трудового договору у ст. 21 КЗпП.

Ба більше. Послуги, що надаються за гіг-контрактом, можуть полягати у виконанні функцій певної посади, зокрема, функцій головного інженера, функцій відповідальної особи, що організовує роботу, пов’язану із захистом персональних даних при їх обробці.

Укладається гіг-контракт на невизначений строк, якщо інше не встановлено сторонами чи законом. Проте навіть такій «безкінечний» гіг-контракт можна буде припинити за однією з таких підстав:

1) угода сторін;

2) одностороння відмова резидента Дія Сіті чи гіг-спеціаліста від гіг-контракту з повідомленням іншої сторони у визначений строк;

3) втрата статусу резидента Дія Сіті;

4) підстави, передбачені гіг-контрактом.

Щодо винагороди, то її розмір може визначатися в іноземній валюті, проте виплачуватиметься вона в гривнях. Причому щомісяця! Розмір такої щомісячної винагороди визначатиметься в гіг-контракті.

У гіг-контракті або внутрішніх документах резидента Дія Сіті можуть визначатися, серед іншого:

— час виконання робіт (надання послуг) — не більше 8 годин на день та 40 годин на тиждень. Проте можливе застосування (!) ненормованого робочого часу;

— час відпочинку (тривалість перерви протягом дня, щотижневого відпочинку);

— оплачуваної (мінімум 17 днів) та неоплачуваної перерви у виконанні робіт (наданні послуг) гіг-спеціаліста в робочі дні (це щось на кшталт щорічної відпустки та відпустки за свій рахунок).

А ще гіг-спеціалісти матимуть право на допомогу по тимчасовій непрацездатності. На підставі медичного висновку у зв’язку з вагітністю та пологами їм надаватиметься перерва у виконанні робіт (наданні послуг) та виплачуватиметься допомога по вагітності та пологах.

Так що ж воно таке, той гіг-контракт? Як би його не старалися замаскувати під ЦПД, але гіг-контракт — це, по суті, більш жорсткий, урізаний у правах працівника та розширений в правах роботодавця трудовий договір.

Зарплатні особливості

Щоб ІТ-компанії почали використовувати найманих працівників, а не оформляли їх як ФОП — спрощенців 3 групи, запроваджено і спеціальний порядок оподаткування ПДФО та ЄСВ доходів, що виплачують найманим працівникам та гіг-спеціалістам резидента Дія Сіті.

Ці спецправила стосуються усіх працівників ІТ-компанії, яка має статусу резидента Дія Сіті, а не тільки ІТ-спеціалістів. Той факт, чи обрала ІТ-компанія спецрежим оподаткування (податок на виведений капітал), тут значення не має.

Спецрежим оподаткування доходів працівників та гіг-спеціалістів передбачає:

1) оподаткування ПДФО за ставкою 5 % (а не 18 %):

— зарплати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховують (виплачують, надають) у зв’язку з трудовими відносинами;

— винагороди гіг-спеціалістів за гіг-контрактами;

— авторської винагороди за створення службового твору та перехід прав на службові твори;

2) сплату ЄСВ у розмірі:

мінімального страхового внеску на суму зарплати працівників — резидентів Дія Сіті;

22 % на суму винагороди фізособам за виконання робіт (надання послуг) за гіг-контрактами, але не менше мінімального страхового внеску. Хоча мають намір зменшити базу ЄСВ до оподаткування виходячи з мінімального страхового внеску, як і для працівників.

Після таких нововведень доходи працівників ІТ-компаній будуть оподатковуватися на тому самому рівні, що і ФОП — платників ЄП групи 3. За винятком, звичайно ж, сплати ВЗ.

Пільги з ПДФО і ВЗ

Також уведено пільги з ПДФО і ВЗ для певних видів виплат доходів фізособі. Так, звільнені від оподаткування ПДФО і ВЗ доходи:

— отримані внаслідок відчуження акцій (інших корпоративних прав), емітентом яких є резидент Дія Сіті, за умови перебування таких акцій (інших корпоративних прав) у власності фізособи понад один рік;

— у вигляді дивідендів, які нараховані резидентом Дія Сіті, за умови, якщо таким резидентом Дія Сіті не здійснювалась виплата дивідендів протягом двох послідовних календарних років.

А фізособи, які будуть інвестувати в українські стартапи, ще й отримають податкову знижку в сумі витрат на такі інвестиції.

Як бачимо, законодавці мають намір перекроїти правила оподаткування ІТ-діяльності. Чи почнуть застосовувати всі ці ініціативи, покаже час. Перші вагомі кроки для цього вже зроблено.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі