16.12.2021

РРО-проєкти: примарне полегшення

Із попередніх статей ви вже дізналися, що таке тотальна фіскалізація ФОП з 01.01.2022. На тлі цього у парламенті зареєстровано кілька законопроєктів, які пропонують послабити цю фіскалізацію для деяких ФОП. Складно оцінити шанси на ухвалення цих законопроєктів. Тому у цій статті ми просто назвемо їх основні положення, аби ви мали можливість слідкувати за подальшим проходженням цих законодавчих ініціатив.

Законопроєкт № 5866*

* Див.: w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=72652

Головне. Цей проєкт зареєстровано ще у вересні і на момент підписання номера до друку він усе ще опрацьовується в комітеті.

Отже,

за проєктом тотальна фіскалізація ФОП — єдиноподатників груп 2 — 4 з 01.01.2022 скасовується

ФОП групи 1, як і за чинною редакцією п. 296.10 ПКУ, мають безумовне звільнення від РРО/ПРРО.

А от ФОП груп 2 — 4 пропонують надавати звільнення від РРО/ПРРО за дещо інших умов, ніж це відбувається наразі (до 01.01.2022) згідно з перехідним п. 61 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

Відмінності. По-перше, звільняти ФОП груп 2 — 4 від РРО/ПРРО пропонується незалежно від обраного виду діяльності.

Тобто якщо наразі продаж ТСПТ, ліків, медичних чи ювелірних виробів для ФОП груп 2, 3 або 4 автоматично означає РРО-обов’язок, за проєктом так не буде.

Якщо ФОП, що торгують цими товарами, вписуються у нову редакцію п. 296.10 ПКУ (і не здійснюють діяльність, яка заборонена на ЄП), вони зможуть не застосовувати РРО/ПРРО.

Що це за умови? Про це скажемо окремо нижче.

По-друге, звільняти від РРО/ПРРО пропонується тільки ФОП-безПДВшників.

Тобто якщо ви — ФОП групи 3 на ставці ЄП 3 %, законопроєкт № 5866 навіть у разі ухвалення від РРО/ПРРО вас не врятує.

По-третє, скасовується зв’язок між РРО-обов’язком і обсягом доходу ФОП груп 2 — 4.

Зараз ці ФОП можуть бути РРО-вільними, тільки якщо їх річний обсяг доходу не перевищує 220 мінзарплат (у 2021 році — 1 млн 320 тис. грн).

Якщо законопроєкт № 5866 ухвалять, обсяг безРРОшного доходу ФОП суттєво зросте. Достатньо буде вписатися у граничні обсяги доходу для єдиноподаткових груп, що встановлені п. 291.4 ПКУ.

До речі, принцип, за яким рахуються ЄП-ліміти, у проєкті теж пропонується змінити. Як саме — дізнайтеся за посиланням: buhgalter911.com/uk/news/news-1060446.html.

Новації. Вище ми вже сказали: за проєктом у ФОП груп 2 — 4 для статусу РРО-вільного більше не матиме значення ані обсяг доходу (якщо він у межах ЄП-лімітів), ані вид діяльності (якщо його дозволено на ЄП). А що ж матиме значення?

Тут законодавець пропонує принципово нові вимоги. Пропонується прив’язати звільнення від РРО/ПРРО до ціни одиниці товару, яку продає ФОП і до дій ФОП щодо обліку розрахункової операції. Тут можливі два варіанти.

Варіант 1. Ціна одиниці товару чи послуги — менше мінзарплати станом на 1 січня поточного року (у 2022 році — 6500 грн**).

** Згідно з держбюджетом на 2022 рік.

У такому випадку ФОП-безПДВшник груп 2 — 4 має безумовне право на звільнення від РРО/ПРРО.

Тобто для нього буде працювати п. 6 ст. 9 Закону про РРО.

Варіант 2. Ціна одиниці товару чи послуги дорівнює або більше мінзарплати станом на 1 січня поточного року.

У такому випадку п. 6 ст. 9 Закону про РРО для ФОП груп 2 — 4 працюватиме за певних умов. Оновлена редакція пропонує їм запустити звільнення від РРО/ПРРО двома способами.

Перший спосіб — проводити розрахунки за ці (тобто дорогі) товари чи послуги за допомогою платіжних пристроїв (терміналів).

До речі, законодавець пропонує навіть окремо прописати у ст. 9 Закону про РРО, що такі розрахунки, здійснені за допомогою електронних платіжних засобів, узагалі звільняються від РРО/ПРРО.

Тобто звільняються в усіх суб’єктів господарювання, а не лише у ФОП-єдиноподатників.

Другий спосіб — виконати наступну сукупність дій:

1) надати особі, яка отримує дорогий товар чи послугу, розрахунковий документ (від безРРОшників цього і зараз вимагає п. 15 ст. 3 Закону про РРО);

2) відобразити доходи від продажу дорогих товарів чи послуг у типовій формі обліку за підсумками робочого дня;

3) здати готівкову виручку від продажу дорогих товарів чи послуг у банк протягом 3 банківських днів.

Нагадаємо: за загальним правилом для ФОП не встановлюється ліміт каси та строки здавання у банк готівкової виручки (п. 14 Положення № 148).

Законопроєкт № 6348*

* Див.: w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=73271

На відміну від попереднього, цей проєкт — значно свіжіший.

Його внесено в кінці листопада, однак він, як і попередній, має статус «опрацьовується в комітеті».

Зазначений проєкт

пропонує редакцію п. 296.10 ПКУ, яка без жодних умов звільняє РРО/ПРРО ФОП — єдиноподатників груп 1, 2 та 4

Але водночас цей проєкт суттєво звужує коло ФОП, які можуть працювати у групах 1 і 2.

Зокрема, ФОП групи 2 дозволяють тільки роздрібний продаж товарів або діяльність народних промислів.

Чи зможуть перебувати у групі 2 виробники — відкрите питання. Виникають сумніви щодо права ФОП у групі 1 надавати деякі традиційні побутові послуги, зокрема ремонт автомобілів.

Крім того, зокрема, забороняють працювати у групі 1 чи 2 ФОП, які торгують ТСПТ вартістю понад 50 % поточної мінзарплати (у 2022 році — 3250 грн), надають провайдерські послуги, здійснюють приватну медичну практику.

Водночас у проєкті надається право сільським та селищним радам дозволяти на підвідомчій їм території торгівлю ліками і медвиробами (крім тих медвиробів, що є ТСПТ) без РРО, через КОРО і РК.

Наразі, нагадаємо, податківці проти цього, незважаючи на п. 7 Переліку № 1336 (БЗ 109.02).

Законопроєкт № 6376**

** Див.: w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=73334

Цей законопроєкт — дуже свіжий. Він узагалі не містить у собі жодних змін по суті застосування спрощеної системи.

Єдина його мета — відтермінувати тотальну фіскалізацію ФОП-єдиноподатників ще на рік.

Для цього пропонується внести зміни до п. 61 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ і дозволити тим ФОП-єдиноподатникам, які наразі мають право працювати без РРО/ПРРО до 01.01.2022, працювати так до 01.01.2023.

Як бачите, наші законодавці не вгамовуються зі своїми «покращеннями».

Сподіваємося, що їх «допомога» ФОП буде чимось на кшталт принципу, закладеного в клятву Гіппократа. Тобто не погіршити той стан, який уже є наразі.