20.12.2021

Відпустка на дітей: компенсувати чи?..

Лист Мінекономіки від 09.12.2021 № 4712-06/57931-07

Висновок документа

З 09.05.2021 грошову компенсацію за невикористані дні соцвідпустки на дітей виплачуєте у разі підтвердження, що інший з батьків не скористався правом на таку відпустку та не отримав за неї компенсацію

Цей лист є відповіддю Мінекономіки на наш запит щодо компенсації соціальної додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи.

Порядок надання цієї відпустки регулює ст. 19 Закону про відпустки*. У травні 2021 року до цієї статті були внесені зміни. У результаті слова «Жінці, яка працює і має двох або більше дітей…» було замінено на «Одному з батьків, які мають двох або більше дітей…».

* Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР.

Зауважимо, що рішення, хто з батьків дітей скористається правом на соцвідпустку на дітей за 2021 рік та наступні роки, вони приймають самостійно. Роботодавець у цей процес не втручається.

Разом із тим ст. 24 Закону про відпустки вимагає від роботодавця у разі звільнення працівника, що має право на соцвідпустку на дітей, але не скористався ним, виплатити йому грошову компенсацію за всі не використані ним дні такої відпустки.

А чи може роботодавець не нараховувати таку компенсацію, якщо працівник у заяві зазначить, що такою відпусткою за поточний рік планує скористатися (на момент звільнення ще не скористався) інший з подружжя?

Саме з цим запитанням ми звернулися до Мінекономіки. Відповідь міністерства наведена вище. Токож у листі Мінекономіки зазначає, що законодавством не визначено конкретного переліку документів, які підтверджують, що один з батьків не скористався правом на додаткову соціальну відпустку та не отримав компенсацію за неї.

Тому, на думку міністерства, працівник може надати будь-який документ, у якому з достатньою достовірністю підтверджується, що іншому з батьків така соцвідпустка не надавалася, компенсація за неї не виплачувалася.

Резюме. Якщо працівник, що звільняється, надав документи, які підтверджують, що його дружина (чоловік):

скористалася(вся) соцвідпусткою на дітей, як «один з батьків…», то роботодавець не нараховує такому працівнику компенсацію за невикористані дні такої відпустки;

не скористалася(вся) соцвідпусткою на дітей, як «один з батьків…», то роботодавець зобов’язаний нарахувати такому працівнику компенсацію за невикористані дні такої відпустки.

А якщо працівник нічого не надав?

На наш погляд, у такому випадку для роботодавця безпечніше виплатити компенсацію за невикористану відпустку на дітей. Чому?

Звільнений працівник, який мав право на відпустку на дітей, але йому було відмовлено в її наданні та компенсації, може звернутися до суду із вимогою про виплату компенсації за невикористану відпустку та (увага!) середнього заробітку за затримку розрахунку при звільненні.

І суд тут може стати на бік колишнього працівника. Адже чинне законодавство не тільки не визначає перелік документів, які б підтверджували, що інший з подружжя не скористався правом на соцвідпустку на дітей, але й не встановлює такого обов’язку підтвердження.