№101

Податки & бухоблік, грудень, 2021/№ 101 Інші номери журналу ›
  • Директор без зарплати: а хіба можна? Директор — це не тільки виконавчий орган юрособи, де все, що його стосується, регулюють норми ЦКУ, ГКУ та спецнормативки. Як правило, в нього є ще й інший статус — найманого працівника. Тут і виникає запитання: коли саме можна обійтися без найманого директора та, відповідно, без його зарплати? У цій статті розглянемо різні варіанти.
  • Розблокування ПН/РК за рішенням суду Блокування податкових накладних (ПН)/розрахунків коригування (РК) не припиняється. І розблоковувати їх не так уже й просто. Тому доводиться шукати захисту в суді*. Що слід врахувати, якщо ПН/РК за рішенням суду вийшло розблокувати? Про це зараз поговоримо.
  • Операції з корпоративними правами в юросіб на єдиному податку Підприємство — єдиноподатник групи 3 вносить грошові кошти і майно в статутний капітал іншої юридичної особи. Чи має право платник на єдиному податку (ЄП) бути засновником іншої юрособи? Чи не розцінять податківці це як фінансове посередництво? З чого платити єдиний податок, якщо ЄП-інвестор продає корпоративні права? А якщо такий учасник виходить з товариства і йому повертають майно вартістю більше/менше розміру внеску до статутного капіталу? Усі ці моменти ми розкрили у статті.
  • Підсумований облік. Закриваємо рік 2021 рік добігає кінця. І якщо на підприємстві (у ФОП) за окремими працівниками ведеться підсумований облік робочого часу, то, незалежно від облікового періоду, грудень є саме тим місяцем, в якому слід підбити правові підсумки такого обліку. Про те, на що звернути увагу та як підрахувати й оплатити надурочні роботи, ми поговоримо в цій статті.
  • Плани на грудень: інвентаризуємо резерв відпусток Напередодні Нового року, перш ніж почати нарізати олів’є (ну або трохи раніше), багатьом бухгалтерам напевно спаде на думку відпустка. Але це станеться не просто так, а з особливого приводу, адже до кінця року їм потрібно встигнути зробити одну важливу справу — проінвентаризувати залишок резерву відпусток. Детальніше про це зараз і поговоримо.
  • Не склали ПН: як виправити? За операцією з покупцем — неплатником ПДВ (на постачання йому товару у вересні) забули виписати податкову накладну (ПН). У вересневій декларації податкові зобов’язання (ПЗ) не відображали. Як виправити ситуацію?
  • Платні пакети: вже штрафують? Уже з 10 грудня ми мали попрощатися з безкоштовними пластиковими пакетами в магазинах, на ринках, у закладах громадського харчування та сфері послуг. Штрафи за безоплатне розповсюдження цього забороненого товару відчутні. Це більш-менш зрозуміло, бо за кожним обов’язком у нас зазвичай стоїть саме покарання. Але виникають запитання: як і хто повинен виявляти порушення? На них ми й надамо відповідь у цій статті.
  • ФОП у групі 1 ЄП: сам мию та чищу авто! ФОП працює у групі 2 єдиного податку (ЄП). Основна діяльність — мийка автомобілів та чищення салонів? Чи можна з таким видом діяльності перейти і працювати з нового року у групі 1 ЄП? (м. Суми)
  • Безнадійні борги: що узагальнив Мінфін? УПК, затверджена наказом Мінфіну від 10.12.2021 № 661
  • Відступлення права вимоги: що з ПДВ? Лист ДПСУ від 24.11.2021 № 4475/ІПК/99-00-21-03-02-06
  • Відпустка на дітей: компенсувати чи?.. Лист Мінекономіки від 09.12.2021 № 4712-06/57931-07
  • Водовидобувачі: чи оприлюднювати фінзвітність? ТОВ — мікропідприємство має свердловину. Видобуває підземну воду і використовує її для госппобутових потреб. Отримано дозвіл на спецводокористування, мета використання води — виробничі потреби. Надійшов запит від податкової про необхідність подати аудиторський висновок за результатами фінансової звітності за 2020 рік. Чи дійсно нам треба оприлюднювати фінзвітність і подавати її з аудиторським звітом фіскалам? (м. Лисичанськ)
  • Повертають алкоголь, а опт-ліцензії вже немає Підприємство здійснює оптову та роздрібну торгівлю алкогольними напоями. Планує зупинити діяльність з оптової реалізації алкогольних напоїв (анулювання ліцензії за власним бажанням). Чи можна приймати повернення раніше проданого товару після закінчення строку дії ліцензії на право оптової торгівлі алкогольними напоями? (м. Львів)
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі