27.12.2021

Жінки — військовозобов’язані. Тепер майже всі

Тема цієї статті точно не залишить байдужими прекрасну половину людства. Що сталося? У квітні цього року набули чинності зміни, внесені до ч. 11 ст. 1 Закону України від 25.03.92 № 2232-XII. У результаті право формувати перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних, було передано від КМУ до Міноборони. Діло зроблено. Перелік* від Міноборони набрав чинності з 17.12.2021.

* Перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних, затверджений наказом Міноборони від 11.10.2021 № 313.

Кого стосується?

Що можна сказати, переглядаючи Перелік? Що важче знайти ті професії та спеціальності, які до нього не потрапили, ніж ті, що є в цьому Переліку.

Так, наприклад, до спеціальностей та/або професій, споріднених із відповідними військово-обліковими спеціальностями, віднесено керівників фінансових, бухгалтерських, економічних, юридичних та адміністративних підрозділів та інших керівників, менеджерів (управителів) з бухгалтерського обліку, професіоналів у галузі аудиту та бухгалтерського обліку, аудиторів та кваліфікованих бухгалтерів, бухгалтерів та касирів-експертів, реєстраторів бухгалтерських даних.

Якщо жінка придатна до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, а її спеціальність та/або професія є в Переліку, то вона береться на військовий облік військовозобов’язаних

Граничний вік перебування в запасі — 60 років. Жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час.

Що з цим робити?

Перевірити, чи потрапляють ваші працівниці до Переліку.

Якщо так, повідомити їм про необхідність стати на військовий облік. За інформацією з брифінгу командування Сухопутних військ, зробити це потрібно до кінця 2022 року.

Проте окремі просунуті терцентри комплектування та соцпідтримки вже сьогодні направляють на підприємства листи з вимогою надати списки жінок згідно з Переліком.

Також при прийнятті на роботу потрібно буде контролювати наявність військово-облікових документів у жінок, спеціальність чи професія яких потрапляє до Переліку.

Що загрожує?

Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію тягне за собою накладення адмінштрафу на посадових осіб в особливий період — від 5100 до 8500 грн. Це ст. 2101 КпАП.

Також адмінштраф може бути накладено на жінку, чия спеціальність та/або професія входить до Переліку, проте вона ухиляється від взяття на військовий облік військовозобов'язаних.

Розмір штрафу в особливий період складає від 850 до 1700 грн (ст. 210 КпАП).