02.12.2021

Якщо помилилися в Д5 чи таблиці 5

Д5 Податкового розрахунку та її попередниця — таблиця 5 Звіту з ЄСВ призначені для реєстрації застрахованих осіб у системі персоніфікованого обліку відомостей. А ще сьогодні в Д5 відображаємо інформацію про переведення, переміщення, призначення, початок/закінчення певних видів відпусток. Тож ситуація, коли щось забули чи зайво показали або трішки «накосячили» у відомостях, доволі часто зустрічається на практиці. Розбираємося зі способами вирішення проблеми.

Таблиця 5 вперше з’явилася у 2010 році в пенсійному додатку 4 до Порядку № 26-1. Згодом вона «перекочувала» до Звіту з ЄСВ. Ну а потім у свої обійми її прийняв Податковий розрахунок, де вона отримала назву Д5.

У разі необхідності провести виправлення в таких таблицях використовуєте той порядок їх заповнення, який діяв у відповідному періоді. Наприклад, якщо працівниця у травні 2013 року пішла у відпустку для догляду за дитиною до трьох років і ви не відобразили це в таблиці 5 Звіту з ЄСВ за такий місяць, то ви все правильно зробили. У той період така інформація в таблиці 5 не відображалася. А ось вихід з такої відпустки через три роки слід було зазначити в таблиці 5 Звіту з ЄСВ.

Коригуємо Д5 та таблицю 5 Звіту з ЄСВ. Помилки, допущені в попередніх звітних періодах у Д5 Податкового розрахунку, а також таблиці 5 Звіту з ЄСВ, коригуємо за допомогою чинної на сьогодні форми Податкового розрахунку та Д5. Тобто за той період, в якому допущено помилку, формуємо з типом «Уточнюючий» Податковий розрахунок та Д5 до нього. Якщо ж помилку виявили до завершення періоду звітування за відповідний квартал, то її виправляємо через «Звітний новий» Розрахунок та Д5.

У заголовній частині Податкового розрахунку заповнюємо рядки 01 — 05, а в рядку 065 проставляємо позначку, що подаємо Д5 з відомостями про трудові відносини.

У Д5 заповнюємо «шапку». Далі працюємо лише з інформацією, яку потрібно відкоригувати (додати/видалити). Рядочки з правильною інформацією до коригуючої звітності потрапити не повинні.

У табличній частині Д5 застосовуємо принцип «Ознака (0, 1)». Тобто щоб:

— виключити зайвий рядок у поданому Д5 (таблиці 5) — повторюємо його і в графі 20 «Ознака (0, 1)» проставляємо «1»;

— додати забутий рядок — формуємо його і в графі 20 проставляємо «0»;

— виправити помилкові відомості — формуємо два рядки. В одному повністю повторюємо інформацію з помилкою і в графі 20 Д5 проставляємо «1» — рядок на виключення. У другому — вказуємо правильну інформацію і в графі 20 зазначаємо «0» — рядок на введення.

Коригуємо таблицю 5 ПФ-звітності. Тут говоримо про коригування таблиці 5, яка подавалася у 2010 році у складі пенсійної звітності. Якщо в такій таблиці не зазначені відомості про укладення або розірвання трудового договору з працівником чи про зміни у П. І. Б. або в ідентифікаційному номері застрахованої особи і це слід виправити, діємо так.

Спочатку повідомляємо Пенсійний фонд про помилку. Як саме? Подаємо заяву. У ній, крім опису помилки, просимо провести перевірку. Якщо цього не зробити, Фонд має право відмовити вам у прийнятті звітів, які виправляють помилку (абзац третій п. 2 постанови № 25-2).

Увага! Для виправлення в таблиці 5 помилок 2010 року застосовуємо форму звітності, що була чинною на той час. Тобто, за результатами перевірки формуємо таблицю 5 додатка 4 до Порядку № 26-1 (ср. ). До таблиці додаємо Перелік таблиць звіту. В залежності від типу помилки, для коригування використовуємо типи звітності «Коригуюча» (якщо помилка в П. І. Б.) або «Початкова» + «Скасовуча», якщо помилок припустилися в інших відомостях щодо застрахованої особи.