№96

Податки & бухоблік, грудень, 2021/№ 96 Інші номери журналу ›
  • Помилився у звітності? Починай з основ Тема сьогоднішнього номера «Податки & бухоблік» присвячена виправленню помилок в ПДФО/ВЗ/ЄСВ-звітності та звітності з пенсійних внесків, що подавалася до Пенсійного фонду до 2011 року. Як бачите, плани наполеонівські. Але нам із вами, друзі, все до снаги! З чого почнемо? З основних принципів виправлення, від яких слід відштовхуватися, якщо вам повідомили контролери чи ви самі знайшли помилку.
  • Справи давно минулих днів: строки давності за старими помилками Виправлення будь-яких помилок у звітності — це справа, яка вимагає уваги і відповідальності. Але якщо мова йде про помилки старих періодів, то передусім потрібно розібратися з питанням: а чи не сплив строк давності за цією помилкою? Може, з нею вже і не потрібно морочити собі голову? Детальніше про строки давності за ПДФО/ВЗ/ЄСВ-помилками зараз і поговоримо.
  • Виправляємо помилки в Д1 і таблиці 6 з ЄСВ Уявляєте, на початку своєї «кар’єри» таблиця 6 з відомостями про нараховану зарплату/дохід мала лише (!) 9 граф для заповнення. Проте жага контролерів бачити все більше й більше інформації породила «монстра», з яким сьогодні доводиться працювати. Тож не дивно, що помилки в Д1 (раніше — в таблиці 6) доволі часті гості. Розібрати механізм їх виправлення — ціль нашої статті.
  • Помилки у формі № 1ДФ та 4ДФ: механізм виправлення У цій статті поговоримо з вами про механізм виправлення помилок у формі № 1ДФ та її наступнику — додатку 4 (4ДФ) до Податкового розрахунку. Їх використовували для відображення доходів платників податків — фізосіб та утриманих з них / перерахованих ПДФО та ВЗ.
  • Якщо помилилися в Д5 чи таблиці 5 Д5 Податкового розрахунку та її попередниця — таблиця 5 Звіту з ЄСВ призначені для реєстрації застрахованих осіб у системі персоніфікованого обліку відомостей. А ще сьогодні в Д5 відображаємо інформацію про переведення, переміщення, призначення, початок/закінчення певних видів відпусток. Тож ситуація, коли щось забули чи зайво показали або трішки «накосячили» у відомостях, доволі часто зустрічається на практиці. Розбираємося зі способами вирішення проблеми.
  • Коригуючий Розрахунок та його «шапка» Помилки в Об’єднаній звітності, а також у Звіті з ЄСВ та формі № 1ДФ виправляємо за допомогою діючої сьогодні форми Податкового розрахунку та додатків до нього. А з чого починається виправна епопея? Із заповнення заголовної частини (так званої «шапки») Розрахунку. Саме про неї просто тут і зараз.
  • Виправляємо помилки у «шапці» Розрахунку та 4ДФ Кожен має право на помилку. А бухгалтер як фахівець, що працює з дуже складним та мінливим законодавством, можливо, має на це більше прав, ніж інші. Однак алгоритм виправлення помилок, допущених у «шапці» (заголовній частині) Податкового розрахунку та 4ДФ, нормативними актами не встановлений. Про те, як при цьому змінити такі хибні дані, читайте у цій статті.
  • Виправляємо помилки в персональних даних Помилки в персональних даних у додатках Д1, Д5 та Д6 Об’єднаної звітності чи в Звіті з ЄСВ можуть згодом обернутися неприємностями як для самого роботодавця-страхувальника, так і для застрахованої особи. Саме тому їх потрібно обов’язково виправляти. Також краще не жартувати з помилками (описками) в податковому номері фізособи — платника податків, що зазначаються податковими агентами в 4ДФ (раніше — у формі № 1ДФ). Про те, як такі помилки виправити, ми з вами сьогодні поговоримо.
  • Помилки в персональних даних пенсійної звітності до 2010 року Помилки в персональних даних, які було допущено в старій пенсійній звітності, можуть обернутися проблемами у першу чергу для застрахованої особи (хоча і для страхувальника теж). На такі помилки не варто закривати очі, їх обов’язково треба виправляти. Про те, як це зробити, зараз розбиратимемося.
  • Сумові помилки у формах № 1ДФ і № 4ДФ Розрахунку У цій статті розглянемо на прикладах порядок виправлення сумових помилок, допущених у додатку 4ДФ та в його попередниці — формі № 1ДФ. Але спочатку розберемося зі штрафними санкціями, які можуть загрожувати податковому агентові за такі сумові помилки.
  • Якщо помилилися в базі чи сумі ЄСВ У базі нарахування ЄСВ та/або в сумі ЄСВ виявили помилку. Причому виявили її вже після подання звітності. Що робити в такій ситуації? Звісно, виправлятися. Як це зробити та чим загрожує сумова помилка? Відповіді на ці запитання ви знайдете в нашій статті.
  • Якщо не подали форму № 1ДФ або Звіт з ЄСВ за минулі роки У бухгалтерській практиці чого тільки не трапляється... Може статися й так, що з якихось причин за минулі звітні періоди не було подано форму № 1ДФ чи Звіт з ЄСВ (форма № Д4). Як зараз відзвітувати? За якою формою? Та чи потрібно взагалі це робити? Розповідаємо.
  • Якщо Розрахунок за підрозділ «сів» як за підприємство Підприємство має неуповноважений відокремлений підрозділ. У ході звітування за ІІІ квартал 2021 року Розрахунок за такий відокремлений підрозділ «сів» як за основне підприємство. А ось Розрахунок за підприємство було відхилено податківцями з поясненнями, що після успішного подання Розрахунку з типом «Звітний» подання Розрахунку з типом «Звітний» заборонено. Як виправити помилку?
  • Не поданий / несвоєчасно поданий Податковий розрахунок: штраф За матеріалами категорії 103.26 БЗ
  • Строк застосування адмінштрафу За матеріалами категорії 201.09 БЗ
  • Перелік основних документів
  • Чим запам’ятався листопад
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі