09.12.2021

Карантин триває…

Коронавірус не відступає. З цим «сусідом» разом майже два роки. Тому, на жаль, питання, пов’язані з карантином, нікуди не зникають і так само залишаються на вустах. До того ж умови змінюються — і час раз у раз підкидає нові. Тому сьогоднішній тематичний номер присвячуємо карантину. У ньому зібрано найгарячіші карантинні питання, щоб уся важлива інформація залишалася під рукою.

Другий рік протистояння пандемії робить усіх загартованішими і змушує переналаштовуватися. Адже вже добряче обридлий усім коронавірус не стоїть на місці, а із завидною регулярністю змінюється. Міняється й усе навкруги.

У суворих навколишніх умовах боротися з поширенням коронавірусної інфекції доводиться за допомогою комплексу заходів, зокрема, вакцинацією. Коли вона є обов’язковою? Чи можливі винятки з правил? Як бути з невакцинованими співробітниками? І у працівників, і у роботодавців тут виникає ціла низка запитань («Трудові аспекти вакцинації в запитаннях та відповідях»).

Для бізнесу тривають непрості випробування. Доводиться пристосовуватися до умов різноколірних зон. Свої корективи внесла й вакцинація. Тому умови роботи в зонах відрізняються від торішніх. На щастя, повного локдауна, як минулоріч, вдалося уникнути. І навіть більше — при дотриманні деяких умов (про вакцинацію/тестування/одужання) можна продовжувати працювати навіть у червоній зоні («Червона зона: пристосовуємося»).

Проте все складніше й складніше утриматися на плаву. Іноді діяльність призупиняється, приміщення простоюють, нелегко платити оренду. В обставинах, що склалися, карантинне законодавство покликане хоч якось полегшити ситуацію та згладити неприємні наслідки. Тому в період карантину продовжують діяти пом’якшувальні норми про зменшення/звільнення від орендної плати («Орендні послаблення в карантин»). Також на карантині діє звільнення від штрафів («Від яких штрафів (не) рятує карантин»), продовження строків (оскарження, давності тощо, «Строки, на які вплинув COVID-19»), заборонені деякі перевірки («Перевірки в карантин: основи»).

Хоча зовсім не хвилюватися про штрафи не вийде. Адже, наприклад, за порушення нарахування, декларування і сплати ПДВ/акцизу/рентної плати звільнень немає. Та й податківці хибно розуміють ситуацію із штрафами. І вважають, що звільнення від штрафів за карантинні помилки спрацьовує тільки в тому випадку, якщо платник встигне їх виправити до того, як завершиться карантин. До того ж пам’ятайте, що карантинний мораторій звільняє тільки від штрафів за податкові порушення, а ось за неподаткові (наприклад, за порушення правил, установлених Законом про РРО) звільнень немає («РРО: карантин і штрафи»).

А також на період карантину вводяться податкові пільги. Враховуючи підвищену потребу в ліках, медвиробах, медобладнанні тощо, до завершення карантину від ПДВ звільнені імпорт і постачання в Україні медтоварів, призначених для боротьби з коронавірусом. Для медпільги діє спеціальний перелік, а також треба вписуватися в деякі умови («Ковідна медпільга з ПДВ»).

Звичайно ж, наразі важлива будь-яка допомога для боротьби з інфекцією. Тому якщо в умовах пандемії вирішили допомогти лікарням (фінансово або медобладнанням, медикаментами, ЗІЗ тощо) чи громадським або благодійним організаціям у боротьбі з коронавірусом, то суму допомоги вийде врахувати у витратах в податковоприбутковому обліку в повній сумі без обмежень (с. «Передаємо медобладнання лікарні: чи буде різниця за п.п. 140.5.9 ПКУ?»).

Та все ж залишайтеся насторожі, оскільки карантинне законодавство змінюється. Так, із 6 грудня діють оновлені карантинні правила. Окрім усього іншого, суттєво скорочений строк дії жовтих сертифікатів — до 30 днів із дати введення дози (раніше — 120 днів).

Про все це ми й поговоримо в сьогоднішньому тематичному номері.