№98

Податки & бухоблік, грудень, 2021/№ 98 Інші номери журналу ›
  • Карантин триває… Коронавірус не відступає. З цим «сусідом» разом майже два роки. Тому, на жаль, питання, пов’язані з карантином, нікуди не зникають і так само залишаються на вустах. До того ж умови змінюються — і час раз у раз підкидає нові. Тому сьогоднішній тематичний номер присвячуємо карантину. У ньому зібрано найгарячіші карантинні питання, щоб уся важлива інформація залишалася під рукою.
  • Строки, на які вплинув COVID-19 Запроваджений через коронавірус на території України карантин триває уже більше ніж півтора року. І зважаючи на те, що кожні пів року в Україні з'являється новий штам коронавірусу, говорити, що скоро карантин буде завершений, не доводиться. А оскільки карантин триватиме й далі, то діятимуть і карантинні правила перенесення різних податкових та юридичних строків. Тому в сьогоднішній статті у вигляді таблиці нагадаємо, які саме строки продовжив чи переніс запроваджений карантин.
  • Перевірки в карантин: основи Ви напевно знаєте, що карантин вплинув і на проведення перевірок. Причому не тільки податкових! Певні перевірки було взагалі заборонено, а деякі з них проводяться, бо потрапили у винятки. Нюансів, виявляється, досить багато. Тож у цій статті нагадаємо про основні моменти, пов’язані з перевірками у період карантину.
  • Від яких штрафів (не) рятує карантин Під час карантину живеться всім несолодко. Не виняток і суб’єкти господарювання, які через уведення локдаунів та різного роду обмежень недоотримують чималу частку доходів (прибутків), а тому інколи порушують покладені на них ПКУ та іншими законами обов’язки. Враховуючи це, законодавці ввели на час дії в Україні карантину, спричиненого коронавірусом, мораторій на накладення штрафів на суб’єктів господарювання. Про те, яких штрафів можна не боятися під час дії карантину, поговоримо далі.
  • Штрафи за COVID-порушення Крім особливостей штрафування за порушення в період карантину, як ніколи актуальними стали санкції за порушення COVID-обмежень. Можливо, ви на них не звертали б уваги. Проте суми штрафів іноді просто космічні! Яка відповідальність передбачена і за що? Чи дійсно притягають до неї на практиці? Відповіді на ці та інші запитання ви знайдете в нашому матеріалі.
  • Трудові аспекти вакцинації в запитаннях та відповідях Запровадження з 8 листопада поточного року обов’язкової вакцинації проти COVID-19 для певних працівників ставить перед роботодавцями низку питань. Вони стосуються не тільки відсторонення від роботи нещеплених працівників, але й можливої альтернативи такого відсторонення. Чимало питань виникає і щодо вакцинації у тих роботодавців, чия повноцінна робота у червоній зоні можлива лише за умови 100 % щеплення їх працівників. Пропонуємо відповіді на найбільш гострі та поширені з них.
  • Орендні послаблення в карантин Орендна плата — одна з основних статей витрат для бізнесу. Карантин дуже ударив по кишені, тому покривати витрати виявилося дуже складно. Законодавець вирішив прийти на допомогу і закріпити «пільгові» норми. У чому їх суть? Основні нюанси з цього питання ми зібрали для вас в таблиці нижче.
  • РРО: карантин і штрафи Мораторій на проведення перевірок і застосування штрафних санкцій покликаний полегшити незавидне положення багатьох суб’єктів господарювання. Але в деяких випадках він може зіграти з ними злий жарт. Зрозуміло, якщо хтось зловживатиме ним. Давайте розберемося, до чого може призвести ігнорування правил застосування РРО в карантинний період.
  • Червона зона: пристосовуємося Найстрашніша і найнеприємніша із зон на карантині — червона. Адже тут обмеження працюють на повну. Тому з’ясуємо, із чим стикається бізнес та населення і чим сьогоднішні «червоні» умови відрізняються від минулорічних…
  • Передаємо медобладнання лікарні: чи буде різниця за п.п. 140.5.9 ПКУ? Придбали і безоплатно передаємо медобладнання міській лікарні (КНП). Чи можна врахувати витрати на його придбання в податковому обліку? Чи показувати різницю за п.п. 140.5.9 ПКУ?
  • Ковідна медпільга з ПДВ Під час пандемії медпрепарати, медобладнання, медвироби та інші медтовари потрібні як ніколи. Тому на період карантину від оподаткування ПДВ звільнені медтовари, призначені для боротьби з коронавірусом. Нагадаємо, що це за ПДВ-медпільга, до яких товарів застосовується та за яких умов працює.
  • Перелік основних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі