09.12.2021

Червона зона: пристосовуємося

Найстрашніша і найнеприємніша із зон на карантині — червона. Адже тут обмеження працюють на повну. Тому з’ясуємо, із чим стикається бізнес та населення і чим сьогоднішні «червоні» умови відрізняються від минулорічних…

Що заборонено/дозволено?

Нагадаємо: перелік обмежень для червоної зони встановлений п. 35 постанови № 1236 (для зеленої — п. 22, для жовтої — п. 3, для помаранчевої — п. 32). Причому заборони діють «по наростаючій». Тобто в червоній зоні необхідно дотримуватися всіх обмежень із попередніх зон: зеленої, жовтої та помаранчевої. А тому, наприклад, правила перевезень, визначені для жовтої зони (див. пп. 22, 23 п. 3 постанови № 1236) само собою застосовуються і в червоній (+ у червоній щодо перевезень додаються свої умови з п.п. 11 п. 35).

Заборон у червоній зоні багато в найрізноманітніших сферах. Так, заборонені робота і приймання відвідувачів у сфері громадського харчування, торгівлі та побутового обслуговування, сфері розваг і культури, робота непродовольчих ринків, магазинів, хостелів, готелів, проведення масових (розважальних, культурних, спортивних, соціальних, рекламних, наукових, освітніх, релігійних тощо) заходів.

Щоправда, дещо все-таки дозволено (див. таблицю):

Що можна в червоній зоні

Діяльність

Що дозволено:

Громадське харчування (бари, кафе, ресторани) (п.п. 1)

— адресна доставка замовлень;

— замовлення навинос

ТРЦ (п.п. 2)

— пункти вакцинації;

— торгівля (при дотриманні умов з п.п. 4, зазначених нижче)

Торгівля (п.п. 4)

— адресна доставка замовлень;

— торгівля, якщо 60 % торговельної площі призначено для торгівлі продуктами харчування, паливом, ліками і медвиробами, засобами гігієни та побутовою хімією, засобами зв’язку, друкованими ЗМІ (газети, журнали тощо), ветпрепаратами, кормами, насінням та посадочним матеріалом (квітами, рослинами), добривами, засобами захисту рослин

Перукарні та салони краси (п.п. 4)

— приймання відвідувачів за попереднім записом

Послуги (п.п. 4)

— фінансові послуги (банки, обмінники, ломбарди тощо);

— діяльність операторів поштового зв’язку;

— медична і ветеринарна практика;

— діяльність АЗС (без зон харчування);

— діяльність СТО;

— ремонт комп’ютерів, побутової техніки;

— діяльність пралень і хімчисток;

— збирання і заготівля відходів;

— телекомунікаційні послуги (за попереднім записом)

Спортзали, басейни, фітнес-центри (п.п. 6)

— приймання спортсменів національних збірних України та їх тренерів

Спортивні заходи (п.п. 7)

— офіційні спортивні заходи (включені в план);

— матчі командних видів спорту професійних спортклубів без глядачів

Ринки (п.п. 9)

— діяльність продовольчих ринків

Як не порушувати?

Але що як у дозволену «червону» діяльність (із таблички) не вписуєтеся? Що ж, за певних обставин «червоні» заборони — не перешкода.

Другий рік боротьби з коронавірусом проходить під девізом вакцинації. Звичайним явищем, на жаль, стає і COVID-тестування. Ці реалії враховані в карантинному законодавстві. У ньому визначені умови, коли можна працювати в червоній зоні без обмежень (прописані в останньому абзаці п. 35 постанови № 1236). Коли це можливо?

Як працювати в червоній зоні? Заборони, встановлені для червоної зони пп. 1 — 7, 9, 14 і 16, можна не дотримуватися, ЯКЩО в усіх відвідувачів (учасників) (крім тих, що не досягли 18 років) і співробітників (організаторів) є:

— негативний ПЛР-тест або експрес-тест (зроблений не більше ніж за 72 години до проведення заходу, відвідування закладу/об’єкта) або

— документ, що підтверджує повний курс вакцинації (іноземний або зелений сертифікат, підтверджується за допомогою порталу «Дія»). Зверніть увагу: жовтого сертифіката (як у жовтій і помаранчевій зонах) для червоної зони недостатньо або

— документ про одужання (підтверджується за допомогою порталу «Дія»).

Таким чином,

працювати в червоній зоні «поза» обмеженнями можна за умови 100 %-ї вакцинації (або за наявності документів про тестування/одужання)

Щоправда, для цього доведеться контролювати не лише працівників (співробітників), але й відвідувачів. Порівняйте: так, наприклад, салону краси, що вирішив працювати в червоній зоні не лише за попереднім (дозволеним) записом, доведеться дотримуватися умови про вакцинацію/тестування/одужання працівників і відвідувачів.

Щоправда, зверніть увагу: сезонні і традиційні продуктові ярмарки та продовольчі ринки працюють у червоній зоні у звичайному режимі. Тому при вході не треба показувати сертифікат про вакцинацію, негативний ПЛР-тест/експрес-тест або документ про одужання (у тому числі працівникам). Проте для продавців і відвідувачів обов’язковий масковий режим.

Що зміниться з 6 грудня 2021 року? Врахуйте, з 6 грудня діють оновлені карантинні умови (підкориговані постановою КМУ від 24.11.2021 № 1240).

Зокрема, у червоній зоні під заборони потрапляють:

— точки громадського харчування в аеропортах;

— робота автоконцертів, автокінотеатрів;

— робота історико-культурних заповідників;

— кіно- і відеозйомка.

Але знову ж таки працювати можна за наявності вакцинації/тестування/одужання.

Суперважливо!!! Істотно скорочено строк дії жовтого сертифіката до 30 днів з дати введення першої дози (було 120 днів) ☹. У тексті постанови № 1236 зроблено уточнення про його 30-денний строк. Тому, наприклад, при роботі в жовтій/помаранчевій зонах (зокрема, кінотеатрів, закладів культури, громадського харчування, спортзалів, фітнес-центрів, проведенні масових заходів) слід урахувати, що для вакцинованих однією дозою працівників/відвідувачів жовтий сертифікат дійсний тільки 30 днів.