04.02.2021

Звітність не подали, а на сільгоспЄП перейшли

Інколи юрособи забувають подати у відведений строк пакет документів щодо підтвердження статусу платника сільгоспЄП або подають, але не в повному обсязі. Тоді виникає запитання: чи може аграрій у цьому разі стати платником сільгоспЄП у поточному році? Відповідь на нього шукайте нижче.

Немає декларації — немає ЄП

Статус платника сільгоспЄП є безстроковим і діє до анулювання реєстрації таким платником. Підставою для анулювання є неподання у визначений строк (не пізніше 20 лютого) річної загальної і звітних декларацій (п. 299.10 ПКУ).

Отже,

подаючи податкову звітність із сільгоспЄП, аграрій, по суті, щорічно підтверджує свій статус платника сільгоспЄП

Якщо своєчасно у 2021 році не подати звітність із сільгоспЄП, то починаючи з 01.01.2021 р. аграрій стає загальносистемником.

Також платником сільгоспЄП з початку року не вважатиметься і той аграрій, який подасть неповний комплект звітності. Наприклад, подасть тільки звітну декларацію, а не подасть загальну.

Втриматися на сільгоспЄП

Здається, що не подавши звітність на початку певного року, аграрій у цьому році вже стати платником сільгоспЄП не зможе.

Водночас це не зовсім так. У п. 291.4 ПКУ передбачені випадки, коли діючий аграрій може посеред року стати платником сільгоспЄП. Але щоб це зробити, аграрій має провести реорганізацію шляхом:

— злиття (п.п. 291.4.4 ПКУ);

— перетворення (п.п. 291.4.5 ПКУ), тобто зміни організаційно-правової форми аграрія. Наприклад, аграрій із товариства з обмеженою відповідальністю перетворюється в приватне підприємство.

В усіх інших випадках утворення аграрія шляхом реорганізації, наприклад шляхом поділу або виділення чи приєднання, стати в рік реорганізації платником сліьгоспЄП не вдасться.

До відома! У минулих роках можна було обрати сільгоспЄП у рік реорганізації і коли вона відбувалася шляхом приєднання. Водночас з 23.05.2020 р. із ПКУ зник дозвіл на обрання сліьгоспЄП у році реорганізації шляхом приєднання (п.п. 291.4.4 ПКУ). Тому вважаємо, що після такого виду реорганізації податківці утвореного аграрія навряд зроблять платником сільгоспЄП у рік утворення. Хоча норма про те, коли слід подати звітність після такої реорганізації для переходу на сільгоспЄП протягом року, лишилася (п.п. 298.8.2 ПКУ).

Вибираючи спосіб реорганізації після неподання у 2021 році звітності з сільгоспЄП, слід пам’ятати, що бути платником сільгоспЄП після:

— перетворення в юрособу з іншою організаційно-правовою формою можна, якщо за попередній рік ваша сільгоспчастка не менша 75 %;

— злиття з іншою юрособою, якщо за попередній рік сільгоспчастка на рівні не менше 75 % досягнута окремо усіма особами, які зливаються. Тобто в аграрія, з яким ви зливаєтесь, за минулий рік перед роком злиття розмір сільгоспчастки також становить не менше 75 %.

Який із варіантів обрати, вирішує кожен аграрій самостійно. Хоча більш привабливим і менш проблематичним, на наш погляд, є варіант із перетворенням. Щоб стати платником сільгоспЄП після правильної реорганізації, потрібно протягом 20 календарних днів місяця, що настає за місяцем реорганізації, подати податківцям весь комплект звітності з нарахованим податком за період від дати утворення до кінця поточного року (п.п. 298.8.2 ПКУ).