08.02.2021

ЄСВ-звітність: стара і нова

Приводом для написання цієї статті стали запитання читачів про те, як наразі можна виправити несумові помилки, що були допущені у Звіті з ЄСВ за формою № Д4 в минулих звітних періодах. Так, наприклад, у таблиці 6 Звіту за квітень 2020 року за працівником невірно зазначено кількість днів відпустки за свій рахунок, що може призвести до заниження суми його лікарняних. У які строки потрібно подавати новий об’єднаний звіт з ЄСВ і ПДФО, якщо працівник претендує на соцвиплати? Відповідаємо на запитання.

Помилки у старому Звіті. Останній раз Звіт з ЄСВ за формою № Д4 подається за грудень 2020 року. Починаючи зі звітних періодів 2021 року з ЄСВ звітуємо у складі звітності з ПДФО та ВЗ. Це прямо зазначено у п. 4 ч. 2 ст. 6 Закону України від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

Така об’єднана звітність є квартальною. Строк подання — протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу. Тож за 1 квартал 2021 року її подаватимемо не пізніше 11 травня 2021 року (див. «Податки & бухоблік», 2021, № 5, с. 2).

Помилки, які були допущені у старому Звіті з ЄСВ за формою № Д4, будемо виправляти також уже в новій об’єднаній звітності за новими правилами.

Так, наприклад, за потреби виправити несумові помилки в таблиці 6 ЄСВшної форми № Д4 за звітні періоди до 2021 року потрібно буде сформувати уточнюючий Розрахунок, у додатку 1 (Д1) якого заповнити два рядки. В першому рядку слід повторити попередньо внесену інформацію й проставити у графі 25 Д1 ознаку «1» — рядок на виключення. У другому рядку — зазначити правильну інформацію (у графі 25 Д1 ознака «0» — рядок на введення).

Але! Не дивлячись на те, що форма об’єднаної звітності затверджена, ви її не знайдете в електронному кабінеті. Немає сьогодні можливості подати таку форму й у паперовому вигляді. Її дані просто нікуди буде ввести.

Може, тоді виправитись за старою ЄСВшною формою № Д4? За неофіційною інформацією, Звіти за старою формою сьогодні приймають лише з позначкою «ліквідаційний» у роботодавців у випадку їх зняття з держреєстрації.

Тож залишається лише чекати, коли з’явиться форма об’єднаного звіту.

Звісно, ситуація не з приємних. Тим більш, що помилки у звітності можуть, наприклад, призвести до непорозумінь із ФСС у разі нарахування та виплати допомог. Адже Фонд використовує дані, що містяться у Держреєстрі соцстрахування.

Як бути? Якщо у вас помилки у звітності з ЄСВ призводять до заниження суми лікарняних, як варіант, можна вчинити так. Нарахувати допомогу виходячи з тих даних, що попали в Держреєстр. Далі, після внесення коригувань слід:

перше — визначити недонараховану суму, скласти бухдовідку і відобразити донарахування в бухобліку;

друге — подати до ФСС заяву-розрахунок на дофінансування;

третє — після того як направили заяву-розрахунок, обов’язково повідомити ФСС про допущену помилку, надіславши письмові пояснення. Без цієї «опції» Фонд коштів не надасть. Форма повідомлення — довільна.

Довідкова звітність. Об’єднана нова звітність з ЄСВ та ПДФО/ВЗ може мати такі типи: «звітний», «звітний новий», «уточнюючий» та «довідковий». Останній (довідковий) подаємо поза чергою з відомостями, необхідними для призначення застрахованим особам пенсії або матеріального забезпечення, страхових виплат.

Але, щоб цю звітність подати, має бути розроблено відповідне програмне забезпечення, якого наразі немає. Тож, знову-таки, чекаємо, не нервуємо. Далі буде…