11.02.2021

«Сплячий» неприбутківець і подання звітності

Неприбуткова організація не отримує протягом року жодних доходів, не здійснює ніякої діяльності, у неї відсутнє будь-яке майно. Чи потрібно в цьому випадку подавати Звіт про доходи і фінансову звітність?

Нагадаємо: за загальним правилом, неприбуткові організації подають: (1) Звіт за формою, затвердженою наказом від 17.06.2016 р. № 553 (у редакції наказу від 28.04.2017 р. № 469) та (2) річну фінансову звітність (абзац дев’ятий п. 46.2 ПКУ). Саме ці два документи складають для них комплект податкової звітності. Фінансова звітність неприбутківця при цьому виступає додатком до його Звіту та є невід’ємною частиною цього Звіту. Так само, як у звичайних підприємств, фінзвітність відіграє роль додатка до декларації з податку на прибуток (абзац третій п. 46.2 ПКУ).

Податкова звітність (у нашому випадку — комплект зі Звіту неприбутківця та річної фінзвітності) подається за кожен установлений ПКУ звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування або наявні показники, які підлягають декларуванню (п. 49.2 ПКУ).

Припустимо, що у неприбутківця за 2020 рік дійсно не було ніяких доходів, ніякої діяльності, ніякого майна на балансі немає і фінансова звітність у нього порожня. Чи може такий неприбутківець на підставі п. 49.2 ПКУ не подавати Звіт і фінзвітність? На жаль, ні. Адже, виходячи із зазначеної норми, не подавати податкову звітність можна, тільки якщо одночасно: (1) відсутній об’єкт оподаткування; (2) відсутні показники, які підлягають декларуванню.

У випадку зі «сплячою» неприбутковою організацією не виконується саме друга вимога. Здавалося б, які можуть бути показники до декларування, якщо доходів немає, діяльності — теж, а фінзвітність порожня?

Все не так просто. Як ми вже казали вище, фінансова звітність неприбутківця, яку він подає разом зі своїм Звітом, є додатком до цього Звіту і його невід’ємною частиною (абзац третій п. 46.2 ПКУ). А фінансова звітність, виходячи з принципу безперервності (ст. 4 Закону про бухоблік), складається навіть тоді, коли жодних активів, зобов’язань і капіталу на балансі підприємства немає. Тож

фінансова звітність — це той додаток, який подається разом з неприбутковим Звітом у будь-якому випадку

Без фінзвітності Звіт втрачає свій статус і вважається, що неприбутківець податкову звітність не подав. А щоби повідомити про те, що фінансову звітність подано, неприбутківець має заповнити у своєму Звіті спеціальне поле «Наявність додатків». Тобто поставити позначку «+» навпроти графи «ФЗ». Крім того, у таблиці «Наявність поданих до Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації додатків — форм фінансової звітності» неприбутківець має розшифрувати, із чого складається його додаток ФЗ. Тобто поставити позначки «+» навпроти тих форм фінзвітності, які він подає разом зі Звітом (див. «Звіт неприбутківця — від і до» цього номера).

Власне, оці «плюси» й будуть тими показниками до декларування, які виникають у «сплячого» неприбутківця, який «голий як бубон». Так, доходів немає. Так, діяльності немає. Так, фінзвітність порожня. Але податківці все одно хочуть побачити цю порожню фінзвітність, а щоб її подати, доведеться поставити кілька позначок у неприбутковому Звіті. А це, у свою чергу, автоматично означає, що вам як неприбутківцю є що декларувати і відповідно до п. 49.2 ПКУ ви зобов’язані подавати Звіт.

Податківці у своїх роз’ясненнях підтверджують наш висновок. Вони заявляють: неприбуткові організації мають подавати Звіт та річну фінзвітність у разі наявності будь-яких показників, які підлягають декларуванню, у тому числі показників, які мають нульове значення (див. БЗ 102.20.02, лист ДПСУ від 12.02.2020 р. № 553/6/99-00-07-02-02-06/ІПК).