№12

Податки & бухоблік, лютий, 2021/№ 12 Інші номери журналу ›
  • Неприбуткові організації: види та їх реєстрація Є чимало організацій, діяльність яких не передбачає отримання прибутку. Про такі — неприбуткові — організації і йтиметься в нашому сьогоднішньому тематичному номері. У цій статті розглянемо, хто такі неприбутківці та який порядок їх реєстрації в податкових органах.
  • Коли втрачаємо неприбутковий статус У процесі діяльності НПО повинна чітко дотримуватися неприбуткових вимог: не розподіляти доходи між своїми учасниками і витрачати отримані кошти тільки на визначену мету, а також тримати статутні документи в неприбутковому порядку. Утратити неприбутковий статус — означає порушити вимоги. Що чекає на НПО в такому випадку? Про це — у статті.
  • Отримуємо цільове фінансування Неприбутковій організації може надходити цільове фінансування. Чи необхідно його вже при надходженні включати до доходу? Що важливо знати, отримуючи і витрачаючи таку цільову допомогу? Про це зараз поговоримо.
  • Отримуємо членські внески Деякі неприбуткові організації періодично отримують грошові членські внески від своїх членів (учасників). Як правильно показати такі надходження в обліку неприбутківцю? Про це прямо зараз.
  • Доходи і витрати неприбутківця Хоча неприбуткові організації здійснюють свою діяльність не з метою отримання прибутку, для здійснення своїх функцій їм, як і будь-яким іншим підприємствам, потрібні кошти. Якими можуть бути в НПО джерела доходів? На які цілі їх вийде витратити? Які дозволені витрати НПО? З’ясуємо в статті.
  • Звіт неприбутківця — від і до Неприбутковий статус не означає відсутність контролю за діяльністю та її результатами. Тому неприбуткова організація теж має звітувати до податкової за підсумками своєї діяльності за звітний період. У цій статті розберемося із тим, як саме це робити!
  • Готівка у неприбуткових організацій Складно уявити неприбуткову організацію, яка ніколи не має справ з готівкою. Неприбуткові організації діють відповідно до свого статуту й отриману готівку використовують за призначенням, визначеним у статуті. Тож давайте поговоримо про готівку у неприбутківців!
  • Пільги з майнових податків у неприбутківців Продовжуючи розбирати особливості оподаткування НПО, приділимо увагу тому, чи є в таких організацій пільги з майнових податків та як з них правильно відзвітувати.
  • Адмінвитрати благодійних НПО Для перебування в лавах неприбутківців, передусім, необхідно дотримуватися умов, установлених профільним НПО-законодавством. Однією з таких умов для благодійних організацій є обмеження витрат на адмінцілі (адміністративних витрат) — їх сума лімітується. Розглянемо цей момент детальніше.
  • Помилка в НПО-звіті: як виправити? Хоча облік у НПО, на перший погляд, може здаватися не таким вже й складним, проте від помилок ніхто не застрахований. Що як у неприбутковому Звіті виявили помилку? Як її виправити? Поговоримо про виправлення помилок детальніше.
  • Неприбутківець і ПДВ Те, що неприбуткові організації звільнено від сплати податку на прибуток, саме по собі ніяк не впливає на сплату ПДВ. Які точки дотику існують між ПДВ та неприбутковою організацією? Про це будемо говорити саме зараз!
  • Неприбутківець не подавав звітів: що робити? Неприбуткова організація жодного разу за п’ять років не здавала Звіту. Надійшла вимога здати Звіти за всі роки, у тому числі й за 2020-й. Чи має сенс подавати Звіти за всі п’ять років? Чи достатньо подати за останні три роки?
  • КНП здає в оренду: як залишитися неприбутківцем Наказ Мінфіну України від 19.01.2021 р. № 2З
  • Матдопомога членам органзації і засновникам Неприбуткова організація цікавиться: чи можна виплатити матеріальну допомогу своїм засновникам, членам органів управління та іншим пов’язаним з ними особам? Чи не буде це вважатися розподілом доходів серед своїх? Чи не виключать за це з Реєстру НПО?
  • Неприбутківець-представництво — чи це можливо? Чи може постійне представництво нерезидента зареєструватися неприбутковою організацією?
  • «Сплячий» неприбутківець і подання звітності Неприбуткова організація не отримує протягом року жодних доходів, не здійснює ніякої діяльності, у неї відсутнє будь-яке майно. Чи потрібно в цьому випадку подавати Звіт про доходи і фінансову звітність?
  • Перелік основних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі