01.02.2021

Локдаун: платимо менше за оренду

В умовах менш жорстких обмежень ми якось навчилися жити, й сяка-така можливість сплатити орендну плату була. Але з урахуванням обмежень у зв'язку з локдауном знову з цим виникають труднощі. У багатьох настає час оплати оренди за такий непростий для нас усіх місяць. Тому нагадаємо про послаблення в частині орендної плати та нюанси, пов’язані з їх застосуванням.

Суть послаблень. Орендна плата підлягає зменшенню протягом усього часу, коли майно не могло використовуватися в повному обсязі через карантинні обмеження (п. 14 Прикінцевих та перехідних положень ЦКУ).

Зменшення автоматичне? Ні. Для того щоб орендодавець нарахував орендну плату у меншій сумі, вам як орендареві треба звернутися до нього з такою вимогою. Тобто

немає вимоги — немає й зниження орендної плати

Форму вимоги законодавець не встановив. Але краще, якщо ви як орендар напишете листа з таким проханням.

На скільки можна зменшити? ЦКУ встановлює тільки верхню межу. Нова сума не може перевищувати обсяг витрат орендодавця (у тому числі у майбутньому) на утримання цього приміщення. Сюди входять: плата за землю, податок на нерухомість, комунальні послуги (перелік вичерпний). Розрахунок здійснюється пропорційно площі, що займає орендар.

У вас в договорі зазначено, що, окрім орендної плати, ви як орендар і так окремо зобов’язані компенсувати ще й перелічені вище витрати? Тоді ви продовжуєте це робити, але орендна плата дорівнюватиме нулю.

Укотре повторимо: це — максимально можлива сума. А ось мінімум не встановлений. Тобто ви можете претендувати й на повне звільнення від орендної плати. Тут усе залежить від здатності домовлятися.

А орендодавцеві доведеться морочитися з розрахунком. Бо заборони локдауну були введені не на місяць, а на 2 тижні (з 8 по 25 січня).

Оскільки знижка може бути різною, то радимо її закріпити в додатковій угоді до договору.

На кого НЕ поширюється? Не можуть отримати знижку за п. 14 Прикінцевих та перехідних положень ЦКУ ті госпсуб’єкти, які:

— під час карантину (у тому числі локдауну) використовували приміщення у своїй госпдіяльності в повному обсязі;

— орендують приміщення, що знаходиться в комунальній власності (щоправда, органи місцевого самоврядування (ОМС) можуть прийняти окреме рішення про знижку).

Увага! Йдеться про використання приміщення в повному обсязі. Тому якщо ви використовували його частково, то все ще маєте право на знижку (наприклад, ви орендуєте кафе, в якому використовували тільки кухню).

Якщо орендодавець — фізособа. Коли юрособа/ФОП орендує приміщення у фізособи, то вона утримує з її орендного доходу ПДФО і ВЗ. Об’єкт оподаткування тут — договірна орендна плата, але не нижче мінімальної суми орендного платежу за повний або неповний місяць оренди (п.п. 170.1.2 ПКУ). Ця сума розраховується виходячи з мінімального платежу, встановленого ОМС. І тільки якщо ОМС не прийняли відповідного рішення, то можна обійтися сумою, зазначеною в договорі. Але знизити орендну плату все одно можна. Якщо рішення про мінімальну орендну ставку все ж є, а орендна плата впала нижче цього порога, то ви просто сплачуєте ПДФО/ВЗ із суми такого мінімального платежу. Деталі див. у «Податки & бухоблік», 2020, № 34, с. 29.