01.02.2021

Ремонтуємо ювелірку: з РРО чи без?

Чи потрібно застосовувати РРО в майстерні з ремонту ювелірних виробів для населення?

Діяльність з ремонту ювелірних виробів відноситься до сфери послуг. Про це свідчить Галузевий класифікатор «Класифікація послуг і продукції у сфері побутового обслуговування» (ГК 201-01-2001)*. Зокрема, цей вид діяльності включає (див. коди виду послуг 01.110.01 — 01.110.11 відповідно до ГК 201-01-2001):

* Затверджений наказом Мінекономіки від 19.02.2002 р. № 51.

— послуги з ремонту перснів, сережок, брошок, запонок, медальйонів, ланцюжків, столових наборів, портсигарів, пудрениць та ювелірних виробів інших, а також корпусів годинників з благородних металів;

— чеканення та гравірування ювелірних виробів;

— зменшення та збільшення перснів усіх типів;

— чорніння виробів зі срібла;

— закріплення каменів у ювелірних виробах;

— ремонт замків ланцюжків, сережок;

— полірування ювелірних виробів;

— ремонт антикварних виробів;

— послуги з ремонту ювелірних виробів інші.

Крім того, до сфери послуг належить також діяльність із виготовлення ювелірних виробів за індивідуальним замовленням (див. коди виду послуг 01.100.01 — 01.100.12 відповідно до ГК 201-01-2001).

Якщо ваша майстерня провадить саме таку діяльність, то з питань застосування РРО вона має виконувати загальні вимоги РРОшного законодавства до сфери послуг, а саме:

— якщо ви — юридична особа незалежно від системи оподаткування або ФОП-загальносистемник, то маєте застосовувати РРО, за винятком класичних безготівкових розрахунків та/або розрахунків виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів (п. 14 ст. 9 Закону про РРО);

— якщо ви — ФОП на ЄП групи 1, то можете РРО не застосовувати (п. 296.10 ПКУ). При цьому ви маєте право займатися зазначеними вище видами діяльності, на що прямо вказують пп. 28-29 п. 291.7 ПКУ;

— якщо ви — ФОП на ЄП груп 2 — 4, то у 2021 році можете працювати без РРО за одночасного дотримання таких умов (п. 61 підрозд. 10 розд. XX ПКУ):

а) протягом 2020 року ваш обсяг доходу не перевищив 1 млн грн;

б) протягом 2021 року ваш обсяг доходу не перевищить 1,32 млн грн;

в) незалежно від обсягу доходу ви не здійснюєте жодного із заборонених для безРРОшного існування видів діяльності, одним з яких є реалізація ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Що таке в цьому контексті реалізація? Відповімо так: це те, що не є послугою з ремонту ювелірних виробів і не є роботою із виготовлення ювелірних виробів за індивідуальним замовленням. Тобто ПЕРЕпродаж ювелірки за принципом «купи-продай».

Якщо ви все ж вдастеся до реалізації ювелірки, то, крім необхідності застосовувати РРО, ви втратите ще й право перебувати на ЄП у групах 1-2 (п.п. 4 п.п. 291.5.1 ПКУ). Відкритою для вас залишиться лише група 3 за ставкою ЄП 5 % (п. 293.3 ПКУ).

А от щоб не наразитися на РРО у разі, якщо при ремонті чи виготовленні ювелірних виробів використовуєте дорогоцінні метали та/або каміння, дійте обережно. За жодних умов не показуйте їх реалізацію (бо її, власне, й нема), а уключайте вартість використаних дорогоцінних металів/каміння в ціну послуги. Якщо правильно сформулювати назву послуг у прайсі, проблем бути не повинно.