29.07.2021

Працівник з інвалідністю та пільгові ставки ЄСВ

Законодавець встановив пільгові ставки ЄСВ для роботодавців — юросіб та підприємців, які вони застосовують до бази нарахування ЄСВ працівників з інвалідністю. Чому дорівнює розмір пільгової ставки? З якого моменту її можна застосовувати? Відповіді на ці запитання ви знайдете в нашій статті.

Для початку ознайомимося зі ставками ЄСВ, які застосовують страхувальники до бази нарахування ЄСВ осіб з інвалідністю (трудові доходи (зарплата, лікарняні, допомога по вагітності та пологах) та цивільно-правові доходи (винагорода за цивільно-правовим договором (ЦПД)).

Ставки ЄСВ у 2021 році. Застрахована особа має інвалідність

№ з/п

Категорія платника, що нараховує ЄСВ на базу нарахування, визначену за особою з інвалідністю

Вид доходу

Трудові доходи

Винагорода за ЦПД

1

Підприємства, організації (крім зазначених у пп. 2 та 3 цієї таблиці) та ФОП на доходи осіб з інвалідністю

8,41 %

22 %

2

Підприємства й організації всеукраїнських громадських організацій осіб з інвалідністю, зокрема товариств УТОГ і УТОС*

5,3 %

5,3 %

3

Підприємства й організації громадських організацій осіб з інвалідністю* на доходи осіб з інвалідністю

5,5 %

22 %

* Якщо в них кількість працівників з інвалідністю становить не менше 50 % загальної чисельності працюючих і за умови, що фонд оплати праці таких працівників з інвалідністю — не менше 25 % суми витрат на оплату праці.

Для застосування пільгової ставки ЄСВ (1) працівник з інвалідністю повинен надати роботодавцю довідку до акта огляду МСЕК про встановлення групи інвалідності, а (2) роботодавець — зняти її копію і засвідчити належним чином.

Відмітка про засвідчення копії складається зі слів «Згідно з оригіналом», назви посади, підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії.

Правила застосування

За загальним правилом, роботодавці застосовують до бази нарахування ЄСВ працівників з інвалідністю пільгову ставку ЄСВ:

— починаючи з дати встановлення працівнику групи інвалідності, але не раніше отримання та засвідчення роботодавцем копії довідки до акта огляду в МСЕК,

— закінчуючи датою скасування інвалідності на підставі рішення МСЕК. Також, якщо працівник не пройшов у визначені строки переогляд МСЕК, а строк, на який встановлена інвалідність згідно з довідкою МСЕК, закінчився, то з наступного дня застосовуємо загальну ставку ЄСВ.

При цьому до дати отримання і засвідчення зазначеної довідки та після дати скасування інвалідності роботодавець нараховує ЄСВ у розмірі 22 % визначеної бази нарахування.

Якщо працівнику донараховуємо зарплату за місяці до встановлення інвалідності чи після скасування інвалідності нараховуємо зарплату за період, коли він мав інвалідність, то застосовуємо ставку ЄСВ у розмірі, що діє на момент донарахування такого доходу. Підстава — ч. 4 ст. 9 Закону № 2464.

Наприклад, працівнику встановили інвалідність у березні 2021 року (ставка ЄСВ змінилася з 22 % на 8,41 %). У серпні йому донараховано помилково не нараховану індексацію за грудень 2020 року. Такі донараховані суми включаємо до бази нарахування серпня та нараховуємо на них ЄСВ за ставкою 8,41 %.

Також застосовуємо ставку ЄСВ, що діє на момент нарахування, і у разі, коли в поточному році нараховуємо (донараховуємо) працівнику з інвалідністю лікарняні/декретні за минулі періоди, в яких він не мав інвалідності (див. лист ДФСУ від 23.10.2018 р. № 4525/6/99-99-13-02-03-15/ІПК).

Вимога про сплату ЄСВ з мінзарплати

Якщо до бази нарахування ЄСВ працівника з інвалідністю застосовуєте пільгову ставку ЄСВ, наприклад, 8,41 %, то ЄСВ нараховуєте на його фактичну базу нарахування.

Вимога щодо сплати ЄСВ з фактичної бази нарахування ЄСВ, але не нижче мінзарплати, тут не працює. Це випливає з положень ч. 5 та 13 ст. 8 Закону № 2464 та прямо зазначено у п.п. 5 п. 1 розд. ІІІ Інструкції № 449.

Звітуємо з ЄСВ

Відображення у Податковому розрахунку виплат, нарахованих працівникам з інвалідністю, має свої особливості. Розпочнемо з основної частини Розрахунку.

Його розд. І формується на підставі відомостей Д1 за відповідний місяць звітного кварталу. Але є й рядки у цьому розділі, які ваша програма може не заповнити автоматом. Тож проконтролюйте цей момент. Йдеться про рядки 3.2.1, 3.3.1, 3.4.1 розд. І Розрахунку.

У них зазначаємо суми ЄСВ, які б нарахував роботодавець на базу нарахування ЄСВ працівника з інвалідністю, якби не застосовував пільгову ставку ЄСВ.

Зауважимо: інформація, наведена в рядках 3.2.1, 3.3.1, 3.4.1 розд. І Розрахунку, є за своєю суттю довідковою і не береться до уваги при обчисленні загальної суми зобов’язань з ЄСВ (див. рядки 7 та 8 розд. І Розрахунку). Тому будьте уважні!

Переходимо до Д1. У графі 08 Д1 роботодавець зазначає той код категорії застрахованої особи, який відповідає виду доходу з урахуванням «пільговості» ставки ЄСВ. Так, наприклад, звичайний роботодавець, який нараховує на доходи працівника з інвалідністю ЄСВ за ставкою 8,41 %, відображає:

— суму заробітної плати — з кодом категорії застрахованої особи «2»;

— суму лікарняних — з кодом «36»;

— суму допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами — з кодом «43»;

— суму «військової» середньої зарплати — з кодом «66».

Інші графи Д1 заповнюєте в загальному порядку. Тут без особливостей.

Як бачите, відображення в Податковому розрахунку та Д1 доходів працівників з інвалідністю має свої нюанси. Проте ми впевнені, що з нашою допомогою ви з легкістю заповните цей звіт.

Висновки

  • До бази нарахування ЄСВ осіб з інвалідністю роботодавці — підприємства та ФОП застосовують пільгові ставки ЄСВ.
  • Підставою для застосування пільгової ставки ЄСВ є засвідчена роботодавцем копія довідки до акта огляду МСЕК.
  • У рядках 3.2.1, 3.3.1, 3.4.1 розд. І Розрахунку слід вказати суми ЄСВ, які б нарахував роботодавець на базу нарахування ЄСВ працівника з інвалідністю, якби не застосовував пільгову ставку ЄСВ (8,41 %, 5,3 % та 5,5 % відповідно).