№60

Податки & бухоблік, липень, 2021/№ 60 Інші номери журналу ›
  • ПДВ-пільга для підприємств осіб з інвалідністю Організації, засновані особами з інвалідністю, для цілей оподаткування користуються певними пільгами. Таке право для них прямо передбачене п. 141 Закону № 875. Причому тут же сказано, що застосовувати право на пільгу підприємство інвалідів може тільки за наявності відповідного дозволу. Так, зокрема, при дотриманні певних умов вони можуть скористатися ПДВ-пільгою. Про те, в якому випадку застосовується ПДВ-пільга такими підприємствами та які особливості її застосування, і піде мова в цій статті.
  • Прибуткова пільга для підприємств осіб з інвалідністю Окрім ПДВ-пільги, для підприємств осіб з інвалідністю передбачена пільга і зі сплати податку на прибуток. Щоправда, на відміну від ПДВ, «прибуткова» пільга тільки одна — тут вибирати не доведеться ☺. У цій статті розглянемо порядок застосування прибуткової пільги.
  • Пільги з інших податків для підприємств осіб з інвалідністю Безумовно, два «найсолодші пиріжки» — це пільги з ПДВ і з прибутку. Але на цьому державна підтримка підприємств, заснованих особами з інвалідністю, передбачена ст. 141 Закону № 875, не закінчується. Є ще низка пільг, якими такі підприємства можуть успішно користуватися. У цій статті нагадаємо деякі з них.
  • Оподаткування доходів осіб з інвалідністю Приймаючи на роботу особу з інвалідністю, роботодавця цікавить запитання: чи є якісь пільги в оподаткуванні доходів працівників з інвалідністю, наприклад, зарплати, матдопомоги, оплати навчання? Що ж, давайте пошукаємо відповіді на це запитання разом.
  • Працівник з інвалідністю та пільгові ставки ЄСВ Законодавець встановив пільгові ставки ЄСВ для роботодавців — юросіб та підприємців, які вони застосовують до бази нарахування ЄСВ працівників з інвалідністю. Чому дорівнює розмір пільгової ставки? З якого моменту її можна застосовувати? Відповіді на ці запитання ви знайдете в нашій статті.
  • Резерв відпусток і ставка ЄСВ Наше підприємство з цього року зобов’язане формувати резерв відпусток. Для визначення його суми важлива ставка ЄСВ. Але як бути, якщо на підприємстві працюють особи з інвалідністю? Адже до їх бази застосовується пільгова ставка внеску 8,41 %. Чи її можна не брати до уваги для «резервних» цілей? (м. Львів)
  • ФОП установлена інвалідність: що з ПДФО, ЄП, ЄСВ? Якщо особа з інвалідністю займається підприємницькою діяльністю, звичайно, для неї важливими є відповіді на запитання: які пільги у сфері оподаткування для неї підготувала держава? Чи є вони взагалі? Давайте розбиратися.
  • Про інвалідність дізнались із запізненням: з’ясовуємо наслідки Не завжди працівники інформують роботодавця про встановлену їм інвалідність, оскільки побоюються дискримінації з цього приводу. Але чи зобов’язані працівники повідомляти, що мають статус особи з інвалідністю? Які наслідки для роботодавця буде мати повідомлення працівником про встановлену йому інвалідність із запізненням? Наша стаття надає відповіді на ці та інші запитання.
  • Трудові пільги і гарантії працівникам з інвалідністю Особи з інвалідністю в Україні володіють не тільки усією повнотою трудових прав, але й разом із цим мають певні пільги та гарантії. Їх дотриманням не можна нехтувати, адже працевлаштування осіб з інвалідністю та організація їх роботи завжди у зоні уваги контролерів. Для того щоб не порушити трудові права таких осіб та уникнути небажаних штрафів, детально розберемося у цьому питанні.
  • Медогляд працівників з інвалідністю: чи є особливості Якщо на підприємстві працюють особи з інвалідністю, чи є особливості проходження такими особами попередніх і періодичних медоглядів? Чи можемо ми відсторонити від роботи особу з інвалідністю, якщо вона не пройшла огляд на дату, зазначену в довідці МСЕК? (м. Мелітополь)
  • Лікарняний та дні розгляду документів у МСЕК Допомога по тимчасовій непрацездатності особам з інвалідністю оплачується за тими ж правилами, що й іншим працівникам. Але особливої уваги потребують листки непрацездатності, в яких зазначено, що працівник за результатами огляду в МСЕК визнаний особою з інвалідністю. А саме особливим є вказаний у них період, протягом якого документи хворого розглядалися у МСЕК. Чому? Зараз пояснимо.
  • Виконуємо норматив, шукаємо особу з інвалідністю На підприємстві прийнято рішення створити робоче місце для працевлаштування особи з інвалідністю в рахунок виконання нормативу. З чого розпочати? Яких заходів потрібно вжити для пошуку особи з інвалідністю?
  • Розширили штат: як закрити норматив? На підприємстві з липня розширено штат працівників. Чи виконає підприємство інвалідний норматив, якщо працівник з інвалідністю буде прийнятий не відразу, а у вересні? (м. Полтава)
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі