29.07.2021

Виконуємо норматив, шукаємо особу з інвалідністю

На підприємстві прийнято рішення створити робоче місце для працевлаштування особи з інвалідністю в рахунок виконання нормативу. З чого розпочати? Яких заходів потрібно вжити для пошуку особи з інвалідністю?

Пошуки підхожого працівника підприємство може (але не зобов’язане) почати самостійно. Наприклад, розмістивши відповідне оголошення про наявну вакансію на сайті з підбору персоналу.

Пам’ятайте: щоб працівник з інвалідністю допоміг виконати норматив, він має бути прийнятий за основним місцем роботи. А ось зайнятість не важлива. Якщо працівник з інвалідністю прийнятий за основним місцем роботи на умовах неповного робочого часу, то у виконання нормативу його зараховуємо як повну одиницю.

Як варіант, замість самостійного пошуку можна удатися до послуг центру зайнятості. Пояснимо.

Обов’язок роботодавця зі створення робочих місць для осіб з інвалідністю не супроводжується його обов’язком здійснювати пошук таких осіб для працевлаштування. Такий обов’язок (обов’язок пошуку осіб з інвалідністю) покладений на Державну службу зайнятості.

Роботодавець лише забезпечує працевлаштування осіб з інвалідністю, тобто оформляє на роботу відповідно до вимог трудового законодавства осіб з інвалідністю, що прибули для працевлаштування (самостійно звернулися до нього) або направлені з відповідного центру зайнятості.

У свою чергу адміністративно-господарські санкції не можуть застосовуватися до роботодавця, що вжив усіх залежних від нього заходів із працевлаштування осіб з інвалідністю на створені їм робочі місця. Які це заходи?

Крок 1. Створити (виділити) робочі місця для працевлаштування осіб з інвалідністю. У штатному розписі повинна з’явитися вакантна (незайнята) штатна одиниця (або її частина), на яку ви плануєте працевлаштувати особу з інвалідністю.

Не обов’язково, щоб таке, виділене для особи з інвалідністю, робоче місце мало ідеальні умови праці. Воно цілком може бути із шкідливими та важкими умовами праці, з особливим характером праці, якщо це обумовлено специфікою госпдіяльності роботодавця і відповідає його потребам. Для підприємства головне — створити. А ось де знайти особу з інвалідністю — уже проблема центру зайнятості.

Крок 2. Проінформувати центр зайнятості про створені ним робочі місця для працевлаштування осіб з інвалідністю шляхом подання форми № 3-ПН. Обов’язково зробіть позначку про те, що ви хочете працевлаштувати саме особу з інвалідністю.

Коли її краще подати? Бажано в тому місяці, в якому у вас СКШП досягне 8 чоловік. Якщо у вас вже СКШП 8 чоловік, але форму № 3-ПН не подали, подайте її найближчим часом. Чому так? Див. с. 28 цього номера.

Зауважимо, що звітність за формою № 3-ПН не треба щомісячно направляти до центру зайнятості, якщо на початок місяця місце, виділене для особи з інвалідністю, залишилося незайнятим. Достатньо проінформувати центр зайнятості один раз, не пізніше ніж через три робочі дні з дати відкриття вакансії.

Актуальність вказаних у формі № 3-ПН вакансій центр зайнятості уточнює сам не рідше ніж двічі на місяць під час особистої зустрічі з роботодавцем, у телефонному режимі або через засоби електронного зв’язку.

І якщо центр зайнятості не направив вам потрібну кількість осіб з інвалідністю, або направив, але вони відмовилися від запропонованої роботи, або ця робота їм була протипоказана згідно з висновками МСЕК, то вини підприємства в невиконанні нормативу немає (і АГС до нього застосовуватися не повинні).

Олена Савченко, експерт з питань оплати праці