10.06.2021

Податківець із відеокамерою в руках

Телефоном або фотоапаратом із камерою зараз нікого не здивуєш. Навіть у процесі спілкування з держорганами. Тут тобі й вебкамери, і відеофіксація під час зупинки автомобіля поліціянтом. Відеозйомкою не гребують навіть перевіряючі з податкової. Пропонуємо розібратися, чи є насправді це право у фіскалів і чи може платник почати відеофіксацію у відповідь.

Чи можуть податківці? Фіскали проводити зйомку під час перевірки не можуть! Звучить як парадокс, але це так.

А річ ось у чому. Раніше право відеофіксації процесу податкової перевірки можна було «витягнути» із Закону № 877 (ч. 8 ст. 4).

Чому «можна було»?

Податківці підпадали під дію Закону № 877 (хоча на нього, по суті, ніколи не звертали уваги).

Але завдяки черговим змінам до Закону № 877 (Законом України від 14.01.2020 р. № 440-IX) фіскалів повністю вивели з-під дії цього Закону.

Тобто мало того, що платники податків попрощалися з деякими «плюшками» Закону № 877, так ще й фіскали втратили певні преференції.

Ба більше, право на відеофіксацію під час перевірки не осіло ні в ПКУ, ні в Положенні про ДПСУ, затвердженому постановою КМУ від 06.03.2019 р. № 227.

Єдина згадка про право на відеозйомку є щодо податкових керуючих (п.п. 20.1.17 ПКУ). Нагадаємо: податковий керуючий вступає у справу тоді, коли виникає питання про податкову заставу. До перевірки ці особи не мають жодного стосунку.

Водночас органи держвлади (у тому числі й органи ДПС), а також їх посадові особи зобов’язані діяти тільки на основі, у межах повноважень і способом, передбаченими Конституцією і законами України (ч. 2 ст. 19 Конституції України).

Тому вони можуть робити тільки те, що прямо наказано в Конституції та законах. А немає згадки — немає й права.

Тож

якщо податківці спробують робити відеозйомку під час перевірки, то ви сміливо можете вказати їм на те, що вони не мають на це права

Чи можуть платники? З платниками податків, по суті, ситуація та сама, що й з податківцями. Жоден нормативно-правовий акт, окрім Закону № 877, не встановлює право того, хто перевіряється, на фото- і відеофіксацію під час перевірки. А оскільки на податковий контроль Закон № 877 не поширюється, то посилатися на нього й у цьому випадку буде некоректно. Але й прямої заборони нормативка не містить.

І якщо Конституція наказує податківцям суворо дотримуватися букви закону, то щодо платників усе трохи простіше. Адже для них (тобто для нас із вами ☺) діє інший принцип: дозволено все, що прямо не заборонено законом. Тому цілком допустимо, щоб платник фіксував процес перевірки на камеру.

Єдиний момент: перевіряючий може послатися на ст. 307 ЦКУ: для відео- і фотозйомки фізособи потрібна її згода. Без згоди можлива тільки зйомка фізосіб відкрито на вулиці та публічних заходах.

Згода може бути усною, письмовою або ж просто полягати в тому, що перевіряючі не протестують проти зйомки. Тому, по-перше, бажано попередити контролерів про те, що ведеться зйомка. По-друге, застерігаємо вас від конфлікту на рівному місці. Якщо все проходить «чинно і благородно», то не потрібно демонстративно тикати в обличчя перевіряючого камерою. По-третє, якщо конкретний перевіряючий протестує проти відео- або фотофіксації, то не знімайте конкретно його ☺.