№46

Податки & бухоблік, червень, 2021/№ 46 Інші номери журналу ›
  • Про мораторій не чули, або Перевірки в карантин Чи актуально наразі говорити про податкові перевірки? Та ще й присвячувати їм цілий номер? Виявляється, що так. Бо ж уже звичний нам карантинний мораторій насправді не є абсолютною забороною будь-яких перевірок. Є питання, з яких податківці вас усе одно перевіряти будуть. До того ж Кабмін підважив саму ідею мораторію своїм одіозним рішенням. Одним словом, про сучасні реалії податкових перевірок — у нашому сьогоднішньому номері!
  • Планові перевірки У цьому матеріалі мова піде про планові перевірки ДПС. Зокрема, про план-графік їх проведення на відповідний рік, принципи його формування. Гадаємо, ці речі будуть цікаві нашим читачам, особливо в умовах того, що КМУ постановою від 03.02.2021 р. № 89 фактично скасував мораторій на планові документальні перевірки юросіб (детальніше див. на с. 14), і особливо цікаві тим, чия структура вже потрапила в план-графік ДПС.
  • План перевиконаємо, або Позапланові перевірки Позапланові перевірки — мабуть, основний привід для податківців завітати до більшості платників. Адже ст. 78 ПКУ встановлює чимало підстав для такої перевірки. Якою мірою ці підстави можуть бути використані зараз? Давайте з’ясуємо!
  • Камеральна перевірка Тепер поговоримо про камеральні перевірки. Тобто про той вид перевірок, які формально платників не чіпляють «фізично» (фіскали там самі по собі нишпорять в його звітності), але які також можуть принести платникам фінансові та інші негативні наслідки. Щоб вам краще орієнтуватись у питаннях камеральних перевірок, знати, з «чим їх їдять» і чого від них чекати, читайте наш матеріал.
  • Фактичні перевірки Такі види перевірок, як фактичні, — для платників надто неприємні. Тому в цьому матеріалі ми коротенько проговоримо основні аспекти, що стосуються таких перевірок. І хоча зараз ще діє карантинний перевірочний мораторій, але він охоплює не всі види фактичних перевірок і до того ж — не вічний. Отже, шановні читачі, читайте нижче про фактичні перевірки.
  • Процедура планової перевірки На тлі інших видів перевірок, як-от позапланові й фактичні, планова перевірка видається чимось невинним, майже прогулянкою. Бо ж якщо перевірка планова, платник заздалегідь знає, що вона буде й має достатньо часу підготуватися до неї, не тільки морально, але й виправити можливі недоліки в обліку й звітності. А тут ще й карантинний мораторій, який поставив планові перевірки на паузу. Але чи так усе райдужно насправді? Давайте розберемося разом!
  • Податківці на порозі: пускати чи ні? Коли податківці стукають у двері, то перше, що хочеться зробити, — закрити їх перед ними. Особливо якщо це перевірка без попередження (позапланова або фактична). Реакція зрозуміла. Але для недопуску перевіряючих є своя процедура. А дії поза нею можуть призвести до негативних наслідків. Тож тут потрібно розібратися! І наша стаття вам у цьому допоможе.
  • Період перевірки & зберігання документів Коли хтось дізнається про майбутню перевірку, то в нього одним із перших виникає запитання: за який період можуть перевірити? Знову ж таки карантин уніс свої корективи. Тому ситуація стає ще незрозумілішою. Та й щодо строків зберігання є запитання. Що ж, давайте розбиратися разом.
  • Запити: правила поведінки Запити від податківців — це те, що часто стає передвісником позапланової перевірки. Але боятися їх не потрібно. У цій статті розберемося, на що слід звертати увагу в запитах, як на них краще відповісти і як вплинув на запити карантин.
  • Податківець із відеокамерою в руках Телефоном або фотоапаратом із камерою зараз нікого не здивуєш. Навіть у процесі спілкування з держорганами. Тут тобі й вебкамери, і відеофіксація під час зупинки автомобіля поліціянтом. Відеозйомкою не гребують навіть перевіряючі з податкової. Пропонуємо розібратися, чи є насправді це право у фіскалів і чи може платник почати відеофіксацію у відповідь.
  • Інвентаризація під час перевірки Бажання відшукувати негосподарську діяльність усюди, де це тільки можливо, давно стало своєрідним «бультер’єром», якого податківці «спускають» чи не на кожного платника ПДВ, якого перевіряють. І часто допомагає їм у цьому інвентаризація, яка проводиться при перевірці. Давайте подивимося, які особливості цієї інвентаризації!
  • Надаємо документи для перевірки Напевно, це основне питання під час проведення перевірок — надання документів. І з цією темою все далеко не так просто, як здається. Які документи можуть вимагати? Чи можуть вимагати документи за межами 1095 (2555) днів? Відповіді на ці та багато інших запитань ви знайдете в нашій статті.
  • Акт перевірки: інструкція для платника Перевірку пройдено, акт складено. Так, ви, можливо, програли битву. Але війну за незастосування донарахувань і штрафів ще можна виграти. Робота з актом — це перший крок. Чи можна та чи потрібно його оскаржувати? На що звертати увагу? Давайте розбиратися.
  • Уточнитися після перевірки — (не)можливо? Податкова перевірка часто виявляє ті чи інші порушення законодавства. Ошелешений платник, напевне, думає: «Як я міг так помилитися?» — і хоче виправити свою помилку. От тільки подавати уточнюючі декларації під час перевірки — не можна… Чи можна? Давайте з’ясуємо це разом!
  • Перелік основних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі