14.06.2021

Дія Сіті: як оподатковуватимуть ІТ-сферу

Законодавці мають намір створити спеціальний правовий режим для IT-індустрії — Дія Сіті та ввести в дію спеціальний режим оподаткування для ІТ-компаній — резидентів Дія Сіті. У першому читанні вже прийнято законопроєкти від 14.04.2021 р. № 5376 та від 02.11.2020 р. № 4303. Обидва вони є надреволюційними, тож обходити їх своєю увагою не маємо права. Сьогодні поговоримо про те, що може змінитися для ІТ-індустрії після запровадження цих нововведень.

Кого стосується?

Спецрежим оподаткування ІТ-індустрії буде стосуватися юросіб, які після перетворення на закон законопроєкту № 4303 набуть статусу резидентів Дія Сіті. До числа цих суб’єктів можуть потрапити ті юрособи, які відповідають певним вимогам. Наведемо найбільш значимі:

1) здійснює один або декілька видів ІТ-діяльності;

2) розмір середньої місячної винагороди працівникам та гіг-спеціалістам становить не менше ніж еквівалент 1200 євро;

3) місячна середньооблікова кількість працівників та гіг-спеціалістів становить не менше ніж 9 осіб;

4) сума ІТ-доходу становить не менше ніж 90 % суми загального доходу тощо.

Саме ці ІТ-компанії зможуть набути статусу резидента Дія Сіті і матимуть право розраховувати на використання запропонованого спецрежиму оподаткування.

Два варіанти оподаткування

Законопроєкт дає суб’єктам, які набудуть статусу резидента Дія Сіті, вибрати один із двох варіантів оподаткування:

1) бути платником податку на прибуток за загальними правилами. Тобто розраховувати податок за ставкою 18 % виходячи з фінрезультату до оподаткування, за необхідності відкоригованого на податкові різниці;

2) обрати замість класичної сплати податку на прибуток сплату податку на виведений капітал з річним періодом (п.п. 137.10.3 ПКУ).

Особливості нового режиму

По-перше,

сплачувати податок на виведений капітал слід буде за ставкою 9 %

По-друге, під оподаткування потрапляє прибуток не в момент його формування, а тільки в періоді здійснення операції, яка прямо передбачена ПКУ, зокрема

— виплата дивідендів на користь неплатника податку (крім рефінансування за умови, що це не призводить до зміни пропорцій володіння);

— виплата коштів та/або повернення майна у зв’язку з виходом учасника/акціонера в сумі, що перевищує вартість внеску в статутний капітал або вартість придбання акцій/часток, щодо яких здійснюється викуп;

— виплата процентів на користь нерезидентів — пов’язаних осіб, або нерезидентів, зареєстрованих у державах, що є низькоподатковими юрисдикціями;

— виплата процентів, комісій, інших винагород, відшкодувань, штрафів, пені, що пов’язані із залученням та/або використанням коштів, на користь неплатників податку;

— придбання робіт/послуг у неплатника податку — нерезидента, крім окремих випадків;

— внесок до статутного капіталу, у спільну діяльність, у довірче управління особі — неплатнику податку;

— надання пов’язаній юрособі — неплатнику податку чи непов’язаній особі поворотної фіндопомоги, яка залишається неповернутою протягом 12 календарних місяців;

— безоплатне надання майна та фіндопомоги неплатнику податку (крім окремих випадків, наприклад, коли підлягає оподаткуванню ПДФО);

— виплата роялті в сумах перевищення ліміту та інші види операцій.

Робота зі спрощенцями

Законодавці мають намір оподатковувати 9 % податком на виведений капітал виплати за роботи, послуги на користь платників ЄП.

Таке оподаткування мають намір ввести починаючи з 2024 року. При цьому під оподаткування мать намір включити не всі виплати, а тільки їх частину. А саме:

протягом 2024 року під оподаткування має потрапити тільки сума виплат, що перевищує 50 % суми витрат за попередній рік;

надалі під оподаткування потрапить сума виплат спрощенцям у розмірі, більшому за 20 %.

Правила обрання

Щоб сплачувати податок на виведений капітал, ІТ-компанії слід набути статусу резидента Дія Сіті і подати фіскалам заяву на застосування ІТ-спецрежиму. Обрати його можна тільки з початку певного кварталу.

Також кожна ІТ-компанія може без проблем з початку будь-якого наступного кварталу і відмовитися від цього спецрежиму. При цьому обрати ІТ-спецрежим можна тільки раз на календарний рік.

Чимось це нагадує правила переходу із загальної системи на спрощену і назад.

Трудові та гіг-контракти

Почнемо з трудових контрактів. При наймі на роботу резидент Дія Сіті може укладати з особою контракт, як особливу форму трудового договору. При цьому втрата статусу резидента Дія Сіті роботодавцем не призводить до припинення трудових відносин за трудовим контрактом.

Та більш цікавим є гіг-контракт. У законопроєкті № 3404 сказано, що

гіг-контракт є цивільно-правовим договором (далі — ЦПД)

Проте законодавець чомусь наділяє гіг- контракт ознаками, що властиві трудовим договорам.

Ось погляньте на визначення терміна «гіг- контракт». Це ЦПД, за яким фізособа (гіг-спеціаліст) зобов’язується особисто виконувати роботи та (або) надавати послуги за завданнями резидента Дія Сіті (замовника), а резидент Дія Сіті зобов’язується оплачувати виконані роботи та (або) надані послуги і забезпечити гіг-спеціалісту належні умови для виконання робіт та (або) надання послуг, а також соціальні гарантії. Що воно нагадує? Правильно, визначення трудового договору у ст. 21 КЗпП.

Ба більше. Послуги, що надаються за гіг-контрактом, можуть полягати у виконанні функцій певної посади, зокрема, функцій головного інженера, функцій відповідальної особи, що організовує роботу, пов’язану із захистом персональних даних при їх обробці.

Укладається гіг-контракт на невизначений строк, якщо інше не встановлено сторонами чи законом. Проте навіть такій «безкінечний» гіг-контракт можна буде припинити за однією з таких підстав:

1) угода сторін;

2) одностороння відмова резидента Дія Сіті чи гіг-спеціаліста від гіг-контракту з повідомленням іншої сторони у визначений строк;

3) втрата статусу резидента Дія Сіті;

4) підстави, передбачені гіг-контрактом.

Щодо винагороди, то її розмір може визначатися в іноземній валюті, проте виплачуватиметься вона в гривнях. Причому щомісяця! Розмір такої щомісячної винагороди визначатиметься в гіг-контракті.

У гіг-контракті або внутрішніх документах резидента Дія Сіті можуть визначатися, серед іншого:

— час виконання робіт (надання послуг) — не більше 8 годин на день та 40 годин на тиждень. Проте можливе застосування (!) ненормованого робочого часу;

— час відпочинку (тривалість перерви протягом дня, щотижневого відпочинку);

— оплачуваної (мінімум 17 днів) та неоплачуваної перерви у виконанні робіт (наданні послуг) гіг-спеціаліста в робочі дні (це щось на кшталт щорічної відпустки та відпустки за свій рахунок).

А ще гіг-спеціалісти матимуть право на допомогу по тимчасовій непрацездатності. На підставі медичного висновку у зв’язку з вагітністю та пологами їм надаватиметься перерва у виконанні робіт (наданні послуг) та виплачуватиметься допомога по вагітності та пологах.

Так що ж воно таке, той гіг-контракт? Як би його не старалися замаскувати під ЦПД, але гіг-контракт — це, по суті, більш жорсткий, урізаний у правах працівника та розширений в правах роботодавця трудовий договір.

Зарплатні особливості

Щоб ІТ-компанії почали використовувати найманих працівників, а не оформляли їх як ФОП — спрощенців 3 групи, запроваджено і спеціальний порядок оподаткування ПДФО та ЄСВ доходів, що виплачують найманим працівникам та гіг-спеціалістам резидента Дія Сіті.

Ці спецправила стосуються усіх працівників ІТ-компанії, яка має статусу резидента Дія Сіті, а не тільки ІТ-спеціалістів. Той факт, чи обрала ІТ-компанія спецрежим оподаткування (податок на виведений капітал), тут значення не має.

Спецрежим оподаткування доходів працівників та гіг-спеціалістів передбачає:

1) оподаткування ПДФО за ставкою 5 % (а не 18 %):

— зарплати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховують (виплачують, надають) у зв’язку з трудовими відносинами;

— винагороди гіг-спеціалістів за гіг-контрактами;

— авторської винагороди за створення службового твору та перехід прав на службові твори;

2) сплату ЄСВ у розмірі:

мінімального страхового внеску на суму зарплати працівників — резидентів Дія Сіті;

22 % на суму винагороди фізособам за виконання робіт (надання послуг) за гіг-контрактами, але не менше мінімального страхового внеску. Хоча мають намір зменшити базу ЄСВ до оподаткування виходячи з мінімального страхового внеску, як і для працівників.

Після таких нововведень доходи працівників ІТ-компаній будуть оподатковуватися на тому самому рівні, що і ФОП — платників ЄП групи 3. За винятком, звичайно ж, сплати ВЗ.

Пільги з ПДФО і ВЗ

Також уведено пільги з ПДФО і ВЗ для певних видів виплат доходів фізособі. Так, звільнені від оподаткування ПДФО і ВЗ доходи:

— отримані внаслідок відчуження акцій (інших корпоративних прав), емітентом яких є резидент Дія Сіті, за умови перебування таких акцій (інших корпоративних прав) у власності фізособи понад один рік;

— у вигляді дивідендів, які нараховані резидентом Дія Сіті, за умови, якщо таким резидентом Дія Сіті не здійснювалась виплата дивідендів протягом двох послідовних календарних років.

А фізособи, які будуть інвестувати в українські стартапи, ще й отримають податкову знижку в сумі витрат на такі інвестиції.

Як бачимо, законодавці мають намір перекроїти правила оподаткування ІТ-діяльності. Чи почнуть застосовувати всі ці ініціативи, покаже час. Перші вагомі кроки для цього вже зроблено.