21.06.2021

Новації у держпідтримці тваринництва

Постанова КМУ від 12.05.2021 р. № 517

Висновок документа

Оновлено види держпідтримки розвитку тваринництва та переробки сільгосппродукції

Постановою, що коментується, Кабмін виклав у новій редакції Порядок надання держпідтримки розвитку тваринництва та переробки сільгосппродукції, затверджений постановою КМУ від 07.02.2018 р. № 107. Розглянемо найактуальніші нововведення.

1. Розпорядником держпідтримки замість Мінекономіки став Мінагрополітики (п. 2 Порядку № 107).

2. Отримувати підтримку будуть ті ж особи, що і раніше, тобто юрособи та ФОП, а також фізособи-громадяни, у яких наявні бджолосім’ї.

3. З’явилися два нові види підтримки (п. 4 Порядку № 107):

— спецдотація за утримання кізочок, козематок, ярок, вівцематок;

— спецдотація за приріст поголів’я корів власного відтворення.

Інші види підтримки залишилися. Виняток становить тільки:

— часткове відшкодування вартості племінних тварин, бджіл, сперми та ембріонів. Цей вид підтримки надаватимуть і при відшкодуванні вартості закуплених для подальшого відтворення козематок, цапів, кізочок, цапків;

— часткове відшкодування вартості об’єктів надаватиметься і при відшкодуванні будівництва та реконструкції рибницьких господарств.

4. Максимальний річний розмір держпідтримки аграрію та пов’язаним із ним особам, тепер визначений не у конкретному розмірі (50 млн грн), а прив’язаний до розміру мінзарплати. Максимальний розмір підтримки визначений на рівні не більше ніж 10 тисяч розмірів МЗП, встановленої на 1 січня відповідного року (п. 5 Порядку № 107). Тобто у 2021 році аграрій може отримати не більше 60 млн грн.

5. Збільшився на 60 % розмір підтримки у вигляді часткового відшкодування вартості племінних тварин (п. 8 Порядку № 107). При цьому збільшився як звичний розмір підтримки (з 50 % до 80 % вартості племінних тварин), так і максимальний. Наприклад, за придбання племінних телиць можна отримати не більше 50400 грн за голову, а не 31500 грн, як раніше.

Крім того, окремо визначено розмір підтримки за закупку племінних козематок, цапів, кізочок, цапків у племінних заводів та племінних репродукторів або за ввезення в режимі імпорту на рівні 17600 грн за одну голову.

6. Збільшено розмір часткового відшкодування вартості об’єктів. Таке відшкодування надаватиметься звичайним аграріям у розмірі не до 30, а до 50 % вартості (без ПДВ). Крім того, це часткове відшкодування отримають і кооперативи. Розмір відшкодування — до 70 %.

7. Уведено два види держпідтримки:

дотація за утримання кіз та овець. Її надаватимуть юрособам і ФОП, які є власниками кіз та овець, за кожну наявну на 1 січня кізочку, козематку, ярку, вівцематку в розмірі 1000 грн за одну голову. Щоб отримати цей вид підтримки, слід надати до 1 липня документи, перелічені у п. 12 Порядку № 107;

дотація за приріст корів. Надаватимуть юрособам — власникам корів за кожну прирощену корову власного відтворення, на яку збільшено основне стадо на 1 липня порівняно з поголів’ям корів на 1 січня. Розмір підтримки 30000 грн за голову. Для отримання дотації документи, перелічені у п. 13 Порядку № 107, слід надати до 1 вересня. Крім того, слід не зменшувати протягом 2 років прирощене поголів’я.

Цю дотацію не отримають тільки фермерські господарства, які подали заявку для отримання спецдотації за утримання корів.