21.06.2021

Виправляємо «нульову» податкову накладну

Продали товар нижче ціни придбання. При виписуванні податкової накладної (ПН) у бухгалтерській програмі припустилися помилки: потрібно було поставити ціну постачання і розмір мінбази. На підставі цього формується дві ПН: на покупця і на перевищення. Але поставили тільки мінбазу. У результаті зареєструвалася ПН на покупця з нульовою ціною. Як правильно виправити: скласти нову ПН на покупця або відкоригувати ПН за допомогою РК?

Формально можна використати два варіанти виправлення:

1) в один етап — скласти збільшуючий РК (з кодом причини 104) або

2) у два етапи — скласти обнуляючий РК до помилкової ПН і нову правильну ПН.

Річ у тому, що в п. 23 Порядку № 1307* про порядок виправлення сумових помилок у ПН чітко нічого не сказано. Проте податківці категорично проти методу виправлення сумових помилок через РК в один етап (див. лист ДПСУ від 05.05.2021 р. № 1828/ІПК/99-00-21-03-02-06). Так, при заниженні суми ПЗ (ПН складена на суму менше, ніж реальне постачання) вони пропонують: (1) обнулити ПН зменшуючим РК і (2) скласти нову ПН на повну суму постачання (див. 101.15 БЗ, лист ДФСУ від 29.03.2019 р. № 1331/6/99-99-15-03-02-15/ІПК // «Податки & бухоблік», 2019, № 30, с. 4).

* Порядок заповнення ПН, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307.

Загалом, якщо не хочете сперечатися з фіскалами, виправлятися доведеться через перевиписування нової ПН датою складання помилкової ПН. Благо поки немає штрафів за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК**.

** У період карантину діють звільнення від штрафів (п. 521 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).

Тобто помилку в ПН виправляємо таким чином. Складаємо до неї один РК з кодом причини 103 «Повернення товару або авансових платежів» і вносимо до нього неправильний запис зі знаком «мінус» (сторнуємо «нульовий» запис). Услід складаємо нову ПН датою виникнення податкових зобов’язань.

Зауважимо: оскільки ціна придбання перевищує договірну вартість, Порядок № 1307 передбачає складання двох ПН: одну — на суму, розраховану виходячи з договірної ціни постачання, іншу — на суму, розраховану виходячи з перевищення ціни придбання над договірною ціною***. Якщо на договірну вартість помилково складена «нульова» ПН, то ПН на мінбазу автоматично буде завищена (адже вона розраховується як різниця між ціною придбання і договірною ціною). Тому в нашому випадку відкоригувати доведеться обидва документи:

*** До речі, на суму перевищення п. 15 Порядку № 1307 дозволяє складати зведену ПН не пізніше за останній день місяця, в якому здійснені такі постачання.

виправляючи помилку в «нульовій» ПН, доведеться виправляти ПН на мінбазу

У такому разі діємо у два етапи:

(1) складаємо два «обнуляючих» РК з типом причини 103: до «нульової» ПН і ПН на мінбазу і

(2) наново оформляємо дві ПН: на договірну вартість на покупця і ПН на мінбазу на себе.

При цьому обидва ці коригуючих РК підлягають реєстрації постачальником.

Що стосується ПДВ-звітності, то подавати уточнюючий розрахунок з ПДВ не треба. Адже в результаті таких маніпуляцій не відбувається заниження/завищення податкових зобов’язань і рядки ПДВ-декларації теж не змінюються.

Але врахуйте: якщо помилку виправити в тому ж періоді не вдалося, на суму зменшуючого РК до ПН на мінбазу виникає незникаючий показник ∑Перевищ, який уріже регліміт. Відбудеться це в періоді реєстрації такого зменшуючого РК в ЄРПН.