28.06.2021

Звільняємо у відпустці за свій рахунок

Звільняється працівник, який із квітня 2020 року перебуває у відпустці за свій рахунок на період карантину. Як розрахувати середньоденну зарплату для обчислення суми компенсації за невикористану відпустку, якщо в розрахунковому періоді немає нарахованої зарплати?

Якщо мова заходить про розрахунок компенсації за невикористані дні щорічної відпустки, то на перше місце виходить Порядок № 100*. Саме він установлює правила розрахунку середньоденної зарплати, яка використовується при обчисленні суми такої компенсації.

* Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

У загальному випадку такий розрахунок проводиться за дванадцятимісячний розрахунковий період.

У розрахунку беруть участь перелічені у п. 3 розд. ІІІ Порядку № 100 виплати, нараховані за місяці, що увійшли до розрахункового періоду.

Разом з тим, якщо у розрахунковому періоді у працівника не було заробітної плати, розрахунки проводимо з установлених йому в трудовому договорі тарифної ставки, посадового (місячного) окладу. Проте тут слід урахувати такі два важливих моменти.

Перший — якщо тарифна ставка (посадовий оклад) нижча за мінімальну заробітну плату (далі — МЗП), то середню зарплату обчислюємо з установленого розміру МЗП на час розрахунку.

Другий — якщо працівник працює на умовах неповного робочого часу (наприклад, займає 0,5 чи 0,75 штатної одиниці), то розрахунок проводимо з урахуванням зайнятості.

Для розрахунку середньоденної зарплати (СЗП) у зазначених випадках можна скористатися такою формулою:

СЗП = О (МЗП) х Ш х 12 : (К - С),

де О (МЗП) — оклад (місячна тарифна ставка) або МЗП, якщо оклад (тарифна ставка) менший за МЗП;

Ш — зайнятість працівника. Повна (Ш = 1) чи частина штатної одиниці (0,25, 0,5, 0,75 тощо), що займає працівник;

12 — кількість місяців у розрахунковому періоді (12 календарних місяців, що передують місяцю надання відпустки або виплати компенсації за невикористані відпустки);

К — загальна кількість календарних днів у розрахунковому періоді;

С — кількість святкових і неробочих днів, передбачених ст. 73 КЗпП, що припадають на розрахунковий період.

Такий розрахунок узгоджується з вимогами абзацу двадцять другого п. 4 розд. ІІІ Порядку № 100 та прикладами розрахунку, наведеними Мінекономіки в роз’ясненні від 24.12.2020 р.

Приклад. Працівник звільняється 12 липня 2021 року за власним бажанням. Згідно з наказом про звільнення йому слід виплатити компенсаціїю за 32 невикористаних дні щорічної відпустки. Розрахуноковий період: липень 2020 року — червень 2021 року.

Із 18 квітня 2020 року й по дату звільнення включно працівник перебуває у відпустці без збереження заробітної плати на період карантину. Оклад працівника — 4800 грн. Працівник займає 0,5 штатної одиниці (неповна зайнятість).

У розрахунковому періоді у працівника немає заробітку. Тож розрахунок середньоденної зарплати проводимо з окладу, але не нижче МЗП. Порівнюємо оклад працівнтка з МЗП.

Оклад (4800 грн) нижчий за МЗП, що діє в місяці звільнення (6000 грн). Тож у розрахунку середньоденної зарплати МЗП.

Середньоденна зарплата дорівнює:

6000 х 0,5 х 12 : (365 - 11) = 101,70 (грн),

де 365 та 11 кількість календарних і святкових днів у розрахунковому періоді відповідно.

Сума компенсації за невикористану відпустку становитиме: 101,70 х 32 = 3254,40 (грн).