01.03.2021

Винагорода за підсумками роботи за рік. Включаємо!

Лист Мінекономіки від 29.01.2021 р. № 4708-06/5567-07

Висновок документа

Винагорода за підсумками роботи за рік ураховується при обчисленні середньої заробітної плати у всіх випадках її обчислення відповідно до Порядку № 100*

* Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

Тема включення окремих виплат до розрахунку середньої зарплати за Порядком № 100 продовжує турбувати бухгалтерів.

Ширяться чутки, що винагорода за підсумками роботи за рік більше не враховується при визначенні середньої зарплати згідно з Порядком № 100. Чому так?

Обґрунтування чуємо різне. Наприклад, що це разова виплата…

Та закінчується все головним запитанням: «Так уключати оту винагороду за підсумками року до розрахунку чи ні?!».

Наша відповідь незмінна: уключати. І її правильність у листі, що коментується, підтверджує Мінекономіки — відомство, яке наділене правом надавати роз’яснення з питань обчислення середньої зарплати за Порядком № 100.

Що говорить Мінекономіки?

При визначенні виплат, які (не) включаються до розрахунку середньої заробітної плати, слід керуватися пп. 3 та 4 Порядку № 100.

Цими нормами Порядку передбачено, що при обчисленні середньої зарплати враховуються всі суми нарахованої зарплати згідно із законодавством та умовами трудового договору, крім виплат, перелічених у п. 4 цього Порядку.

Винагорода за підсумками роботи за рік не зазначена в п. 4 Порядку № 100 в переліку виплат, що не враховуються при обчисленні середньої заробітної плати. Тож підстав викидати її з розрахунку середньої немає.

Ми підтримуємо позицію Мінекономіки.

Почнемо з того, що перелік видів виплат, які не включаються до розрахунку середньої зарплати згідно з Порядком № 100, практично не був змінений. Його лише доповнили трійкою екзотичних виплат, як-то: премії за результатами щорічного оцінювання службової діяльності, зарплата, яка нарахована за час роботи у виборчих комісіях, комісіях всеукраїнського референдуму та винагороди державним виконавцям. І, як бачите, винагороди за підсумками роботи за рік серед них немає.

Винагорода за підсумками роботи за рік — це періодична виплата з періодом у рік. Вона не є разовою. Так само, як, наприклад, і премія за підсумками роботи за 9 місяців.

Тому винагорода за підсумками роботи за рік, як і раніше, «в грі». Причому сьогодні в розрахунку середньої бере участь навіть винагорода, нарахована в поточному році за поточний рік.

Увага! З 12.12.2020 р. діє новий порядок уключення в розрахунок середньої зарплати премій та інших виплат, нарахованих за 2 місяці чи більш тривалий період**.

** Про це читайте у «Податки & бухоблік», 2020, № 102, с. 2; 2021, № 16.

При проведенні розрахунку такі премії (виплати) треба розподілити по місяцях, ЗА які вони нараховані, пропорційно відпрацьованим у них робочим дням.

Тож Мінекономіки у листі, що коментується, звертає увагу на те, що при обчисленні середньої заробітної плати винагорода за підсумками роботи за рік ураховується лише в частині, яка належить до тих місяців, що входять у розрахунковий період.