№16

Податки & бухоблік, лютий, 2021/№ 16 Інші номери журналу ›
  • Розрахунковий період: якщо працівник надав лікарняний З виплатами, які розраховують виходячи з середньоденної зарплати, бухгалтери стикаються у роботі доволі часто. І тут важливо не заплутатися у порядку розрахунку такої зарплати. Адже виплати за середньою, за загальним правилом, належать до мінімальних державних гарантій в оплаті праці. Сьогодні механізм обчислення середньої зарплати залежно від виду виплати регулюють два документи — Порядок № 1266 та Порядок № 100. Розібратися з тим, який із двох порядків слід застосовувати при розрахунку лікарняних, декретних, відпускних та інших виплат, які розраховують виходячи із середньої заробітної плати, вам допоможе цей тематичний випуск журналу «Податки & бухоблік».
  • Лікарняні/декретні: дні та виплати у розрахунку Премудрості визначення розрахункового періоду пізнані. Пора переходити безпосередньо до розрахунку середньої зарплати для оплати періоду тимчасової непрацездатності чи відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Для цього слід підрахувати в розрахунковому періоді кількість календарних днів та заробіток, що візьмуть участь у розрахунку.
  • Лікарняні/декретні: якщо немає зарплати На практиці трапляється, що працівник-новачок іде на лікарняний з першого робочого дня або ж працівниця йде на лікарняний, а в розрахунковому періоді у неї немає зарплати не з її вини. Як у цьому випадку розрахувати середньоденну зарплату? Розповідаємо.
  • Обмеження для непрацездатної середньої Законодавець установив низку обмежень щодо розміру середньої заробітної плати, з якої обчислюється сума лікарняних та допомоги по вагітності та пологах. Звісно, цих обмежень слід дотримуватися роботодавцям, щоб не порушити порядок використання страхових коштів.
  • Середня відпускна зарплата: премудрості розрахункового періоду Добре, коли у відпустці вдається добре відпочити. А допомагає здійсненню бажань сума відпускних. Місія бухгалтера — правильно розрахувати таку виплату кожному трудязі, що жадає відпочинку. У такому разі не обійтися без обчислення середньої заробітної плати. Правильно зробити необхідні розрахунки вам допоможуть наведені нижче правила.
  • Відпускна середня: кожен день/копійка на рахунку Після того як визначено розрахунковий період, бухгалтеру слід підрахувати кількість днів, що візьмуть участь у розрахунку відпускної середньоденної зарплати. Чи всі дні розрахункового періоду потраплять до розрахунку? Ні. Розповідаємо.
  • Виплати у розрахунку відпускних Кабмін у грудні 2020 року змінив правила розрахунку середньоденної зарплати за Порядком № 100. Левова частка змін торкнулася порядку включення виплат до розрахунку. Про те, які виплати беруть участь у розрахунку середньої для обчислення суми відпускних та компенсації за невикористані дні відпустки, якщо відповідна подія відбулася 12.12.2020 р. чи пізніше, ви дізнаєтесь із цієї статті.
  • Якщо нема розрахункового періоду чи зарплати в ньому Добре, коли все йде за стандартною схемою. Є розрахунковий період, у ньому обчислена сума зарплати та кількість днів, що візьмуть участь у розрахунку суми середньоденної відпускної зарплати. Працюй із цифрами — отримуй результат. А як бути, якщо у працівника немає розрахункового періоду? Або він є, але в розрахунковому періоді немає зарплатних нарахувань? Як визначити суму відпускних чи компенсації за невикористану відпустку? Дати відповіді на ці запитання — мета нашої статті.
  • Розраховуємо середній заробіток за 2 місяці Відпускні та компенсація за невикористану відпустку — це лише дві з багатьох виплат, для визначення яких розраховуємо середню зарплату за Порядкам № 100. Причому обчислення середньої зарплати для «інших» невідпускних виплат має свої секрети. Про них розповідаємо саме зараз.
  • Дні та виплати для «іншої» середньої Продовжуємо вивчати «анатомію» розрахунку середньої зарплати для інших виплат. На порядку денному дні та виплати у розрахунковому періоді, які беруть участь у визначенні суми середньоденної (часової) заробітної плати за два місяці. Приєднуйтесь! Буде цікаво.
  • «Інша» середня: розрахунок з окладу Сьогодні тривалою відпусткою за свій рахунок, чи простоєм, чи зупинкою (скороченням) діяльності підприємства нікого не здивуєш. Тож не дивно, що трапляються ситуації, коли потрібно розрахувати середню зарплату за 2 місяці, а працівник не те що 2, а всі 4 попередні місяці не працював. Як у такому випадку розрахувати «іншу» середню? Дуже просто! Розповідаємо.
  • Відрядження та премії за 2 — 12 місяців Лист Мінекономіки від 02.02.2021 р. № 4708-06/6433-07
  • Календар бухгалтера на березень 2021 року
  • Перелік основних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі