04.03.2021

Ставка ПДФО за «перехідними» дивідендами

У I півріччі 2020 року наше підприємство було на загальній системі оподаткування. З II півріччя перейшли на спрощену систему оподаткування. У 2021 році, перебуваючи на спрощенці, нараховуємо та виплачуємо дивіденди засновникові-фізособі за 2020 рік. За якою ставкою ПДФО оподатковувати?

У вашому випадку ставка ПДФО буде 9 %. Далі пояснимо свою відповідь.

Якщо дивіденди, які ви нараховуєте фізособі-учаснику, не належать ні до привілейованих, ні до неоподатковуваних реінвестованих (103.13 БЗ), то ви маєте справу з дивідендами звичайними.

При виплаті звичайних дивідендів фізособі емітент, будучи податковим агентом (пп. 170.5.1, 170.5.2 ПКУ), повинен з їх суми утримати ПДФО і військовий збір (ВЗ). ЄСВ при цьому нараховувати не потрібно (див. п. 14 розд. ІІ Переліку видів виплат, на які не нараховується ЄСВ, затвердженого постановою КМУ від 22.12.2010 р. № 1170).

У загальному випадку при нарахуванні дивідендів фізособі (у тому числі фізособі-нерезиденту (див. 103.13 БЗ)) платником податку на прибуток ставка ПДФО становить 5 % (п.п. 167.5.2 ПКУ). Якщо ж нарахування здійснює платник єдиного податку, то згідно з п.п. 167.5.4 ПКУ ставка ПДФО збільшується до 9 % (103.13 БЗ). Що стосується ставки військового збору, то вона не змінюється і становить у будь-якому випадку 1,5 %. Зверніть увагу:

дивіденди остаточно оподатковуються при їх нарахуванні. Про це прямо сказано в п.п. 170.5.4 ПКУ

І ця норма відіграє ключову роль при відповіді на запитання про ставку ПДФО. Звідси випливає, що основним критерієм для вибору конкретної ставки ПДФО є те, на якій системі оподаткування перебував емітент на момент нарахування дивідендів.

Тож звертаємо увагу на дату нарахування дивідендів. Логічно нею вважати дату затвердження протоколу зборів учасників, у яких прийнято рішення про їх виплату. При цьому не мають жодного значення такі фактори:

(1) на якій системі оподаткування емітент був у тому періоді, за який такі дивіденди нараховуються, і

(2) коли нараховані дивіденди емітент фактично планує виплачувати.

Наприклад, якщо дивіденди були нараховані в період, коли емітент був єдиноподатником, застосовується ставка ПДФО 9 % у будь-якому випадку.

При цьому, якщо виплата таких дивідендів відбувається вже після переходу емітента на загальну систему оподаткування, жодного перерахунку ПДФО зі ставки 9 % на 5 % робити не потрібно. Як і у зворотній ситуації: коли емітент нарахував дивіденди, перебуваючи на загальній системі оподаткування, а виплату здійснює вже на спрощенці. Ставка ПДФО буде 5 %, адже дивіденди остаточно були оподатковані ще в момент їх нарахування і жодного перерахунку в такому разі ПКУ не передбачає.

Причому, якщо дивіденди були нараховані, але не виплачені, сплату ПДФО в будь-якому випадку слід здійснити протягом 30 календарних днів, що настають за останнім днем місяця, в якому дивіденди були нараховані (п.п. 168.1.5 ПКУ).

У вашому випадку дивіденди нараховуються у 2021 році за результатами роботи за 2020 рік. А раз так, то повинна застосовуватися ставка ПДФО 9 %, адже на момент нарахування дивідендів ваше підприємство є платником єдиного податку.

І не забудьте: ПДФО сплачуємо на окремий рахунок за кодом бюджетної класифікації 11010400 — «податок на доходи фізичних осіб, що сплачується податковими агентами, із доходів платника податку інших, ніж заробітна плата».