08.03.2021

Якщо УР подали до поточної декларації

У січневій декларації з ПДВ виявили помилку у від’ємному значенні (завищили перехідний мінус у ряд. 21). Для виправлення помилки (зменшення мінуса) подали уточнюючий розрахунок (УР) на початку березня, коли декларація за лютий ще не здана. У якій декларації (найближчій — за лютий чи за березень) слід урахувати дані такого УР (декларація за лютий виходить додатною — декларуємо податок до сплати)?

Правила виправлення помилок

Помилки в перетікаючому від’ємному значенні (ряд. 21 декларації) виправляють з урахуванням правил, установлених розд. VI Порядку заповнення та подання податкової звітності з ПДВ, затвердженого наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21 (далі — Порядок № 21). Для цього складають УР до періоду помилки (а за необхідності — і до подальших періодів, якщо помилка вплинула в них на розрахунки з бюджетом, тобто зачепила ряд. 18 або 20.2).

І якщо після виправлень вплив помилки на минулі періоди повністю усунено, то нічого з УР до декларації переносити не треба. А ось якщо перетікаюча помилка тягнеться і докотилася до звітної декларації, то після виправлень важливо правильно заповнити декларацію і скоригувати в ній дані про від’ємне значення. Для цього згідно з п. 5 розд. VI Порядку № 21

значення гр. 6 ряд. 21 УР (як збільшення, так і зменшення) ураховують у ряд. 16.2 декларації за той звітний період, в якому поданий УР

І якщо найближча поточна декларація, яку подаємо за УР, приміром, теж виявилася від’ємною (заповнено ряд. 21 і помилка на розрахунки з бюджетом, тобто ряд. 18 або 20.2, у ній не вплинула), то в перенесенні УР-даних за правилами п. 5 розд. VI Порядку № 21 аж до наступної декларації, загалом, немає нічого страшного. Адже після такого перенесення показники зрештою будуть збалансовані і від’ємне значення належним чином скориговане. Неважливо, що в найближчій поточній декларації, поданій за УР, дані УР ще не будуть враховані — так вимагає Порядок № 21. Адже на розрахунки з бюджетом, повторимо, помилка не впливає, а сума від’ємного значення все одно вирівняється, хай і з невеликою затримкою.

Інша річ, якщо (як у поставленому запитанні) помилка чіпляє ряд. 18 або 20.2 найближчої поточної декларації, що подається за УР. Тоді якщо в найближчій поточній декларації не врахувати дані УР і вплив помилки (а діяти відкладено — за правилами п. 5 розд. IV Порядку № 21), то поточну декларацію доведеться подавати свідомо помилковою. Адже на момент її подання вже відомо про перетікаючу помилку. Тому період втягування УР-даних до декларації набуває важливого значення.

Коли врахувати дані УР?

Мабуть, вихід може полягати в тому, щоб нехтувати правилами Порядку № 21 і враховувати УР-дані вже в найближчій поточній декларації, що подається за УР. Що відмітно, розуміючи специфічність ситуації, з такими діями погоджуються і податківці. Так, у БЗ 101.20 контролери роз’яснюють:

якщо УР поданий до поточної декларації, в якій помилка впливає на ряд. 18 або 20.2, то дані УР враховують у ряд. 16.2 такої найближчої декларації, що подається за УР

Хоча деякі контролери на місцях такі дії не схвалюють. А закликають діяти формально: найближчу поточну декларацію не чіпати (здавати, як виходить), а дотримуючись правила п. 5 розд. VI Порядку № 21, переносити дані УР до ряд. 16.2 наступної декларації — за період подання УР. Тому цей момент краще все ж погоджувати зі своїми контролерами.

Щоправда, врахуйте: якщо йти формальним шляхом і подавати поточну декларацію, в якій помилка впливає на ряд. 18 або 20.2, свідомо помилковою (тобто дані УР у ній не враховувати), то після закінчення граничного терміну подання до такої поданої декларації все одно доведеться подати УР для виправлення помилки. І якщо помилка спричинила заниження податку, то нарахувати ще і 3 % самоштрафу від суми недоплати.

Порівняємо обидва варіанти на прикладі.

Приклад. У декларації за січень завищено ряд. 21 на 2000 грн (за рахунок завищення ПК). Помилку виявили на початку березня і подали УР (див. рис. 1):

Рис. 1. Фрагмент УР до декларації за січень

Покажемо заповнення декларацій при різних варіантах виправлення помилки (див. рис. 2):

Рис. 2. Фрагменти декларацій при різних варіантах виправлення помилки

Як бачимо, при формальному варіанті сума податку в декларації за лютий виявиться заниженою на 2000 грн. Виправити ситуацію можна, подавши УР до лютневої декларації (див. рис. 3):

Рис. 3. Фрагмент УР до декларації за лютий (складається при формальному варіанті)

І пам'ятайте: після оновлення ПДВ-звітності наказом Мінфіну від 02.12.2020 р. № 734 вперше нову декларацію подають за березень, а УР за новою формою — з 01.04.2021 р. (БЗ 101.24).