15.03.2021

Нова ПН — нові запитання

З 1 березня оновили форму податкової накладної (ПН)*. І хоча податкова накладна не сильно змінилася, при її заповненні виникають запитання. Більшість із них стосується нового реквізиту «код» у заголовній частині і підпису ПН.

* Детальніше див. «Податки & бухоблік», 2021, № 13, с. 5.

Нагадаємо, що в заголовній частині ПН додали ще одне цифрове поле «код». І ось ключове правило. Нове поле «код» заповнюємо, тільки (!) якщо заповнено поле «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» (п. 4 Порядку № 1307**). Якщо ж дані про податковий номер (паспорт) у ПН не заповнюємо, то й нове поле «код» не треба заповнювати. Оскільки, по суті, це поле уточнює, який податковий номер у платника: (1) юрособи/(2) фізособи/(3) платника не з ЄДРПОУ або (4) фізособи без ІПН.

** Порядок заповнення ПН, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307.

Таке поле з’явилося і в даних продавця, і в даних покупця. Щоправда, свої дані продавець заповнить без зусиль, тому з проставлянням коду в даних продавця труднощів не виникає. А запитань більше із зазначенням кодів у даних покупця. Розглянемо їх.

Як заповнити нові реквізити ПН

ВИСНОВКИ

  • Нове поле «код» заповнюють, тільки якщо в ПН заповнено поле з податковим номером.
  • У ПН на неплатників ПДВ податковий номер покупця не зазначають. Тому неважливо, хто покупець (юрособа/ФОП/звичайний громадянин) — у таких ПН поле «код» у даних покупця не заповнюють (залишають порожнім).
  • Код «3» проставляють за особливими платниками, не включеними до ЄДРПОУ, яким присвоєний 9-значний реєстраційний (обліковий) номер платника податків.
  • У нових РК до старих доберезневих ПН за платниками необхідно заповнювати нове поле «код».
  • Якщо ПН підписана по-старому (зазначені ініціали і прізвище), така ПН є дійсною і підтверджує в покупця ПК.