Теми статей
Обрати теми

Податкова накладна і декларація з ПДВ: з березня — за новою формою

Солошенко Людмила, податковий експерт
Наказ Мінфіну від 02.12.2020 р. № 734 оновив форму податкової накладної (ПН) і декларації з ПДВ. Зміни набувають чинності з 1 березня (місяця, що настає за місяцем опублікування наказу). Розглянемо, що ж новенького трапилося цього разу.

Форми — у новій редакції

Передусім, візьміть на замітку. Наказом № 734 форми ПН, декларації та уточнюючого розрахунку (УР) викладені в новій редакції. Тому в шапці усіх форм (у правій верхній частині) з’являться реквізити нового наказу № 734«(у редакції наказу Міністерства фінансів України від 02 грудня 2020 року № 734)».

Що нового в ПН

На щастя, змін у ПН небагато і вони не дуже страшні.

Нове поле — «код». У заголовній частині ПН — там, де наводять дані про продавця і покупця, — після номерних полів (ІПН/номер філії/податковий номер) додасться ще одне четверте поле — код.

По суті, воно слугує поясненням до попереднього поля про податковий номер (оскільки заповнюється тільки за умови, що заповнено поле податковий номер) і допомагає поточніше ідентифікувати платника. Яким чином? Шляхом проставляння цифрового коду від 1 до 4 (так званої «ознаки джерела податкового номера»), залежно від того, до якого Реєстру належить платник (див. таблицю).

Як заповнювати нове поле «код»

img 1

Зверніть увагу! Нове поле «код» заповнюють у разі заповнення у ПН поля «податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта».

А ось якщо дані про податковий номер у ПН не заповнюємо, то і поле «код» заповнювати не треба. Наприклад, у підсумкових ПН або в ПН на неплатника в даних покупця вказують умовний ІПН «100000000000», а ось податковий номер покупця не заповнюють (п. 12, 14 Порядку заповнення ПН, затвердженого наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307). Тому у такому разі в даних покупця і нове поле «код» не треба заповнювати.

У нових РК до доберезневих ПН варто пробувати заповнити нове поле «код». Аби тільки програмне забезпечення (ПЗ) не відхиляло РК і не видавало помилку. Хоча, взагалі-то, це поле не обов’язковий реквізит. Тому неточності в ньому не повинні призводити до втрати ПК у покупця.

У ПН стане більше рядків. Кількість рядків у ПН виросте десятикратно — збільшиться з «9999» до «99999» (див. гр. 1 ПН «№ з/п»). Тому номенклатуру вийде вписати більше — як все одно що замість 10 ПН виписати одну! Як очікується, це повинно привести до скорочення кількості ПН, що реєструються платниками.

Підпис ПН/РК. Ще зверніть увагу, що поле для підпису в ПН/РК «(ініціали та прізвище)» осучаснили і замінили на «(Власне ім’я ПРІЗВИЩЕ)».

З урахуванням ст. 295 ЦКУ «власне ім’я» означає, що йдеться про ім’я. Тому такі зміни ми розуміємо так. Наприклад, якщо раніше при підписуванні ПН/РК відповідальна особа (скажімо, Ольга Олександрівна Іваненко) фігурувала як «О. О. Іваненко», тепер досить вказати «Ольга Іваненко» (тобто ім’я та прізвище). І, мабуть, цього вистачить ще й тому, що ідентифікувати особу у будь-якому випадку допоможе ІПН або паспортні дані (при відмові від ІПН за релігійними переконаннями).

Підписувати по-новому, мабуть, доведеться і РК, що складаються за новою формою до доберезневих ПН. Головне, щоб ПЗ їх пропускало. Нова ПН — з 1 березня. Наказ № 734 набуває чинності з 1 березня. А це означає, що

з 1 березня усі ПН/РК треба реєструвати у ЄРПН за новою формою незалежно від дати їх складання (якщо оновлять ПЗ)

І лише ті ПН/РК, які були направлені на реєстрацію в ЄРПН до цієї дати (тобто до 1 березня) і заблоковані, підлягають реєстрації (у разі ухвалення відповідного рішення) за колишньою формою, за якою вони були направлені на реєстрацію. В усякому разі так було при минулому оновленні ПН (див. лист ДПСУ від 27.11.2018 р. № 36942/7/99-99-15-03-02-17).

Що помінялось у декларації

Змін до декларації більше. Дісталося і декларації, і додаткам, і Порядку заповнення і подання податкової звітності з ПДВ, затвердженому наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21 (далі — Порядок № 21). Вивчаємо нововведення. Розпочнемо з рядків декларації.

Нові рядки-коригування 4.1.1, 4.2.1, 5.1.1. З’явилися окремі рядки для коригувань:

1) компенсуючих ПЗ (за п. 198.5, ст. 199 ПКУ):

— за ставкою 20 % — рядок 4.1.1;

— за ставкою 7 % — рядок 4.2.1;

2) пільгових обсягів — ряд. 5.1.1.

По суті, відображення пільгових коригувань у складі пільгового ряд. 5 необхідно для коректного розрахунку коефіцієнта розподілу ЧВ (при ПДВ-розподілі за ст. 199 ПКУ). Адже відображення їх у загальному коригувальному ряд. 7 декларації призводило до викривлення оподатковуваних обсягів і результатів розрахунку (детальніше див. «Податки & бухоблік», 2020, № 80, с. 22). Хоча, за логікою, у складі ряд. 5 потрібний ще один рядок — для коригування необ’єктних операцій.

Тож після цих змін у нових коригувальних ряд. 4.1.1 і 4.2.1 відображатимемо у тому числі й результати річного перерахунку ПДВ.

Рядок 16.3. У Порядку № 21 уточнили, що коригування мінуса за результатами перевірок або перенесення мінуса правонаступником при реорганізації показують у ряд. 16.3 декларації в періоді узгодження з урахуванням процедури адміноскарження за правилами ст. 56 ПКУ.

Інші рядки декларації не мінялися.

Що з додатками?

Було 9 — стало 8 додатків. Кількість додатків до декларації зменшилася. Тепер їх 8, а не 9. По суті, новий додаток Д1 фактично увібрав у себе частину даних з колишніх додатків Д1 і Д5. Тож звичного для усіх розшифрувального додатка Д5 більше не буде. А через це нумерація подальших додатків зрушилася і:

— додаток Д6 → став додатком Д5;

— додаток Д7 → став додатком Д6;

— додаток Д8 → став додатком Д7;

— додаток ДС9 → став додатком ДС8.

Тому тепер слід звикати до нової нумерації.

А також прибрали застереження, що додатки подаються, тільки якщо заповнені відповідні рядки декларації. Адже в деяких випадках додатки подаються незалежно від рядків (наприклад, Д4 при поверненні грошей з ПДВ-рахунку на поточний рахунок; січневий Д7 (стане Д6) з декларуванням ЧВ на рік тощо).

Додаток Д1. Важливо! Додаток Д1 змінили. По суті, у ньому об’єднали частину даних з додатків Д1 і Д5. А розшифрувальний додаток Д5 скасували. Що у результаті вийшло?

У новому додатку Д1:

— у розділі I «Податкові зобов’язання» треба розшифровувати тільки (!) ПЗ звітного періоду за тими ПН і збільшуючими РК (відповідно в таблиці 1.1 і таблиці 1.2), які на дату подання декларації не зареєстровані. Зверніть увагу: суцільної розшифровки ПЗ періоду в розрізі контрагентів (як це було раніше в додатку Д5) більше немає. Отже, залишили тільки розшифровку ПЗ за незареєстрованими ПН/РК (щоб потім їх реєструвати за рахунок ∑Перевищ, не витрачаючи ліміт, п. 2001.9 ПКУ). А ось

у розділі II «Податковий кредит» по повній розшифровуватимемо і ПК звітного періоду, і його коригування (відповідно в таблиці 2.1 і таблиці 2.2).

Додаток Д4. Тут урахували випадок, коли після заявлення бюджетного відшкодування (БВ) у платника міняються реквізити банківського рахунку розд. III Порядку № 21 доданий новий п. 23). Тоді

у складі декларації можна подати додаток Д4, в якому вказати змінені реквізити рахунку, на який має бути отримано БВ

Для цього в Д4 доданий новий блок «Відомості щодо зміни реквізитів рахунку платника податків». Сподіваємося, що якщо платник захоче повідомити про зміну рахунки по-гарячому, подавши оперативно УР з уточнюючим Д4, то і такий варіант не забракують.

А ось якщо рахунок міняється в особи, що вийшла з ПДВ-платників, то для отримання БВ на новий рахунок особа може подати контролюючому органу за місцем обліку засобами електронного зв’язку електронне повідомлення про зміну реквізитів рахунку довільної форми (що в ньому вказувати, див. у п. 23).

Додаток ДС8. Форму сільгоспдодатка ДС8 підкоригували з урахуванням змін, унесених Законом України від 16.01.2020 р. № 465-IX до Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України» від 24.06.2004 р. № 1877-IV (ср. ). Нагадаємо, що завдяки цим змінам аграрії отримали право при розрахунку сільгоспчастки враховувати обсяги постачань не лише сільгосптоварів, але й обсяги наданих сільгосппослуг. Раніше сільгосппослуги залишалися за бортом (див. про це також «Податки & бухоблік», 2020, № 40, с. 29).

Врахували скасування квартального періоду. Заразом у формах і Порядку № 21 причесали норми відносно звітного періоду — врахували скасування кварталу. Нагадаємо, що з липня 2020 року для усіх платників (включаючи і єдиноподатників) встановили єдиний звітний період — місяць. А п. 202.2 ПКУ відносно квартального періоду був виключений (детальніше див. «Податки & бухоблік», 2020, № 45, с. 22 і № 62, с. 7).

Підпис декларації. У підписі декларації зміни такі ж, як і в ПН (див. вище пояснення до реквізиту «(Власне ім’я ПРІЗВИЩЕ)»).

Нова декларація — за березень. З коли подавати нову ПДВ-звітність?

Нагадаємо, що за правилами застосування нових форм з п. 46.6 ПКУ уперше оновлену звітність подають за період, що настає за періодом оприлюднення. Оскільки наказ № 734 опублікований у лютому, то, виходить, уперше оновлену декларацію з ПДВ треба подавати починаючи зі звітності за березень 2021 року. А новий УР — з 01.03.2021 р. Напевно про це незабаром висловиться і ДПСУ. Тому чекаємо на офіційні роз’яснення.

Втім, уже зараз можна припустити, що цих змін, мабуть, не достатньо і при уведенні сільгоспставки 14 % ПДВ-форми доведеться доопрацьовувати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі