15.03.2021

Інтрига ознаки «15» акцизної накладної

За інформацією з сайту ДПСУ*

* tax.gov.ua/nove-pro-podatki--novini-/455559.html.

Висновок документа

Напрям використання «15 — фізичний відпуск (відвантаження) зберігачем пального суб’єкту господарювання — платнику, пальне якого зберігалося на акцизному складі зберігача» зазначається в акцизній накладній (АН), складеній на операцію з відвантаження пального платнику або — неплатнику пального акцизу, лише за умовою оподаткування «5»

Нагадаємо, що з 1 березня цього року нарешті податківці почали реєструвати АН/РК і Заявки нової форми. Детальніше читайте про це в «Податки & бухоблік», 2021, № 19, с. 27.

У «Податки & бухоблік», 2021, № 7, с. 16, коментуючи зміни у цих документах і новий Порядок № 729**, ми передбачали, що таке безладне збільшення в них кількості кодів і ознак призведе до різних проблем, і, на жаль, не помилилися. ☹ Роз’яснення податківців, що коментується, було викликано тим, що платники пального акцизу, які повертають пальне зі зберігання теж платникам цього податку (а таких випадків чимало!), почали зазначати в АН згаданий новий напрям використання «15». Але ці АН з незрозумілих тоді причин не приймалися системою (СЕАРП) до реєстрації в ЄРАН.

** Порядок складання акцизної накладної.., затверджений наказом Міністерства фінансів України від 27.11.2020 р. № 729.

Податківці швидко відреагували оцим роз’ясненням, яке здивувало нас подвійно.

1. Тільки з умовою оподаткування «5»! Виявилося, що згадану ознаку напряму використання «15» допускається в АН зазначати тільки з ознакою умов оподаткування «5»! А якщо ви, наприклад, зазначите з цим напрямом («15») умову оподаткування «0», то СЕАРП скаже вашому документу «goodbye».

А що ж таке ознака умов оподаткування «5»? Вона призначена лише для тих госпсуб’єктів, які не були зареєстровані платниками пального акцизу станом на 01.07.2019 р. і мали на цю дату (!) залишки чужого пального, яке знаходилось у них на зберіганні. Такі суб’єкти, нагадаємо, повинні були відповідно до п.п. 1 п. 29 підрозд. 5 розд. XX ПКУ подати Заявки і завести такі обсяги пального до СЕАРП ще до 01.01.2020 р. Але ж таких суб’єктів, а тим паче тих із них, у кого все ще залишається саме те чуже пальне, яке зберігалось станом на 01.07.2019 р., мабуть, лічені одиниці. Це — якісь великі нафто- та/або газосховища тощо.

Звісно, у нас викликає запитання: який сенс було саме зараз вводити до АН таку «архаїчну» ознаку напряму використання пального? А головне: чому в Порядку № 729 прямо про це не зазначити, щоб не вводити в оману користувачів цього документа?! Адже в тексті Порядку № 729, де згадується ознака напряму використання «15» (див. пп. 4, 14 та 32 розд. ІІ), ніде не зазначено про таке «вузьке» її застосування! Але ж платники пального акцизу — не екстрасенси!

2. АН на відпуск не тільки платникам, але й неплатникам! Це вже стосується лише тих платників, хто буде оформлювати АН з напрямом використання «15». У цьому напрямі «чорним по білому» зазначено про відпуск пального зі зберігання лише платникам (див. у самій формі АН та в згаданих нормах Порядку № 729). Але! АН з напрямом «15» можна виписувати й у випадках відпуску пального зі зберігання також і неплатникам (!) пального акцизу. Про це прямо зазначили фіскали в матеріалі, що коментується, і такий висновок (як це не дивно) випливає з п. 32 розд. ІІ Порядку № 729***. Отакої…

*** До речі, про цей ляп ми вже сповіщали наших читачів (див. у «Податки & бухоблік», 2021, № 7, с. 19 у Таблиці виноску **). Але тоді ми ще не знали, де ж саме помилка? Тепер зрозуміло — у тексті найменування ознаки «15»…