Теми статей
Обрати теми

Пальний акциз: нова акцизна накладна та інше

Павленко Олексій, податковий експерт
У цій публікації обговоримо основні зміни, внесені до форм акцизних накладних (АН), розрахунків коригування (РК) до них та інших документів стосовно пального (й спиртового) акцизу. Багато змін і в оновленому Порядку їх заповнення. Напевно такі зміни дуже «порадують» платників згаданих видів акцизу. Сподіваємося, ми допоможемо вам з меншими втратами освоїти ці нововведення.

Наказом № 729 від 29.11.2020 р. Мінфін суттєво оновив АН, як форми «П» (для платників пального акцизу), так і форми «С». А також — РК до них. Відповідно змінені й форми Заявок на поповнення (коригування) залишків пального та спирту. Порядок заповнення цих документів (надалі — Порядок № 729) взагалі викладено в новій редакції, і він значно побільшав ☹. А от у формі Заяви про реєстрацію платника та/або акцизних складів — лише додали до кола платників «постійне представництво». Оновлення пов’язані зі змінами акцизних правил законами від 18.12.2019 г. № 391-ІХ* та від 16.01.2020 р. № 466-ІХ, де, зокрема, розширили й перелік підакцизного (пального)…

* Наші коментарі до нього читайте в «Податки & бухоблік», 2019, № 103-104, с. 7 та 2020, № 6, с. 18.

Норми наказу № 729 набувають чинності з 27 січня цього року. З цієї ж дати втрачає силу наказ № 262 від 19.06.2019 р., яким були затверджені раніше діючі форми й Порядок.

Але щоб ці новинки чітко й вчасно запрацювали, фіскалам треба значно доробити своє програмне забезпечення (ПЗ) СЕАРГ і СЕ і змінити електронні форми зазначених документів. А ось тут, буває не все гладко…

До речі, гадаємо, що новий Порядок № 729 невдовзі теж чекають зміни. Адже Законом № 1117 від 17.12.2020 р. депутати нарешті спробували «залатати» свої законодавчі діри, пов’язані з уведенням нових видів підакцизних товарів (газойлів та розчинників). Та й зробили це, як завжди, «якісно»: адже цей Закон набрав чинності з 1 січня 2021 року, а відповідні акцизні норми (див. нові пп. 32 та 33 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ) містять вимоги до платників виконати певні дії до 31 грудня року 2020-го?!.** ☹

** І ніяких додаткових пояснень з цього приводу ми ще не побачили…

Але не будемо нагнітати негатив, а краще перейдемо до аналізу новинок, уведених наказом № 729. І основний акцент, як завжди, робитимемо на змінах у сфері пального акцизу (оскільки платників спиртового акцизу вкрай замало, та й внесені зміни доволі ідентичні).

Зміни у формах АН, РК і Заявки

Форми АН (та РК) зазнали відповідних змін.

Відомості про осіб. Відомості про осіб у верхній частині тепер об’єднано у спільну таблицю АН та РК. І

у відомості про осіб введено нову ознаку джерела податкового номеру:

1 — ЄДРПОУ; 2 — ДРФО; 3 — податковий номер юросіб, які не включені до ЄДРПОУ (це, мабуть, для постійних представництв тощо); 4 — серія (за наявності) та номер паспорта (для фізособи, яка не має номеру в ДРФО). Вона зазначається щодо кожної зі сторін — як реалізатора, так і отримувача пального (або спирту). Таку ознаку введено і до форми Заявки. Ціль цього нововведення не дуже зрозуміла, але гадаємо, без наявності цієї ознаки АН чи РК до реєстрації не допустять…

Коди-ознаки. В АН дещо збільшена кількість кодів операцій і умов оподаткування. А ось кількість напрямів використання взагалі зросла більш ніж у 4 рази (з 4 аж до 17)! При цьому зазнали змін і деякі старі зі згаданих кодів-ознак. Усі ці коди-ознаки зазначаються у лівій верхній частині АН. І саме їх збільшення може значно ускладнити процес заповнення, а, мабуть, ще більше — процес реєстрації АН в Єдиному реєстрі акцизних накладних (ЄРАН). Тому при заповненні АН/РК будьте з ними особливо уважні. А тепер детальніше — про кожен з них.

Нагадаємо, що мову ведемо про пальні АН форми «П», але схожі зміни кодів-ознак відбулися і в спиртових АН форми «С».

Коди операцій для складання в 1 примірнику. Загальна кількість цих кодів тепер 9, тобто додано 3 нових коди.

Код 7 — реалізація пального платнику, при якій обсяг пального не збільшує одержувачу регліміт (в тому числі — госпсуб’єкту, який на одну із дат операцій (або на дату реєстрації або на дату складання) не зареєстрований платником).

Його введено, щоб не збільшувати регліміт кому це не можна. В першу чергу, це — заправлення пального в баки (або в тару) платникам пального акцизу через колонки та з пересувного акцизного складу (див. п. 232.3 ПКУ).

Код 8промислова переробка пального.

Звертаємо увагу:

Промислова переробка раніше зазначалась за кодом 1, тепер її винесено в окремий код — 8. А у коді 1 залишилось лише власне споживання

Код 9облікова різниця внаслідок врахування обсягів пального, реалізованого з акцизного складу, який є місцем роздрібної торгівлі пальним, як обсягів пального у літрах, приведених до температури 15 °C.

Цей код зазначається тільки в АН, складених відповідно до пп. 48-49 Порядку № 408*** на обсяги пального, які не перевищують облікову різницю, визначену п. 47 Порядку № 408 (1 % об’єму реалізації за такий календарний рік — для кожного коду пального, 3 % — для умовного коду скраплених газів). АН складається раз на рік не пізніше 31 січня.

*** Порядок електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 24 квітня 2019 року № 408.

Не пізніше 31 січня 2021 року (!) платники мають право на обсяги пального, що не перевищують розміру облікової різниці за 2016 — 2019 роки, за кожним роком скласти в одному примірнику та зареєструвати АН в ЄРАН на підставі бухгалтерської довідки! Нюанси складання таких «річних» АН див. в пп. 9, 27 та 34 розд. ІІ Порядку № 729.

Ознаки умов оподаткування. Їх також збільшено на три, і тепер стало 8. Додалося оподаткування на умовах п.п. 229.6.1 ПКУ**** (умова 6), на умовах п.п. 213.3.11 ПКУ — скраплений газ для населення (умова 7) та злиття реактивного палива з баків повітряних суден на території України (умова 8).

**** Реалізація відповідних кодів пального для використання як сировини в хімічній промисловості.

Ознаки напрямів використання пального. Отут новинок ціла купа: до старих чотирьох додалося ще 13! Уважно вивчіть нові. А ми лише зазначимо те, що змінилося в старих: в ознаці 2 згадали й реалізацію «через магістральний трубопровід», в ознаці 4 (реалізація з місця роздрібної торгівлі пальним) уточнили, що лише «у паливний бак транспортного засобу (ТЗ), або тару споживача».

Щодо сумісності цих кодів-ознак і як вона впливатиме на реєстрацію АН/РК, див. нижче.

РК, коди виду коригування. Кількість кодів виду коригування стало на 2 більше, тобто 7. Водночас дещо змінено й у старих кодах: у коді 3 (раніше це був «Код УКТ ЗЕД) тепер фігурує: відміна показників АН, складеної на операцію, яка не відбулась, у якої зареєстровані всі примірники. Саме останнім пояснюється введення нового коду 6 для відміни АН на операцію, що не відбулась, 2-й примірник якої не зареєстровано. А новий код 7 додано для коригування показників АН у зв’язку зі збільшенням обсягу пального за оформленою додатковою митною декларацією.

Заявка для поповнення залишків. До місць поповнення залишку, де був тільки акцизний склад, додано митну декларацію та акцизний склад пересувний. Та, відповідно, додано умов оподаткування (до 8, як в АН).

Зміни в Порядку заповнення

Нове в показниках. Тепер конкретизовано — в АН (та Заявці):

— назва трубопроводу зазначається іноземною мовою (латиниця);

— номер державної реєстрації (української, міжнародної або іноземної) ТЗ зазначається літерами та цифрами без пропусків та розділових знаків, а назва трубопроводу — літерами без пропусків та розділових знаків;

— державний знак повітряних суден зазначається іноземною мовою (латиниця).

Кількісні показники для пального зазначаються в кг та л, приведених до температури 15 °C (з округленням до двох знаків після коми)*****.

***** Для спирту етилового — в декалітрах та в декалітрах 100-відсоткового спирту, приведених до температури 20 °C (з округленням до чотирьох знаків після коми).

Для всіх видів газу в АН зазначається умовний код 2711 00 00 00.

Деякі з нових нюансів складання. У Порядку № 729 є нова норма — п. 12: у клітинках АН, РК, що не заповнюються, нулі, прочерки та інші знаки чи символи не проставляються******, крім рядків у верхній лівій частині документа, в яких відповідно до форми такого документа може бути внесена цифра «0».

****** Це ж саме стосується й заповнення Заявки!

Внесена норма про можливість реєструвати АН (перший та/або другий примірник) в ЄРАН у межах 1095 днів з дати проведення операції з реалізації або імпорту пального, яка відбулась починаючи з 1 липня 2019 року. (Тут пам’ятайте й про штрафи за несвоєчасну реєстрацію, але під час карантину вони не діють.)

Деякі зміни стосуються виписки зведених АН. Особливо цікава оця, яка покликана АЗС, АГЗС тощо полегшити виписку АН. У разі реалізації пального через роздавальну колонку у паливний бак ТЗ або в тару споживача за готівку кінцевому споживачеві, розрахунки за які проводяться через РРО або через банківську установу чи платіжний пристрій,

такий платник тепер має право самостійно обирати спосіб складання АН на такі операції: зведені або за щоденними підсумками операцій

Раніше було — тільки за щоденними…

В АН, складеній на обсяги пального, зазначені в АН, показники якої відмінено шляхом складання РК та реєстрації всіх його примірників в ЄРАН, зазначається реєстраційний номер зареєстрованого першого примірника АН, показники якої було скориговано.

У п. 20 розд. ІІ Порядку № 729 прописано новий порядок складання АН за операціями, пов’язаними з імпортом та експортом пального.

Це — лише деякі зі змін, а в тексті Порядку № 729 знайдете ще багато нового…

Сумісність кодів-ознак. Вже казали, що для менш проблемної реєстрації АН/РК (та Заявки) важливо дотримуватись сумісності коду операції та відповідних ознак, які зазначаються у лівій верхній частині цих документів, щоб ПЗ фіскалів не «відбивало» ваші документи при надсиланні їх для реєстрації в ЄРАН.

Код операції «0» зазвичай зазначається, якщо АН складається в двох примірниках.

Якщо операція не відповідає жодній з ознак умов оподаткування чи напрямів використання, у клітинці зазначаєте ознаку «0».

Не претендуючи на повну достовірність (тут царює ПЗ), наведемо своє бачення можливого поєднання в АН кодів операцій з ознаками умов оподаткування і напрямів використання пального. Сподіваємося, це допоможе вам при складанні та реєстрації АН/РК нових форм.

Можливе поєднання в АН кодів з ознаками

Код операції

З чим корелює

Зміст

№ коду*

№ умов оподаткування

№ напрямів використання

Усі операції реалізації пального, окрім перелічених нижче (кодів 1 — 9)

0

0; 1; 3 — 5; 7; 8

0; 2 — 9; 13; 15

власне споживання пального

1

0; 3; 5; 6

0; 12; 16

втрачене, зіпсоване, знищене пальне (пункт 214.7 статті 214 та пункт 216.3 статті 216 розділу VI Податкового кодексу України)

2

усі (0 — 8)

усі (0 — 17)

реалізація пального суб’єкту господарювання — неплатнику

3

0; 3; 5; 7

0; 2; 7; 8; 9; 10; 15 (?..)**

ввезення (імпорт) пального на митну територію України

4

0; 2 — 4

0; 17

вивезення (експорт) пального за межі митної території України

5

0; 1***

1; 14

реалізація отримувачу, який не є суб’єктом господарювання

6

0; 3; 5; 7

0; 2; 4; 5; 7; 8

реалізація пального платнику, при якій обсяг пального, на який такий платник може скласти акцизну накладну / розрахунок коригування акцизної накладної, не збільшується (в тому числі суб’єкту господарювання, який на одну із дат операцій (або на дату реєстрації або на дату складання) не зареєстрований платником)

7

0; 3

0; 1; 4; 5; 6; 8

промислова переробка пального

8

3; 5; 6

0

облікова різниця внаслідок врахування обсягів пального, реалізованого з акцизного складу, який є місцем роздрібної торгівлі пальним, на яке отримано ліцензію на право роздрібної торгівлі пальним, як обсягів пального у літрах, приведених до температури 15 °C

9

0

4

Довідково. В акцизних накладних у рядку «Особа — отримувач пального» зазначається «Неплатник», а до рядка «Податковий номер або серія (за наявності) та номер паспорта» вноситься умовний код «1000000000», якщо такі акцизні накладні складено на операції з реалізації пального, в яких зазначено код операції для складання в одному примірнику: 1; 2; 5; 6; 8; 9 (п. 19 розд. ІІ Порядку № 729).

* Коди операцій 1 — 9 передбачені тільки для випадків, коли АН виписується в одному примірнику, тому якщо у правому верхньому куті АН зазначена кількість примірників 2, а код операції буде не «0», то ПЗ СЕАРП (і СЕ) не прийме її для реєстрації в ЄРАН.

** В АН з ознаками 0; 9; 10; 15 (?) (код операції 3) зазначається адреса місця зберігання пального отримувачем-неплатником. З ознакою 15 автори Порядку № 729 в п. 32 розд. ІІ, схоже, помилилися: адже код операції 3 — для відпуску неплатникам, а ознака напряму використання 15 передбачена для відпуску платникам...

*** Тільки якщо експортує виробник пального.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі