22.03.2021

ПН-кульбіт: з коли застосовувати нову форму?

Наказ Мінфіну від 01.03.2021 р. № 131

висновок документа

Під сільськогосподарську ПДВ-ставку 14 % оновлено форми податкової накладної (ПН), декларації з податку на додану вартість та уточнюючого розрахунку

Наказ, що коментується, опублікований 12.03.2021 р. та застосовується до податкових періодів починаючи з 1 березня. Тож відтепер усі ПН/РК треба реєструвати в ЄРПН за новою формою незалежно від дати їх складання — навіть лютневі або більш ранні.

З ПДВ-декларацією — картина маслом. За лютий подаємо ще за старою формою. А ось з 01.04.2021 р. уже вступить у свої права оновлена форма з кодом J(F) 0200123.

З датою ж застосування нової форми ПН Мінфін наколобродив. Виходить, ПН/РК в оновленому форматі треба було складати і направляти на реєстрацію в ЄРПН з 01.03.2021 р.?

Зрозуміло, цього не можна було зробити технічно. По-перше, сам наказ побачив світ 12 березня. А по-друге, електронна версія ПН з кодом J(F) 1201012 (і то, її проєкт) з’явилася в Реєстрі форм електронних документів на сайті ДПСУ лише 15 березня. Тому навіть 12 і 15 березня ПН реєструвалися ще за старою формою з кодом J(F) 1201011. І що тепер?

ПН зареєстровані з 1 по 11 березня. Ті ПН, які зареєстровані за старою формою в цей період, залізно дійсні і з ними нічого не треба робити. Адже тоді, повторимо, взагалі-то ми могли скласти ПН виключно за старою формою. Саме її реєструвала СЕА ПДВ. Нова ж форма ПН формально працює з 12 березня — дати набуття чинності наказом, що коментується.

ПН зареєстровані 12 і 15 березня. З ПН, зареєстрованими за старою формою в ці дні, — питання. За нашим переконанням, міняти вже зареєстровані ПН не треба. Раз СЕА приймала ПН на реєстрацію за старою формою, вони не можуть вважатися недійсними. Нової ж форми ПН ще просто не було!

До того ж згідно з п. 14 Порядку № 1246* підтвердженням, зокрема, прийняття ПН є квитанція. А квитанція в прийнятті ПН є. Крім того, немає механізму визнання недійсної ПН, яка була зареєстрована в ЄРПН. СЕА в автоматичному режимі перевіряє ПН на відповідність затвердженому формату (п. 12 Порядку № 1246). Хіба що під сумнів ставиться реальність самої операції в результаті перевірки. Але це також не говорить про недійсність самої ПН.

* Порядок ведення ЄРПН, затверджений постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1246.

Підтверджують нашу позицію і податківці (див. tax.gov.ua/nove-pro-podatki--novini-/457443.html). Можливість зареєструвати ПН за новою формою забезпечено з 16 березня. Тож по 15 березня включно діяли старі форми ПН/РК. Тому сумніватися в легітимності зареєстрованих у першій половині березня ПН не варто. Вони цілком підходять для ПК.

Якщо вирішили ПН поміняти. Як ви зрозуміли, сенсу в цьому немає. Але про всяк випадок нагадаємо. Штрафи за нереєстрацію/несвоєчасну реєстрацію ПН у карантинний період не загрожують. Але! Щоб зареєструвати ПН за новою формою, потрібен реєстраційний ліміт (по суті, повторний на одну і ту ж операцію). Та і з РК до ПН за старою формою напевно будуть проблеми — практично всі зменшуючі РК потрапляють під блокування. Причина складання мінусового РК фіскалів абсолютно не хвилює. Розраховувати на розуміння з боку контролерів тут не варто.

Тому якщо раптом сильно захочете йти шляхом виписування нових ПН, то починати треба з РК, і якщо він пройде, то тільки тоді реєструвати нову ПН. Але не навпаки.