29.03.2021

Купуємо у ФОП: доведеться платити за виписку з ЄДР?

Якщо ваш постачальник — підприємець, не забудьте переконатися, що він дійсно має статус ФОП. Інакше при перевірці може постати питання про те, що ви виплатили дохід фізичній особі та як її податковий агент зобов’язані були утримати з цього доходу ПДФО, військовий збір (ВЗ), а іноді і ЄСВ. Як уникнути таких наслідків? Зараз розповімо.

Безоплатно переконатися, що ваш контрагент — ФОП, можна на сайті Мін’юсту (usr.minjust.gov.ua/content/free-search). Тут ви побачите дату реєстрації ФОП, а також зареєстровані ним види діяльності. Натисненням однієї кнопки перевіряється і єдиноподатковий статус ФОП (cabinet.tax.gov.ua/registers/edpod), а також статус платника ПДВ.

Але чи достатньо просто перевірити статус підприємця? Чи треба якимось чином фіксувати отриману інформацію (наприклад, за допомогою скриншоту)? А може, необхідно, як і раніше, вимагати у контрагентів-ФОП копію виписки (витягу) з ЄДР та/або витягу з реєстру платників єдиного податку (ЄП)? А якщо контакт із постачальником відсутній, то добувати ці документи самостійно?

Що говорить закон

Є окремі правила для різних систем оподаткування і для ситуації сплати ЄСВ з робіт (послуг).

Єдиноподатник. Дохід ФОП, з якого сплачується єдиний податок, не включається в загальний оподатковуваний дохід такої фізособи (п.п. 165.1.36 ПКУ, п.п. 2 п. 297.1 ПКУ). Тобто дохід, оподаткований єдиним податком, ПДФО не оподатковують. Те ж саме стосується і ВЗ. Адже доходи, що не потрапили до бази оподаткування ПДФО, звільнені і від військового збору (п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Таким чином, щоб не платити ПДФО/ВЗ, досить переконатися, що підприємець зареєстрований єдиноподатником.

Загальносистемник. Можна не утримувати з доходу підприємця на загальній системі ПДФО і військовий збір, якщо такий ФОП надав копію документа, що підтверджує його реєстрацію (п. 177.8 ПКУ). Як бачите, тут уже згадується копія документа.

Роботи (послуги) і ЄСВ. Незалежно від системи оподаткування ФОП виконує роботи або надає послуги за цивільно-правовим договором (п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону № 2464*). Сплачувати ЄСВ не треба, якщо цивільно-правовий договір укладений із ФОП і роботи (послуги, що надаються) відповідають видам діяльності, зазначеним в ЄДР (п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону № 2464).

* Закон України від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

Ну а тут важлива відповідність зареєстрованим видам діяльності.

Роз’яснення податківців

Єдиноподатник. Документом, що підтверджує факт перебування підприємця на спрощеній системі оподаткування й обрані ним види господарської діяльності, є витяг із Реєстру платників ЄП, копія якого за необхідності надається юридичним особам і підприємцям, з якими має господарські відносини такий єдиноподатник (див. БЗ 107.05).

Загальносистемник. Порядок надання інформації з ЄДР регулюється ст. 11 Закону № 755**. Інформація з ЄДР є відкритою і загальнодоступною і надається, зокрема, у вигляді виписки, витягу (БЗ 103.07).

** Закон України від 15.05.2003 р. № 755-IV.

Роботи (послуги) і ЄСВ. Щоб уникнути подвійного нарахування ЄСВ, підприємець, який виконує роботи (надає послуги) згідно з укладеними ЦПД, повинен надати суб’єктові господарювання копію документа, що підтверджує його держреєстрацію (виписку з ЄДР, в якій зазначені основні види діяльності) (БЗ 201.10).

Робимо висновки

Єдиноподатник. У ПКУ немає прямої норми, яка б зобов’язувала суб’єктів господарювання при взаємодії з підприємцями-єдиноподатниками запасатися будь-якими документами, що підтверджують їх ЄП-статус. Тому, на наш погляд, у цьому випадку можна обійтися звичайною перевіркою за Реєстром платників ЄП (+ можна зробити скриншот). Схоже, і фіскали не наполягають на обов’язковості витягу, а говорять про нього як про один із варіантів підтвердження ЄП-статусу контрагента.

Загальносистемник. У п. 177.8 ПКУ є згадка про копію документа, що підтверджує держреєстрацію ФОП. Традиційно таким документом вважається витяг/виписка з ЄДР. Тому формально він потрібний (і саме на нього посилаються податківці в офіційних консультаціях). Хоча, на наш погляд, ця вимога давно застаріла. Самостійно перевіривши держреєстрацію ФОП на дату угоди, ви отримаєте актуальнішу інформацію, ніж з минулорічного витягу від ФОП.

Та й податківці, схоже, на ділі готові визнати як підтвердження будь-яку інформацію, отриману згідно зі ст. 11 Закону № 755. А це, зокрема, й інформація, отримана за безоплатним запитом (а не обов’язково платна виписка або витяг). Тому, на наш погляд, сміливий бухгалтер може обійтися і без документа, просто перевіривши дані по контрагенту в ЄДР на дату угоди і зафіксувавши її за допомогою скриншоту.

Роботи (послуги) і ЄСВ. Ні Закон № 2464, ні Інструкція № 449* не вимагають копій документів, що підтверджують зареєстровані підприємцем види діяльності (хоча в п.п. 1 п. 1 розд. ІІ Інструкції № 449 зазначається, що побачити види діяльності ФОП можна у витягу з ЄДР). Тому, на наш погляд, достатньо просто перевірити, чи зареєстрований в ЄДР відповідний вид діяльності (за допомогою того ж безоплатного запиту). Якщо зареєстрований, то сплачувати ЄСВ не треба.

* Інструкція про порядок нарахування і сплати ЄСВ, затверджена наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449.

Але податківці вимагають копію документа, причому згадують саме виписку з ЄДР. Хоча в цьому випадку саме виписка — не кращий варіант. Навіть якщо просити у ФОП папірець, то краще, щоб це був витяг з ЄДР, як зазначено в Інструкції № 449, оскільки саме у витягу наведений увесь перелік видів господарської діяльності ФОП, а у виписці — тільки основний.

Виплати підприємцям У єдиному звіті

Строго кажучи, підприємство (ФОП), що надає/виплачує дохід фізособі-підприємцю (якщо його статус підтверджений в описаному вище порядку), не є податковим агентом такого підприємця. Адже в цьому випадку у підприємства (ФОП) немає ПДФО-обов’язків, перерахованих у п.п. 14.1.180 ПКУ. Водночас для відображення виплат підприємцям у додатку 4ДФ нового об’єднаного звіту з ЄСВ, ПДФО і ВЗ, як і раніше, передбачена окрема ознака доходу «157».

Податківці завжди наполягали на необхідності включення до форми № 1ДФ підприємницьких доходів. Для зміни цієї позиції у зв’язку з уведенням нового звіту підстав немає. Невключення до звіту виплат підприємцям може бути розцінене податківцями як подання звітності не в повному обсязі, тобто без усіх необхідних рядків. Таке порушення є однією з підстав для застосування штрафних санкцій за п. 119.2 ПКУ. Не хочете сперечатися з податківцями? Тоді відображайте дохід ФОП у додатку 4ДФ з ознакою «157».