13.05.2021

Прихована ФОПівська діяльність

Фізособи часто здійснюють підприємницьку діяльність де-факто, не реєструючись як ФОП де-юре. Саме така ситуація мала місце в спорі, що коментується (див. постанову ВС від 06.10.2020 р. у справі № 826/14391/16)*.

* Див.: reyestr.court.gov.ua/Review/92075989.

Позиції сторін

Платник. Фізична особа здійснювала систематичний продаж квартир і земельних ділянок. При цьому особа не була зареєстрована як ФОП, і договори на продаж об’єктів нерухомості укладала як звичайна фізособа.

Податковий орган (відповідач). Вважає, що такі дії свідчать про фактичне здійснення підприємницької діяльності без реєстрації ФОП. Фіскали порахували обсяг операцій з продажу квартир і, виходячи з того, що в певний момент особа зобов’язана була зареєструватися платником ПДВ (так, наче вона — ФОП-загальносистемник), донарахували податкові зобов’язання з цього податку.

Суди першої та апеляційної інстанцій у задоволенні позову відмовили повністю. Фізособа звертається з касаційною скаргою.

Вирішення справи судом

Суд частково задовольнив касаційну скаргу. Погодився з тим, що фізособа фактично здійснювала діяльність ФОП. Продаж 18 квартир, навіть без зазначення у договорі ФОПівського статусу продавця, означає ФОПівську діяльність. Це не можна вважати суто задоволенням особистих потреб. З іншого боку, суд поставив під сумнів донарахування ПДВ. Бо необхідно додатково з’ясувати порядок оподаткування ПДВ здійснених операцій.

Думка редакції

Податківці впіймали фізособу на систематичному продажі квартир і земділянок. І… заявили: це означає, що фізособа виступала в цих операціях як ФОП. Заяв на застосування спрощеної системи, звісно, не подавала, отже, це ФОП на загальній системі. Тож треба рахувати, чи не перевищив він обсяг оподатковуваних операцій, зазначений у п. 181.1 ПКУ (наразі — 1 млн грн) як сигнал до обов’язкової реєстрації платником ПДВ.

Операції з постачання житла (крім першого постачання) — звільнені від ПДВ (п.п. 197.1.14 ПКУ), операції з постачання земділянок — теж звільнені (пп. 197.1.21, 197.1.13 ПКУ). Але коли визначається обсяг ПДВ-оподатковуваних операцій, податківці враховують пільговані операції нарівні з тими, що оподатковуються за ставками 20 %, 14 %, 7 % та 0 % (БЗ 101.02). Із усіма наслідками згідно з п. 183.10 ПКУ.

А звідки ПДВ-зобов’язання? Якщо всі здійснені прихованим ФОП операції — пільговані, сума ПДВ мала би дорівнювати нулю, і наслідків несвоєчасної ПДВ-реєстрації — фактично ніяких (див. «Податки & бухоблік», 2019, № 65, с. 27). Однак податківці також наполягали, що операції з продажу деяких квартир є операціями з першого постачання житла, а відтак — ПДВ-оподатковуваними.

Суд виніс соломонове рішення. З одного боку, визнав, що діяльність була ФОПівською. Суд послався на п. 4 постанови Пленуму ВСУ від 25.04.2003 р. № 3, згідно з яким, аби здійснювати ФОП-діяльність, достатньо провести ФОПівські операції три рази на рік. Саме на цю норму посилалися податківці, коли інкримінували фізособам приховану ФОП-діяльність (див. лист ДФСУ від 02.05.2018 р. № 1972/К/99-99-13-02-03-14/ІПК). З іншого боку, суд заявив, що донарахування ПДВ — передчасне, адже сутність операцій не встановлена.

Верховний Суд визнав: фізособа для цілей оподаткування може розглядатися як ФОП, навіть якщо вона ФОП не зареєстрована. І не важливо, що ви напишете в договорі, буцімто ви укладаєте його як громадянин. Якщо по суті операція ФОПівська, вас будуть розглядати як ФОП. Тобто визнати ФОП мимоволі.