Теми статей
Обрати теми

Нереєстрація «хронічного пільговика»: які наслідки?

Нестеренко Максим, податковий експерт
Зі статті на с. 11 ви вже знаєте, що буде із тим ПДВ-«зобов’язанцем», який «забуде» виконати свій обов’язок щодо ПДВ-реєстрації. Однак іноді наші читачі запитують у нас, наскільки актуальними ці наслідки будуть для суб’єкта господарювання, який здійснює виключно ПДВ-пільговані операції? Відповідаємо!

Загальні принципи. У статті на с. 5 ми вже звертали вашу увагу, що ПДВ-пільговані операції (ст. 197 ПКУ; підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ) включаються в розрахунок 1-мільйонного обсягу оподатковуваних операцій (п. 181.1 ПКУ), досягнення якого зобов’язує до ПДВ-реєстрації. Фіскали у спеціальній ІПК також підтверджують, що 1-мільйонний обсяг, який перетворює підприємство на ПДВ-«зобов’язанця», може складатися виключно з ПДВ-пільгованих операцій (див. лист ДФСУ від 03.04.2019 р. № 1421/6/99-99-15-03-02-15/ІПК). Тож

навіть якщо суб’єкт господарювання здійснює виключно ПДВ-пільговані операції, він зобов’язаний зареєструватися платником ПДВ, якщо обсяги таких операцій перевищують 1 млн грн.

Якщо суб’єкт господарювання не виконав цей обов’язок, вступає в дію п. 183.10 ПКУ.

«Пільгові» особливості. Зі статті на с. 11 ви вже знаєте, що відбувається у випадку, коли фіскали при перевірці натрапляють на ПДВ-особу, яка була зобов’язана зареєструватися платником ПДВ, але не зробила цього. Такій особі фіскали нараховують 25 %-й штраф згідно з п. 123 ПКУ (БЗ 101.27).

Дійсно, ПДВ-«забудько», який здійснює лише пільговані операції, несе відповідальність за несплату ПДВ на рівні зареєстрованого платника. Однак сума його ПДВ-зобов’язань дорівнює нулю. Як і сума штрафу, що його передбачено п. 123.1 ПКУ.

Чи можуть у ПДВ-«забудька», який здійснює виключно ПДВ-пільговані операції, виникнути якісь додаткові ПДВ-зобов’язання, які йому нарахують фіскали при перевірці? Тут спадають на думку «компенсуючі» ПДВ-зобов’язання. Адже використання придбаних товарів (робіт, послуг) у ПДВ-пільгованих операціях — це підстава для таких зобов’язань (п.п. «б» п. 198.5 ПКУ).

Але чи можна тут говорити про «компенсуючі» ПДВ-зобов’язання? Самі подумайте: п. 183.10 ПКУ прямо позбавляє ПДВ-«забудька» права нараховувати ПК. А ПН за придбаннями ПДВ-«забудька» до його фактичної ПДВ-реєстрації складено на неплатника ПДВ. Відповідно, жодних підстав відображати ПК за цими придбаннями немає.

Тож виходить, що ПДВ-«забудьку» за придбаннями до фактичної ПДВ-реєстрації практично немає чого компенсувати. Адже «компенсуючі» ПДВ-зобов’язання згідно з п. 198.5 ПКУ нараховуються у тому звітному періоді, в якому у покупця виникли підстави для включення сум «вхідного» ПДВ до складу ПК (БЗ 101.06, див. також листи ДФСУ від 27.06.2018 р. № 2877/5/99-99-15-03-02-16/ІПК і від 17.01.2019 р. № 199/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

У нашому випадку підстав для ПК за придбаннями, здійсненими в період до фактичної ПДВ-реєстрації, у ПДВ-«забудька» не виникало і ніколи не виникне. Відтак жодних «компенсуючих» ПДВ-зобов’язань за цей період фіскали нараховувати не повинні.

Тож фактично ПДВ-«забудько», який «перебрав» 1-мільйонний обсяг обов’язкової ПДВ-реєстрації виключно за рахунок ПДВ-пільгованих операцій, відбудеться «легким переляком».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі