13.05.2021

ФОП групи 2 не може надавати послуги нотаріусу

ФОП групи 2 може надавати послуги не всім. Чи входить нотаріус до кола осіб, яким послуги надавати можна. У постанові ВС від 12.11.2020 р. у справі № 826/247/16* є відповідь!

* Див.: reyestr.court.gov.ua/Review/92811210

Позиції сторін

Платник. ФОПплатник єдиного податку групи 2 (позивач) згідно з договором надавав у оренду нотаріусу власне нерухоме майно.

Податковий орган (відповідач). Вважає, що цими діями ФОП порушив умови перебування на групі 2, а відтак — повинен оподаткувати дохід від забороненої діяльності за підвищеною ставкою і перейти на загальну систему оподаткування.

Суд першої інстанції позов частково задовольнив, суд апеляційної інстанції у задоволенні позову відмовив. ФОП звертається з касаційною скаргою.

Вирішення справи судом

Верховний Суд погодився із судом апеляційної інстанції й відмовив у задоволенні скарги.

Як зазначає суд, п.п. 2 п. 291.4 ПКУ визначає право ФОП групи 2 надавати послуги тільки певному колу осіб — іншим платникам єдиного податку та населенню. Приватний нотаріус, якому ФОП надавав приміщення в оренду, не належить ані до платників єдиного податку, ані до населення. Відтак, надаючи нотаріусу послугу з оренди приміщень, ФОП порушив правила перебування на групі 2.

Думка редакції

Платники єдиного податку групи 2 — це ФОП, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню (п.п. 2 п. 291.4 ПКУ). Надання послуг іншим отримувачам під час перебування ФОП у групі 2 є порушенням умов для перебування у цій групі.

Дохід, отриманий ФОП групи 2 від надання послуг забороненим категоріям отримувачів, оподатковується у нього за підвищеною ставкою — 15 % (п.п. 5 п. 293.4 ПКУ). Також здійснення ФОП групи 2 діяльності, яка не передбачена у п.п. 2 п. 291.4 ПКУ, зобов’язує такого ФОП перейти на загальну систему з першого числа місяця, наступного за кварталом, у якому є така діяльність (п.п. 9 п.п. 298.2.3 ПКУ).

Чи є оренда послугою? Виходячи з податкового визначення операції з постачання послуг (п.п. 14.1.185 ПКУ) — однозначно так. Тож надання приміщень в оренду цілком можна вважати послугою. Аналогічну думку висловлюють податківці — конкретно для застосування п. 291.4 ПКУ (див. БЗ 107.05).

Отримувачем послуги є приватний нотаріус. Така фізособа належить до самозайнятих осіб (п.п. 14.1.226 ПКУ), причому на облік у податкових органах її беруть тільки як особу, яка здійснює незалежну професійну діяльність (п. 6.7 Порядку № 1588)**.

** Деякі інші категорії незалежних професіоналів беруться на облік у податковій як ФОП.

Саме цей особливий реєстраційний статус орендаря (нотаріуса) і виявляється фатальним для ФОП. Він не дозволяє віднести фізособу-нотаріуса до «населення», і разом з юрособами-прибутківцями та ФОП-загальносистемниками перетворює незалежного професіонала на забороненого орендаря для ФОП-другогрупника (орендодавця).

Верховний Суд підтримав висновки податківців, які заявляли, що ФОП групи 2 не може надавати послуги незалежним професіоналам (див. роз’яснення ГУ ДПС у Тернопільській обл. від 26.10.2020 р.***). Про це ми вже писали у «Податки & бухоблік», 2020, № 71, с. 27.

*** Див.: tr.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/438504.html

Несприятливе рішення суду обумовлене ще й тим, що договір оренди було укладено саме з незалежним професіоналом. Якби орендар у договорі виступав звичайною фізособою (хай навіть зареєстрованою як незалежний професіонал), порушення можна було уникнути.