Теми статей
Обрати теми

ЄП групи 2 і табу на роботу із загальносистемниками

Свіриденко Алла, податковий експерт
ФОП-єдиноподатник групи 2 надає послуги населенню. Чи можуть серед клієнтів бути підприємства і підприємці, що перебувають на загальній системі оподаткування? Чи можемо надавати їм послуги безоплатно?

Оскільки ви уже працюєте на спрощеній системі оподаткування, то, напевно, знаєте: кожна з єдиноподаткових груп має свої особливості та обмеження. «Червоні лінії» конкретно* для єдиноподатників групи 2 окреслені в п.п. 2 п. 291.4 ПКУ. Так, до єдиноподатників групи 2 належать ФОП, у яких протягом календарного року одночасно працює не більше 10 осіб, а обсяг їх доходу не перевищує 5 млн грн. При цьому дозволені для них види діяльності:

* Про те, хто може, а хто не може працювати на єдиному податку, читайте, наприклад, у «Податки & бухоблік», 2020, № 46, с. 2.

надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку (ЄП) та/або населенню;

— виробництво та/або продаж товарів;

— діяльність у сфері ресторанного господарства.

Як бачите, п.п. 2 п. 291.4 ПКУ суворо обмежує коло осіб, яким єдиноподатник може надавати послуги. Це населення та інші платники ЄП (будь-якої групи).

Відповідно не можна, будучи спрощенцем групи 2, надавати послуги, наприклад:

підприємствам — платникам податку на прибуток;

ФОП на загальній системі оподаткування;

— неприбутковим організаціям (див. лист ГУ ДФС у м. Київ від 06.06.2019 р. № 2562/В/26-15-13-06-12/ІПК);

— фізособам, які провадять незалежну професійну діяльність.

До речі, перевірити «єдиноподатковий» статус контрагента можна в Реєстрі платників єдиного податку на офіційному сайті ДПСУ (cabinet.tax.gov.ua/registers/edpod).

Заборона з п.п. 2 п. 291.4 ПКУ на надання послуг загальносистемникам поширюється як на платні, так і на безоплатні послуги

Адже погодьтеся: якщо договір про надання послуг не передбачає оплату їх вартості (а безоплатність послуг цілком уписується у вимоги гл. 63 «Послуги. Загальні положення» ЦКУ), суть операції від цього не зміниться. Хоча й безоплатне, але «надання послуг» загальносистемникам буде порушенням умов перебування єдиноподатником у групі 2. А це, у свою чергу, загрожує ФОП «вильотом» з ЄП і переходом до розряду загальносистемників.

Той факт, що до платних і безоплатних послуг застосовують однакові обмеження, побічно підтверджують і податківці. В одній зі своїх консультацій контролери забороняють перебувати на спрощенці тим ФОП, які передають в оренду безоплатно частину нежитлового приміщення, яка перевищує 300 кв. м (107.01.03 БЗ).

На завершення декілька слів скажемо про можливість безоплатного надання послуг єдиноподатником у принципі. Тут усе дуже просто: заборони на проведення подібних операцій у ПКУ немає. А отже, обдаровуйте своїх клієнтів (єдиноподатників і населення) безоплатними послугами, скільки визнаєте потрібним. Головне, не погоджуйтеся на розрахунки в негрошовій формі.

На податковий облік єдинника безоплатне надання ніяк не вплине. Самі розумієте, говорити про грошовий дохід від безоплатно наданих послуг не доводиться. Крім того, немає тут і доходу в негрошовій формі. Адже п. 292.3 ПКУ вимагає визнавати його тільки від безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі