24.05.2021

Нульова декларація та амністія капіталів. Скоро в податкових країни!

Зазвичай на сторінках нашого журналу ми говоримо про оподаткування у суб’єктів господарювання. Однак законопроєкт № 51531 наробив стільки галасу, що ми просто змушені його прокоментувати. Так, він не стосується напряму бухгалтерів. Але директор чи засновник, напевно, попросять саме свого бухгалтера пояснити, що там знову придумали законодавці. У цій статті відповідаємо на найбільш поширені запитання щодо так званої амністії капіталів.

1 Див.: w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=71231

Законопроєкт № 5153 вже прийнято у першому читанні. А нещодавно профільний комітет рекомендував ухвалити його в цілому2. Тож треба думати, що в проєкту є цілком реальні перспективи стати законом. Супутниками проєкту є також законопроєкти № 5154 (очікує розгляду), № 5155 (рекомендується до ухвалення в цілому) та № 5156 (ухвалений у першому читанні), які пов’язані з тією самою ідеєю та комплексом заходів. Але у сьогоднішній статті будемо говорити перш за все про законопроєкт № 5153 як про базовий. Щодо решти, то згадаємо хіба що законопроєкт № 5156.

2 Див.: rada.gov.ua/news/news_kom/208165.html

Навіщо потрібна нульова декларація?

Ні для кого не секрет, що не всі доходи, які отримують фізичні особи в Україні, оподатковуються згідно із законодавством. У результаті платники або їх податкові агенти перетворюються на порушників, а бюджет втрачає доходи.

Законодавець пропонує платникам — фізособам почати взаємовідносини з податковою з чистого аркуша. Фізична особа добровільно декларує свої активи в період з 01.07.2021 р. по 01.07.2022 р. і платить з них певний відсоток у бюджет. Натомість податкова не цікавиться, де і як платник отримав ці доходи і гарантує йому звільнення від відповідальності за порушення, вчинені до 01.01.2021 р. Тобто

нульова декларація може включати активи, набуті фізособою до 01.01.2021 р., які: (1) не були задекларовані та/або (2) з яких не було сплачено податки

Нульова декларація — це, так би мовити, старт прозорих відносин фізособи з податковою. Мовляв, етап первинного нагромадження капіталу закінчено, тепер задекларуй свої активи, сплати з них спеціальний збір — і спи спокійно. А далі, на майбутнє, — чесно декларуй усі доходи, які будеш отримувати, і сплачуй з них вже не спеціальний збір, а ті податки, які передбачає ПКУ.

Які фізособи можуть подати декларацію?

Подати нульову декларацію можуть такі фізичні особи:

— резиденти, які є звичайними громадянами України;

— резиденти, зареєстровані як самозайняті особи (ФОП або незалежні професіонали);

— нерезиденти, які до 01.01.2021 р. були резидентами України та мали обов’язок сплачувати податки у зв’язку з наявністю доходів та/або інших об’єктів декларування.

Щоправда, існує декілька категорій фізосіб, які не мають права подавати нульову декларацію. Це фізособи, які є: (1) малолітніми або неповнолітніми; (2) повністю або частково недієздатними; (3) посадовими особами, які зобов’язані були подавати декларацію згідно з вимогами антикорупційного законодавства.

Які активи можна включити до нульової декларації?

Законопроєкт не встановлює вичерпного переліку активів, які можна внести до нульової декларації. Серед можливих об’єктів декларування названо: валютні цінності; рухоме та нерухоме майно, корпоративні права, майнові права на об’єкти інтелектуальної власності; цінні папери та фінансові інструменти; права на отримання дивідендів, процентів чи іншої аналогічної майнової вигоди.

При цьому заборонено декларувати активи, одержані злочинним шляхом. Зокрема, фізособа не може декларувати активи, щодо отримання яких розпочато досудове розслідування чи судове провадження у зв’язку із завідомо неправдивими відомостями в декларації, підробкою податкових та митних документів тощо.

За яких умов можна не подавати нульову декларацію?

Законопроєкт № 5153 містить перелік активів, які підлягають безумовній податковій амністії. До них належать:

1) активи, сумарна вартість яких не перевищує 400000 грн станом на 30.06.2022 р.;

2) нерухоме майно, розташоване на території України, яке станом на 30.06.2022 р. належить фізособі на праві власності в таких обсягах:

а) квартира загальною площею до 120 м2 або житловий будинок загальною площею до 240 м2;

б) об’єкти нежитлової нерухомості некомерційного призначення загальною площею до 60 м2;

в) земельні ділянки розміром у межах норм безоплатної передачі (ст. 121 ЗКУ);

3) один транспортний засіб особистого некомерційного використання.

При цьому автомобіль має бути: (1) призначений для перевезення менш ніж 10 осіб; (2) з об’ємом двигуна менше 3000 куб. см; (3) середньоринковою вартістю менше 375 мінзарплат станом на 01.01.2021 р3. Мотоцикл безумовно амністується, якщо об’єм його двигуна менше 800 куб. см. Літаки, гелікоптери, яхти і катери під безумовну амністію не потрапляють. Їх для амністії декларувати обов’язково.

3 До другого читання комітет пропонує поправку, якою вартість транспортного засобу, що підлягає безумовній податковій амністії, становить менше 400 тис. грн.

Якщо усі ваші активи обмежуються вищенаведеним переліком — ви можете не подавати нульову декларацію.

З активів, що підлягають безумовній амністії, ніякі податки не сплачуються

Платили ви з них податки чи ні — декларували ви їх чи гроші, за які їх купували — держава вважає, що з таких активів усі податки сплачено. Отже, якщо у вас лише безумовно амністовані активи — можете навіть далі не читати нашу статтю.

За якими ставками оподатковують амністовані активи?

Якщо у вас є активи, які не підпадають під безумовну амністію, вам допоможе тільки умовна (платна) амністія. Тобто при поданні нульової декларації доведеться заплатити спеціальний збір. Цей збір сплачується за податкову легалізацію активів, з яких ви не платили податки при отриманні доходів. Ставки спецзбору для різних категорій активів наведемо у таблиці.

Ставки спецзбору з амністованих активів

Об’єкти декларування

Ставка спецзбору

Валютні цінності, розміщені в банках України, та інші об’єкти декларування, що знаходяться в Україні

5 %

Валютні цінності в іноземних банках та інші об’єкти декларування, що знаходяться за кордоном

9 %*

Номінальна вартість держоблігацій України з терміном обігу більше ніж 365 днів і без права дострокового погашення, придбаних у період з 01.01.2021 р. по 20.06.2022 р. до подання нульової декларації

2,5 %

* До другого читання комітетом пропонується поправка, згідно з якою для закордонних активів, задекларованих у перші шість місяців амністії, ставка складе 7 %, а для наступних місяців — залишиться на рівні 9 %.

При цьому базою оподаткування для валютних цінностей буде їх грошова вартість у гривні. Для інших об’єктів базою оподаткування можуть бути: витрати на придбання, оціночна вартість, біржова вартість тощо. Вартість об’єктів декларування потрібно обов’язково підтвердити документально. Копії документів, що підтверджують цю базу оподаткування, обов’язково додаються до нульової декларації.

Увага! Суму спеціального збору, розраховану відповідно до даних нульової декларації, потрібно сплатити протягом 10 календарних днів з її подання! В іншому випадку декларація вважається неподаною, а право на амністію капіталу — невикористаним.

Чи обов’язково валютні цінності розміщувати на рахунку в банку?

Так. Готівка не може бути об’єктом нульової декларації. Причина цього очевидна — наявність зазначеної у декларації суми готівки не можна ніяк підтвердити документально. До того ж готівкою можна задекларувати суму, набагато більшу, ніж реально наявна, щоби, так би мовити, створити собі резерв під неоподатковувані доходи, які буде отримано в майбутньому. Тож

якщо ви хочете амністію — усі грошові кошти, які ви вносите до нульової декларації, на момент її подання мають бути переведені у безготівкову форму

Більше того — кошти, відображені у нульовій декларації, потрібно розміщати не на будь-якому банківському рахунку, а лише на рахунках зі спеціальним режимом, які призначені саме для нульового декларування. Якщо порядок розміщення коштів буде порушено — кошти будуть оподатковані за стандартною ставкою 18 %.

Чи можна уточнити нульову декларацію?

Так. Протягом усього періоду добровільного декларування платник має право виправити помилки, допущені ним при складанні нульової декларації. Подається вона так само, як стандартна звітна нова декларація — тобто декларант просто переписує декларацію заново і заповнює її так, як вона мала би бути заповнена. Після подання нової нульової декларації попередня вважається анульованою.

Якщо новою декларацією суму спеціального збору було збільшено, потрібно доплатити різницю протягом 10 календарних днів з дати подання виправленої декларації. Якщо ж сума спеціального збору зменшується — переплату фізособі повернуть у порядку, передбаченому ст. 43 ПКУ.

Скільки разів можна уточнювати нульову декларацію? По суті, кількість таких уточнень протягом періоду з 01.07.2021 р. по 01.07.2022 р. — не обмежена. Але! Якщо уточнення пов’язане не з механічною помилкою, а з необхідністю довнести на банківські рахунки ще якусь готівку, слід пам’ятати: додаткове розміщення коштів на спецрахунках можна зробити лише один раз. Тож у цьому випадку краще позбирати усю готівку, яку будете додатково декларувати, а вже потім уносити її на спецрахунки.

Яка відповідальність за недекларування?

Якщо у фізособи були умовно-амністовані активи (тобто ті, які для амністії обов’язково потрібно декларувати і платити за них спецзбір), а вона до 01.07.2022 р. їх не задекларувала — порушення податкового законодавства залишається. Законопроєкт № 5153 проголошує: фізособа, яка не подає нульову декларацію, заявляє податківцям, що їй нема чого декларувати для платної амністії. А якщо насправді є?

Відповідальності за неподання власне нульової декларації немає

Ця декларація — добровільна. Але ті, хто не скористається амністією, імовірно, назавжди втратять можливість легалізувати свої доходи, уникнувши не тільки податкової, а й інших видів відповідальності4. Крім того, амністія капіталів — це крок до впровадження непрямого оподаткування фізосіб.

4 Законопроєкт № 5156 вносить відповідні зміни до КУпАП та ККУ: w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=71234

Тобто ті, хто зараз проігнорує амністію, можуть тішити себе тим, що вони й надалі приховують свої доходи і ніяких податків з них не платять. Але в майбутньому, після амністії капіталів, планується впровадження також контролю за витратами фізособи. Про це прямо говорив очільник Мінфіну5. І от тоді ті, хто зараз проігнорує амністію, повинні будуть пояснити, звідки у них гроші та інше майно, якщо вони не подавали нульову декларацію й, відповідно, заявили, що неоподаткованих доходів не мають.

5 Див.: visnuk.com.ua/ru/news/100018631-sergiy-marchenko-nashe-nadzavdannya-pokraschiti-administruvannya-mitnitsi-y-podatkiv

Амністія — це подарунок за добровільну детінізацію фізособами своїх доходів. Навряд чи колись потім Батьківщина знов буде такою ласкавою. Амністія — це пряник, і якщо ним не скористатися, на зміну йому майже напевно прийде батіг.

висновки

  • Ключовим інструментом амністії капіталів є нульова декларація, яку в період з 01.07.2021 р. по 01.07.2022 р. може подати кожна фізособа, яка до 01.01.2021 р. отримала доходи, з яких не було сплачено податки.
  • Із активів, що підлягають декларуванню, фізична особа сплачує спеціальний одноразовий збір, після чого звільняється від відповідальності за порушення, пов’язані з несплатою податків безпосередньо при отриманні доходів.
  • Грошові кошти, які відображаються у нульовій декларації, мають бути внесені на спеціальні банківські рахунки. Відображати в нульовій декларації готівку заборонено.
  • Амністія капіталу — крок до впровадження контролю витрат фізосіб. Особа, яка проігнорує амністію, може постати перед необхідністю пояснити джерела фінансування своїх витрат.