24.05.2021

Звітність із ПДВ: у гривнях без копійок

За матеріалами категорії 101.24 Бази знань

Висновок документа

Усі показники декларації з ПДВ і всі без винятку додатки до неї заповнюються в гривнях без копійок (з відповідним округленням за загальновстановленими правилами)

Ця консультація податківців з абсолютно іншою позицією з’явилася зовсім нещодавно. І повинні сказати, що березневі зміни ПДВ-декларації тут ні до чого. Можна лише говорити про їх непрямий вплив.

Склад ПДВ-звітності усе так само включає декларацію з ПДВ з додатками, уточнюючий розрахунок з додатками, а також розрахунок для одержувачів нерезидентських послуг для неплатників ПДВ.

При цьому, як і раніше, усі показники в податковій звітності з ПДВ проставляються в гривнях без копійок з відповідним округленням за загальновстановленими правилами згідно з п. 4 розд. III Порядку заповнення та подання податкової звітності з ПДВ, затвердженого наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21.

Проте ще зовсім нещодавно податківці вимагали у деяких додатках до декларації з ПДВ заповнювати показники в розрізі контрагентів у гривнях з копійками. Очевидно, це робилося для мінімізації погрішності округлення. При цьому у підсумкові рядки «Усього» та «Усього за місяць» потрібно було ставити саме гривні без копійок з відповідним округленням за загальновстановленими правилами (див. консультацію у БЗ 101.24, яка була чинна до 01.03.2021 р.).

Так от, ще до березневих змін до числа таких старих додатків до декларації з ПДВ, в яких платники повинні були розписувати поконтрагентські показники в гривнях з копійками, податківці зараховували:

— додаток Д1 (Розрахунок коригування сум податку на додану вартість);

— додаток Д2 (Довідка про суму від’ємного значення звітного (податкового) періоду, яка зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду);

— додаток Д5 (Розшифровка податкових зобов’язань і податкового кредиту в розрізі контрагентів);

— додаток Д7 (таблиця 2 і таблиця 4 Розрахунку (перерахунку) частки використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях).

Тепер же податківці говорять, що декларацію з ПДВ і усі без винятку додатки до неї платники мають заповнювати в гривнях без копійок з відповідним округленням за загальновстановленими правилами.

Тобто тепер розшифровку показників у розрізі контрагентів у додатках до декларації з ПДВ наводимо рядок за рядком чітко в гривнях без копійок (проводячи округлення за кожним рядком).

І в підсумкових рядках «Усього» та «Усього за місяць» підсумовуємо цілі гривні.

Можливо, такому рішенню послужила відміна суцільної за всіма податковими накладними і розрахунками коригування розшифровки показників у розрізі контрагентів. Тобто саме скасування додатка Д5 і спрощення розшифровок за податковими зобов'язаннями і податковим кредитом, які мають бути наведені у додатку Д1.

Але як же інші додатки? Наприклад, додаток Д2 і додаток Д6 (колишній Д7) свій вигляд і склад зовсім не поміняли (якщо не рахувати додаткової графи, що з’явилася в їх складі, для ставки 14 %).

Напевно, це чергове спрощення. Тож ПДВ-звітність тепер заповнюємо тільки в гривнях.