31.05.2021

Податкові пільги для інвестнянь

Інформаційний лист ДПСУ № 21 (tax.gov.ua/data/material/000/372/470234/InfoList21.pdf)

Висновки документа

Суб’єкти господарювання, які реалізують інвестпроєкти у рамках Закону України від 17.12.2020 р. № 1116-IX (інвестняні), мають право на пільгу з податку на прибуток, плати за землю та ПДВ. Сума вивільнених від оподаткування коштів ураховується у складі загального обсягу держпідтримки інвестпроєкту

Лист, що коментується, присвячений Закону України від 02.03.2021 р. № 1293-ІХ, який набув чинності 28.01.2021 р. та підкоригував ПКУ в частині порядку оподаткування інвестнянь. Так, при інвестуванні більше 20 млн євро і створенні від 80 робочих місць інвестняні зможуть отримати підтримку держави, яка складає до 30 % від вкладених інвестицій у вигляді діючих до 01.01.2035 р. податкових пільг.

1. Пільга з податку на прибуток. Особливості її застосування регулює п. 55 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ. Під звільнення потрапить прибуток, отриманий підприємством-інвестором внаслідок виконання інвестдоговору. Звітним періодом для інвестора є квартал. При цьому під пільгу не потрапляють такі об’єкти оподаткування, як: (1) результати контрольованих операцій, що не відповідають принципу «витягнутої руки», (2) скоригований прибуток контрольованих іноземних компаній (оподаткування якого вводиться з 01.01.2022 р.).

Пільга діє протягом 5 послідовних років. Відлік пільгового періоду починається з початку кварталу, визначеного у заяві (поданій інвестором у довільній формі), але не раніше дати подання заяви і дати введення в експлуатацію об’єкта, який побудовано у рамках інвестпроєкту. Період застосування пільги не може перевищувати строку дії інвестдоговору.

Інвестор втрачає право на пільгу (оподатковує прибуток у загальному порядку) з періоду, в якому достроково припинений інвестдоговір. Якщо це відбудеться з вини інвестора, то ще і з коригуванням усіх попередніх періодів, сплатою штрафів і пені (без урахування строків давності, визначених ст. 102 ПКУ).

2. Пільга з податку на землю. Її застосування прописане в п. 11 підрозд. 6 розд. ХХ ПКУ. Пільгу встановлюють органи місцевого самоврядування своїми рішеннями у вигляді ставки земельного податку й орендної плати за землю в меншому розмірі або звільнення від сплати за земельні ділянки (нормативна грошова оцінка яких проведена), що використовуються у рамках реалізації інвестпроєктів.

3. Пільга з ПДВ. Надається на підставі п. 76 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ. Під звільнення потрапляє ввезення на митну територію України нового обладнання і комплектуючих виробів до нього (визначених у п. 15 підрозд. 4 розд. ХХІ МКУ), призначених для власного використання у рамках інвеспроєкту. Виняток — обладнання і комплектуючі, що мають походження/ввозяться із країни-агресора та/або тимчасово окупованої території.

Щоправда, якщо платник продасть обладнання/комплектуючі раніше п’яти років з дати ввезення, або використає його не за цільовим призначенням, або достроково розірве договір, то в тому ж періоді зобов’язаний буде сплатити ПДВ у сумі, не сплаченій при ввезенні, і пеню, розраховану з дня ввезення (без урахування строків давності, визначених ст. 102 ПКУ).

Додамо, що, за повідомленням Кабміну, від інвесторів уже надійшло 15 заявок, а також затверджено Вимоги до техніко-економічного обґрунтування інвестиційного проєкту зі значними інвестиціями (див. постанову КМУ від 19.05.2021 р. № 515).