№43

Податки & бухоблік, травень, 2021/№ 43 Інші номери журналу ›
  • Інтернет-еквайринг і РРО: Верховний Суд ставить крапку Питання, чи потрібен РРО при дистанційній оплаті за товар через інтернет-еквайринг (LiqPay, WayForPay тощо), цікавить багатьох. Та коли в індивідуальних консультаціях податківці відповідають: так, потрібен! — це влаштовує не всіх. Дехто намагається оскаржувати такі консультації, сподіваючись повернути ситуацію на свою користь. Тепер же, коли до відповіді на поставлене запитання долучився Верховний Суд*, його можна вважати вирішеним остаточно. Поглянемо, чим саме служителі Феміди аргументували свою позицію і що залишилося, так би мовити, за кадром.
  • Нове у військовому обліку та гарантіях для резервістів У веденні військового обліку відбулися важливі і масштабні зміни. 23 квітня 2021 року набрав чинності Закон України від 30.03.2021 р. № 1357-IX, що вносить правки до більш ніж 40 законодавчих актів України. Систему військового обліку приводять у відповідність зі стандартами НАТО. Крім того, зміни покликані покращити соціальний та правовий захист резервістів. Розповімо про найважливіші зміни, про які треба знати роботодавцю.
  • Відшкодування ПДВ: готуйте залишки! Зараз велику увагу фіскали почали приділяти питанням наявності у платників залишків товарів, щодо яких було заявлено в деклараціях податковий кредит і відшкодування з ПДВ. Усе частіше вони вимагають від платників проведення інвентаризації ТМЦ під час перевірок, які стосуються відшкодування ПДВ*. Замало їм стало даних із Системи електронного адміністрування (СЕА) ПДВ і з її так званого віртуального складу... У цьому матеріалі проаналізуємо такі новітні віяння у середовищі податківців.
  • Дії роботодавця при поновленні працівника Суд виніс рішення про поновлення незаконно звільненого працівника на роботі. На практиці така ситуація викликає безліч запитань. Чи треба поновлювати працівника, якщо роботодавець не згоден з рішенням суду? У який строк необхідно поновити працівника? Як оподаткувати середній заробіток за час вимушеного прогулу та відобразити його у звітності? Наша стаття відповість на ці та інші запитання і допоможе провести процедуру поновлення працівника без помилок.
  • Здаємо автомобіль на металобрухт Вантажний автомобіль замортизовано в нуль. Підприємство вирішило його продати на металобрухт. Чи треба списувати такий об’єкт основних засобів (ОЗ) з балансу? Чи виникають при цьому податкові зобов’язання (ПЗ) з ПДВ? Чи залишати для МВС держномери? Як усе оформити? Давайте розберемося.
  • Якщо карантин перешкодив повернути фіндопомогу За договором із підприємством (загальна система) деякі працівники отримали безвідсоткову поворотну фіндопомогу (ПФД) у розмірі 50000 грн строком на 1 рік (строк повернення — 10.02.2021 р.). На дату повернення фіндопомоги всі співробітники перебували у відпустці через карантин, тому допомога не була повернена в строк. Які облікові наслідки загрожують підприємству у зв’язку з цим? Давайте розберемося.
  • Незаконне звільнення: помилився кадровик, а відповідати керівнику* За рішенням суду звільнення працівника було визнано незаконним, скасовано відповідний наказ та поновлено його на роботі. Також судом було прийнято рішення про стягнення на користь працівника середнього заробітку за весь час вимушеного прогулу. Хто повинен виплачувати цю суму — керівник чи підприємство?
  • Житлові субсидії: найнайновіше Цього разу обговорюємо постанову КМУ від 19.05.2021 р. № 505. Ви вже чули*, що в Положення про субсидії** спішно внесли «зміни в зміни». Застосовуватися вони будуть з 1 травня, хоча текст цієї постанови був опублікований і набув чинності тільки 22 травня. Ну що ж, зараз саме час оцінити чергові нововведення в усій красі.
  • Мінфін про нерезидента як платника податку Наказ Мінфіну від 19.05.2021 р. № 277
  • Податковий кредит за послугами від нерезидента не розшифровується! За матеріалами категорії 101.24 Бази знань
  • Смажені сємочки — за ставкою ПДВ 14 % Лист ДПСУ від 19.05.2021 р. № 1886/ІПК/99-00-21-03-02-06
  • Компенсація за електроенергію старому власнику будівлі ПДВ не оподатковується Лист ДПСУ від 02.04.2021 р. № 1332/ІПК/99-00-21-03-02-06
  • Податкові пільги для інвестнянь Інформаційний лист ДПСУ № 21 (tax.gov.ua/data/material/000/372/470234/InfoList21.pdf)
  • Фінансова звітність стане загальнодоступною Постанова КМУ від 03.03.2021 р. № 407
  • Покупець не погодив податкову накладну Надіслали покупцю податкову накладну (ПН) на попередній перегляд, він її відхилив. Що нам робити і які можливі наслідки, якщо ми її зареєструємо? Зокрема, була й така ситуація: у покупця на початку ІПН стоїть нуль, програма цей нуль відкидає, а покупець не узгоджує ПН, бажає бачити в ній свій ІПН саме з цим нулем…
  • Проблеми розрахунку: картка-ключ та РРО Підприємство торгує тканинами. Серед покупців є фізособи з інших міст, які не бажають вносити готівку до каси банку для перерахування нам на поточний рахунок. Бажають сплачувати на картку. Чи можемо ми відкрити платіжну картку «ключ до рахунку» чи бізнес-картку, які прив’язані до поточного рахунку, щоб приймати на неї від фізосіб платежі за товар? Якщо так, то чи потрібно застосовувати РРО у разі отримання таких платежів?
  • Що буде у червні
  • Календар бухгалтера на червень 2021 року
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі