08.11.2021

ЗЕД-комісія на придбання очима фіскалів

Лист ДПСУ від 05.10.2021 № 3709/ІПК/99-00-21-03-02-06

Висновок документа

Податківці розглянули наслідки з податку на прибуток та ПДВ при ЗЕД-комісії на придбання (якщо комітент із комісіонером — резиденти). На думку фіскалів, відшкодування комітентом додаткових витрат комісіонера (зокрема, транспортних витрат, курсових різниць, банківських комісій) збільшує у комісіонера базу оподаткування ПДВ

Податок на прибуток. Фіскали розповіли, коли при ЗЕД-комісії на придбання у комітента можуть виникати податкові різниці. Можливе:

трансфертне коригування (за п.п. 140.5.2 ПКУ) — якщо операції з нерезидентом потрапляють до контрольованих і товар придбали за завищеною ціною. Тоді фінрезультат збільшують на суму перевищення договірної вартості товару над ціною, визначеною за принципом «витягнутої руки». Причому для комітента операції з нерезидентом потрапляють до контрольованих, якщо дотримуються умови контрольованості з п.п. 39.2.1 ПКУ (зокрема, нерезидент є для комітента пов’язаною особою або він з особливих країн), або

30 % коригування (за п.п. 140.5.4 ПКУ) — якщо операції з нерезидентом не потрапляють до контрольованих, проте товар придбали у особливого нерезидента: з низькоподаткової країни (п.п. 39.2.1.2 ПКУ) або з особливою ОПФ (п.п. «г» п.п. 39.2.1.1 ПКУ). Врахуйте: не буде 30 % різниць, якщо витрати на придбання в цьому випадку платник підтвердить за принципом «витягнутої руки» (тоді фінрезультат коригують на різницю між вартістю придбання і вартістю, визначеною за принципом «витягнутої руки»).

Важливо: такі різниці показують тільки за підсумками року і квартально не рахують.

А ось для комісіонера операції з нерезидентом (незалежно від статусу останнього) не потрапляють до контрольованих, оскільки право власності на товар до комісіонера не переходить. Тому у комісіонера в податковоприбутковому обліку операції відобразяться за бухобліковими правилами. Ніяких податкових різниць для таких операцій ПКУ не передбачено.

ПДВ. Право на ПК за імпортним товаром має комітент (на підставі МД). У комісіонера об’єктом оподаткування є тільки винагорода.

Додаткові витрати комісіонера. На жаль, податківці, як і раніше, вважають, що будь-які додаткові витрати комісіонера, що відшкодовуються комітентом (зокрема, транспортні витрати, курсові різниці, банківські комісії), збільшують у комісіонера базу оподаткування. Мовляв, вони є складовою посередницької послуги, що надається. Тому повинні у комісіонера оподатковуватися ПДВ. А комітент на підставі ПН комісіонера зможе відобразити ПК.

Схожі роз’яснення зустрічалися у податківців і раніше (див. листи ДФСУ від 22.05.2019 № 2297/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, від 05.07.2017 № 979/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Не можемо з цим погодитися. Адже при посередництві йдеться про відшкодування витрат (ст. 1024, ч. 2 ст. 1007 ЦКУ). Тому витрати повинні відшкодовуватися в тій сумі, в якій вони понесені. Та й вважати їх складовою винагороди (як говорять податківці) не можна. Тим паче, що і за ЦКУ додаткові витрати комісіонера (ст. 1024 ЦКУ) відокремлені від винагороди (ст. 1013 ЦКУ). По суті, додаткові витрати комісіонера повинні підпорядковуватися посередницьким правилам і перевиставлятися комітентові з тією ставкою ПДВ, яка була на вході. А якщо ПДВ на вході не було, то передаватися комітентові також без ПДВ. Тому накручувати зверху 20 % ПДВ, якщо витрати необ’єктні (зокрема, на курсові різниці, банківські комісії), неправильно.