08.11.2021

Часткова оплата за рахунок бюджетних коштів: як виписати ПН?

За матеріалами категорії 101.16 Бази знань

Висновок документа

Якщо договором передбачена часткова оплата товарів/послуг за рахунок бюджетних коштів, а часткова оплата за кошти покупця, то для частини, оплаченої за рахунок бюджетних коштів, складають ПН на дату отримання бюджетних коштів, а для частини, оплачуваної за рахунок коштів покупця, складають ПН за першою подією

У разі постачань з оплатою за рахунок бюджетних коштів ПЗ нараховують за оплатою (тобто за датою зарахування бюджетних коштів на банківській рахунок платника, п. 187.7 ПКУ).

Тому якщо товари/послуги оплачуються частково бюджетними коштами, а частково небюджетними, то різними будуть дати виникнення ПЗ. Тобто ПЗ виникатимуть:

— для частини вартості товарів/послуг, оплачених за рахунок бюджетних коштів, — на дату отримання бюджетних коштів (п. 187.7 ПКУ), а

— для частини вартості товарів/послуг, що оплачуються за кошти покупця, — за першою подією (п. 187.1 ПКУ).

Цей момент слід урахувати при складанні ПН. Адже їх доведеться складати різними датами.

Так, наприклад, в листі ДПСУ від 03.06.2020 № 2295/6/99-00-07-03-02-06/ІПК пояснювалося, що, по-перше, ПН має бути оформлена особою, що здійснює постачання товарів/послуг, на особу, якій здійснюється постачання таких товарів/послуг. Тобто оформлена продавцем на покупця (навіть якщо обов’язок з оплати/часткової оплати покладається на іншу особу).

А по-друге, рекомендувалося визначити (пропорційно бюджетній/небюджетній оплаті в загальній вартості товару), яка частка товару оплачувалася бюджетними коштами, а яка небюджетними. І з урахуванням різних дат виникнення ПЗ (для бюджетної/небюджетної оплати) оформити дві ПН відповідно:

— на частину вартості товару (оплачену за кошти покупця) — на дату першої події (вказуючи в графі 6 ПН небюджетну частку), а

— на частину вартості товару (оплачену за рахунок бюджетних коштів) — на дату отримання бюджетних коштів (вказуючи в графі 6 ПН бюджетну частку).

Так, наприклад, якщо товар А вартістю 1200 грн (у тому числі ПДВ — 200 грн) частково оплачується за рахунок коштів покупця (у сумі 480 грн), а частково за рахунок бюджетних коштів (у сумі 720 грн) (тобто частки небюджетної та бюджетної оплати 0,4 і 0,6), то, дотримуючись порад податківців, дві ПН (небюджетну і бюджетну) треба скласти так:

ПН на частину товару, що оплачується за рахунок коштів покупця

ПН на частину товару, оплачену за рахунок бюджетних коштів

Щоправда, при такому заповненні ПН буде невідповідність первинці (оскільки товар відвантажувався увесь, а не частинами: 0,4 і 0,6). Тому краще заручитися на свою адресу IПК.